Kaiserdom Königslutter, © Fotoarchiv der Stiftung Braunschweigischer Kulturbesitz / A. Greiner-Napp
© Fotoarchiv der Stiftung Braunschweigischer Kulturbesitz / A. Greiner-Napp
Jan Christoph Ahrens

In­ter­view met Jan-Chris­toph Ah­rens


Jan Christoph Ahrens

Interessante tips voor een reis door de tijd in het Braunschweiger Land krijgt u van

Jan-Christoph Ahrens
Hoofdverantwoordelijke bij TourismusRegion BraunschweigerLAND e. V.


Het Mühlenmuseum (Molenmuseum) in Gifhorn, Städtisches Museum Schloss Salder (Stadsmuseum slot Salder) en het Museum für Photografie (Museum voor fotografie) in Braunschweig: het zijn maar 3 van de meer dan 100 faciliteiten die zich onder de koepel “zeitORTE” verenigden. Natuurlijk heeft iedere faciliteit zijn eigen charme. Kun je ons je top 3 geven? Wat vind je er zo leuk aan?

Elk van de zeitORTE heeft zijn eigen bijzondere charme. Het is dus een moeilijke keuze. Onze topattractie is natuurlijk Autostadt in Wolfsburg, waar de wereld van de mobiliteit steeds opnieuw in scène wordt gezet. In het Zonengrenz-Museum in Helmstedt en op de bijbehorende rondleiding “Grenzenlos” wordt de verdeling in West- en Oost-Duitsland gethematiseerd, waarbij ik als kind destijds al gefascineerd kon toekijken. De gruwel die uitging van de grens binnen Duitsland kan vandaag de dag nog steeds indrukwekkend worden herbeleefd. Voor mij is dat steeds weer een kippenvelmoment. Het klooster Isenhagen is ook de moeite waard, vooral omdat het vandaag de dag nog steeds bewoond is. De abdis geeft bij rondleidingen een prachtige inkijk in de geschiedenis van het klooster, van de middeleeuwen tot nu. Een heel authentieke ervaring.

Wanneer begon jouw interesse in geschiedenis en heb je het ook als vak gestudeerd? Zo ja, waar?

Ik was als kind altijd al geïnteresseerd in kunst, oude culturen en het ontdekken van nieuwe plekken. Daarom heb ik toerismemanagement gestudeerd en ben daarvoor verhuisd van Nedersaksen naar Breisgau. Maar iets trok me terug naar mijn geboortestreek: levende geschiedenis, wereldsensatie en ook uitstekende musea. En daarvoor wil ik, net als vroeger, nieuwe bezoekers blijven warm maken.

Het onderzoeksmuseum Forschungsmuseum Schöningen is opgericht naast de vindplaats van de oudste jachtwapens van de mensheid: de Schöninger Speere. Een wereldsensatie!

Naast de originele speren zijn er nog veel andere fascinerende tentoonstellingsstukken en vind je er in de permanente tentoonstelling informatie over het leven van de Homo heidelbergensis. Hoe leefde en jaagde hij? Hoe zag het landschap er toen uit en welke dieren en planten waren er? Er worden nog steeds nieuwe dingen ontdekt. Onlangs presenteerden archeologen van de nabijgelegen opgravingsplek hun nieuwste sensationele vondst: het bijna volledige skelet van een Euraziatische bosolifant die zo’n 300.000 jaar geleden in het district Helmstedt leefde. Ik ben heel benieuwd wat ons in de toekomst nog te wachten staat.

De plaatsen die kunnen worden ontdekt, delen jullie graag op in tijdperken: oer- & steentijd, middeleeuwen & renaissance, barok & verlichting, industrialisering & moderne tijd en tegenwoordige tijd & toekomst. In welke tijd zou jij graag wakker willen worden als je op reis zou kunnen gaan door de tijd?

Ik zou graag eens een mammoet zien. Momenteel hebben we er een in de Eiszeitgarten (Ijstijdtuin) in het Städtisches Museum Schloss Salder (Stadsmuseum slot Salder) in Salzgitter. Of met Tijl Uilenspiegel op pad gaan en hem grappen zien uithalen. Of ontbijten met Lessing en filosoferen over de ringparabel. Of op reis gaan met hertog Anton Ulrich en hem helpen bij het verzamelen van tentoonstellingsstukken voor het huidige Naturhistorische Museum en het Herzog Anton Ulrich-Museum in Braunschweig. Of het productieproces in de Ilseder Hütte bekijken. En eigenlijk ook eens 100 jaar in de toekomst reizen om te zien wat er van ons is geworden.

Wat vind je zo fascinerend aan deze tijdperken?

Iedere reis door de tijd heeft iets heel bijzonders, een keuze maken is heel moeilijk. Er is gewoon ongelofelijk veel gebeurd.

En wat zou je meenemen uit onze tijd?

Een fototoestel. Collega’s in andere musea vertellen me altijd: “We documenteren en bewaren voor de eeuwigheid”. Als ik dus de kans had om op reis te gaan door de tijd, zou ik dit werk graag willen ondersteunen.

Is een reis door de tijd zo ontspannend, omdat de mensen uit hun dagelijkse leven worden gehaald en in een andere wereld terechtkomen, weg van alle problemen? En zo ja, is dat ook de clou bij de zeitORTE?

Reizen door de tijd is een lang gekoesterde droom van de mensheid. Een korte time-out van het dagelijks leven is altijd goed. Je hoeft alleen maar open te staan voor de dingen die er te beleven zijn en dan kun je zonder twijfel je problemen even vergeten. Als we de droom van het reizen door de tijd een beetje kunnen waarmaken met onze zeitORTE-partners, dan zijn we daar natuurlijk heel erg blij mee.

Welke vijf faciliteiten raad je aan voor gezinnen met kinderen? En wat vinden kinderen volgens jouw ervaring het leukst?

Wij zijn natuurlijk heel trots dat de Lessing-stad Wolfenbüttel gecertificeerd is als Kinderferienland en dat de stad een heel gezinsvriendelijk aanbod heeft. Of het nu gaat om een digitale speurtocht of een bezoek aan het AHA-ERLEBNISmuseum − kinderen zullen het geweldig naar hun zin hebben. Ook het phaeno in Wolfsburg zorgt steeds weer voor fascinatie. Met meer dan 350 experimenten zijn er geen grenzen aan de “ontdekkingsdrang”. Een aantrekkelijk aanbod voor kinderen vind je ook in het Planetarium Wolfsburg of in de VfL-FußballWelt, waar je zelf deel uitmaakt van het team en heel wat beleeft. En vooral in de zomer raad ik een van onze openluchtzwembaden aan: veel zwembaden zijn officiële Kinderferienland-bedrijven en perfect voor een korte “vakantie voor de deur”.

Wat is er verder zo bijzonder aan het culturele aanbod in het Braunschweiger Land en wat is typisch voor deze regio?

Het culturele aanbod is heel veelzijdig; van het Staatstheater in Braunschweig tot aan gastvoorstellingen en kleinkunst. Er zijn regelmatig poetry slams en in het Haus der Wissenschaft (Huis van de wetenschap) science slams. Daarnaast veel festivals, klassieke stadsfeesten en jaarlijkse events: de “Sommernacht am Kaiserdom” (Zomernacht bij de keizerdom) in Königslutter is voor mij persoonlijk een highlight. Kenmerkend voor de regio is ongetwijfeld ook de industriële cultuur en het grote aanbod aan fabrieks- en bedrijfsrondleidingen. In Salzgitter kun je in het hoogovenbedrijf Hüttenwerk staalarbeiders aan het werk zien, bij Jägermeister de reusachtige eikenhouten vaten bewonderen en in het Peiner Land genieten van de rondleiding “GenießerManufakt(o)ur” inclusief een bezoek aan Pelikan, de privébrouwerij Härke en de Senfmühle (Mosterdmolen). Het zijn unieke ervaringen die je niet zo snel vergeet!

Welk voordeel biedt de vereniging van de zeitORTE voor bezoekers? Zijn er bijv. kortingen of tegoedbons in de zeitORTE-app?

De bezoekers krijgen door het netwerk van zeitORTE op één plek gebundelde informatie over alle attracties en aanbiedingen in onze regio. Bovendien kan elke bezoeker zelf bepalen in welke periode hij of zij wil reizen en heeft dan keuze uit verschillende plekken. En daar komt nog bij: met onze app voor zeitORTE-cultuurcoupons kun je ter plaatse profiteren van kortingen. 2-voor-1 toegang tot het museum, kortingen voor stads- en belevenisrondleidingen, kortingen in de souvenirwinkel en soms zelfs een gratis stuk taart: dit is slechts een kleine greep uit de acties die onze partners hebben bedacht. En elke maand zijn er nieuwe tegoedbons die uitnodigen om de zeitORTE en het Braunschweiger Land steeds weer opnieuw te ontdekken.

zeitORTE zijn op sociale media (met name op Facebook en Instagram) heel actief. Je bent zelfs te zien in enkele video’s en op foto’s. Is het voor jou belangrijk om een persoonlijke band op te bouwen en ook een jongere doelgroep aan te spreken, om hen zo warm te maken voor geschiedenis?

Cultuur en geschiedenis worstelen met het vooroordeel dat ze saai zijn. Maar dat zijn onze zeitORTE helemaal niet. Ik vind het belangrijk op onze sociale media-kanalen authentiek te zijn en te vertellen over de spannende dingen die te ontdekken zijn. Dat werkt het beste als ik me ook laat zien en vertel over mijn ervaring. Bovendien zijn alle bijdragen gemaakt met een kleine knipoog. De feedback van de community op deze bijdragen is altijd heel positief en daar ben ik natuurlijk heel blij mee!