Hamburg, Berlijn, München − de grote metropolen van Duitsland kent iedereen wel. Wat is uw mening? Moet het bij het plannen van een stedentrip altijd zo’n grote hotspot zijn?

Momenteel overheerst de trend van individuele trips. Authenticiteit staat centraal. Dat betekent ook dat toeristen niet noodzakelijk meer ‘toerist’ willen zijn. Ze zoeken de lokale bevolking op en willen het ‘echte’ leven leren kennen op hun reisbestemming. De steden in Nedersaksen laten een blijvende indruk achter en bevinden zich met name buiten de gebruikelijke toeristische routes: het is er rustig, authentiek en minder toeristisch.

Er valt ook van alles te zien, namelijk prachtige vakwerksteden, zoals Wolfenbüttel, Einbeck, Celle en Hann. Münden. Osnabrück, Hildesheim en Braunschweig weten te overtuigen door hun imposante architectuur. In Wilhelmshaven, Stade, Papenburg en Bremerhaven heeft het dagelijks leven meer een maritieme inslag en kabbelt dit rustig voort aan het water. Maar ook liefhebbers van moderniteit, wetenschap en innovatie komen aan hun trekken in bijvoorbeeld Wolfsburg en Göttingen. Mensen die van shoppen houden, kunnen in Nedersaksen terecht in Hannover en Oldenburg, waar het niet al te druk is. En wie het liefst actief is in de natuur vindt ontspannende natuuruitjes in Verden, Lingen en Gifhorn.

Ook de regionale keuken is verrassend: eigen producten, vaak boers en simpel, aangepast aan het seizoen, en altijd heel erg lekker. Eenmaal aangekomen in de steden druk ik bezoekers op het hart om zich in stellen op het Nedersaksische leven, de hectiek van alledag los te laten, de middag door te brengen op een rustig plekje en in de vroege avond de bedrijvigheid te aanschouwen bij een lekker drankje.

Wat hebben steden in Nedersaksen vakantiegangers te bieden − bijvoorbeeld Hannover, Braunschweig en Oldenburg, maar ook andere kleine steden?

Hannover, Braunschweig en Oldenburg behoren samen met Osnabrück tot de grootste steden van Nedersaksen.

Op het gebied van actie of ontspanning, zijn er hier volop mogelijkheden − en het openbaar vervoer brengt je overal naartoe! Maar er zijn ook niche-aanbiedingen nodig om een bepaald type bezoeker te overtuigen, iets bijzonders buiten de gebaande wegen. Dat kunnen bijzondere musea zijn, pittoreske oude steden en straatjes, of rustieke restaurants. Dit is ook te vinden in kleinere steden als Celle, Gifhorn en Stade.

Wat betreft dienstverlening en service is het duidelijk moeilijker om vooraf te vinden wat je zoekt. Toch nemen ook de steden in Nedersaksen verschillende certificerings- en kwalificatiemaatregelen. Of het nu gaat om goede service in Duitsland, duurzame stedelijke ontwikkeling of erkende toeristische informatie − om maar een paar keurmerken te noemen − de kwaliteit van dienstverlening speelt altijd een grote rol. Service en dienstverlening komen daarbij pas ter plaatse in interactie met de mensen. De Nedersaksen zijn doorgaans te herkennen aan hun houding, niet zozeer aan hun taal. Ik ben steeds weer onder de indruk van de hartelijkheid en nuchterheid van de Nedersaksen, en van hun vriendelijke ongepolijste aard die ook tot uiting komt in hun gastvrijheid.

U heeft zelf een bijzondere voorliefde voor thema’s rondom het cultureel toerisme − wat voor cultureel leven speelt zich af in Nedersaksische steden?

In de steden van Nedersaksen kun je niet om cultuur heen. Er zijn musea en concertgebouwen voor grootse kunstwerken en fantastische muziek, en theaters waar je de keuze hebt tussen klassieke stukken en gewaagde producties. Kastelen, kerken en prachtige parken. Regionale kunst, cultuur en geschiedenis worden gedocumenteerd en gepresenteerd in verschillende instellingen. Maar er is hier ook straatkunst en traditionele houtsnijkunst te vinden.

Heb je ergens ter wereld weleens 14 molens in originele grootte gezien? Ze staan midden op de Lüneburger Heide in Gifhorn. Rond de wereld reizen en daarbij alle klimaatzones ontdekken? Dat kun je in de expositieruimtes van het Klimahaus Bremerhaven 8° Ost. Bij ons in Oldenburg kun je een prachtige collectie schilderwerken van het klassiek modernisme bewonderen evenals Italiaanse, Nederlandse, Franse en Duitse schilderkunst uit de 15e tot 18e eeuw. En als uw hart meer uitgaat naar de wetenschap? Dan stellen de buitengewone wetenschappelijke experimenten in het phaeno in Wolfsburg uw zintuigen op de proef!

En als het geen cultuur hoeft te zijn: welke soorten stedentrips zijn dan nog meer mogelijk in Nedersaksen?

Actieve vakantie in schilderachtige natuur, een wellnessvakantie met heerlijke ontspanning, sightseeing of shoppen in grote en kleinere steden: in Nedersaksen is van alles mogelijk! Wie van fietsen houdt, kan op goed aangegeven fietsnetwerken in en rond de steden fietsen. En wie liever wandelt, kan bijv. in het wandelgebied van het Osnabrücker Land kiezen voor de bewegwijzerde wandelpaden van het UNESCO Global Geopark TERRA.vita. Onze steden aan de Noordzee en de rivieren de Eems en de Elbe bieden uitstekende omstandigheden voor maritieme flair en zeelucht. Hiertoe behoren ook gezellige kerstmarkten, evenals grote en kleine festivals, stadsfeesten, markten en sportevenementen; in deze tijd natuurlijk alles volgens de coronaregels.

Ook zijn er architectonische hoogstandjes te bewonderen: classicisme in Oldenburg, UNESCO-werelderfgoed in Hildesheim en de Gänselieselbrunnen-fontein (ganzenmeisje) in Göttingen. Wolfenbüttel is niet alleen bekend door zijn Jägermeister, maar heeft ook meer dan 600 vakwerkhuizen en de wereldberoemde Herzog August-bibliotheek. En wist je dat Celle naast Weimar en Dessau tot de belangrijkste plaatsen van de Bauhaus-geschiedenis behoort? Maar wat belangrijk is, is dat je te midden van alle drukte altijd ook nog rustige, knusse plekjes in onze steden vindt voor een lekker kopje koffie of thee.

Elke stad is anders, elke stad heeft een ander effect op bezoekers. Heeft u een algemeen favoriet tijdstip van de dag voor het mooiste stadsgevoel?

Ik hou ervan om ‘s ochtends vroeg, direct na het opstaan te gaan hardlopen door het centrum van de stad. Als steden ontwaken en de mensen in de binnensteden zich klaarmaken voor de dag − dat is voor mij het ideale tijdstip voor een rondje door de stad. Elke Nedersaksische stad biedt natuurlijk ook volop open ruimtes en diverse parken. Naast de rust kun je ook genieten van een heerlijk kopje koffie of een ontbijtje bij de bakker om de hoek. Mijn favoriete routes in Oldenburg lopen door het stadsbos Eversten Holz of langs het Küstenkanal. Het Küstenkanal verbindt Oldenburg met de Noordzee en in het Eversten Holz kun je heerlijk lopen in de schaduw van 300 jaar oude eiken.

Versie: september 2020