Je hebt je leven als arts na twee jaar in het vak opgegeven en hebt vervolgens een opleiding gevolgd als natuur- en landschapsgids in het biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue ...

… ja! Ik was de stad beu en was ongelukkig. Daarom heb ik het roer volledig omgegooid! 1999 was een topjaar met een compleet nieuw begin. In mei ben ik gestopt als arts, in augustus zijn we getrouwd en hebben we meteen ons droomhuis gevonden in Rosien in Amt Neuhaus. In december zijn we verhuisd. Toen ben ik in Neuhaus gaan werken in het “Haus des Gastes” (Huis van de gast) bij de toeristeninformatie en in het Archezentrum (Arkcentrum). Ik haalde mijn vaarbewijs voor een sportboot en deed een opleiding als gecertificeerde natuur- en landschapsgids. Dat was de beste beslissing van mijn leven!

Welke verschillende vlotten- en avonturentochten bied je aan?

We hebben kleine vlotten voor 8 personen en grote vlotten voor 14 personen. Tijdens mijn twee uur durende vlottentocht vertel ik gasten over ons biosfeerreservaat en de veelzijdige dieren- en plantenwereld, over de grensgeschiedenis met de Grüne Band (Groene Band), de Elbtalaue en hoe deze is ontstaan. Tijdens de tochten zijn er steeds weer verrassende ontmoetingen met dieren.

Daarnaast bied ik ook andere rondleidingen aan. Bij een bezoek aan het Archezentrum in Neuhaus geef ik bijvoorbeeld interessante informatie over de Arche-Region (arkregio) met zijn oude rassen van lastdieren en nuttige gewassen.

Word je elke ochtend blij wakker omdat je uitkijkt naar een nieuwe dag in de natuur?

Ik had nooit gedacht dat ik zo gelukkig zou zijn. Ik word inderdaad elke ochtend blij wakker. Ik ben een echte vroege vogel geworden!

Ooievaars, bevers, fruitbomen en Duitse geschiedenis: wat zijn de highlights op een vlottentocht?

Het is heel indrukwekkend als een reusachtige zeearend boven ons cirkelt of als een nieuwsgierige bever rond ons vlot zwemt.

En wat vinden kinderen het leukst?

Kinderen vinden het geweldig om met een vlot op de Elbe te varen. Het is voor hen ongelooflijk spannend om ooievaars, bevers en met een beetje geluk ook een wilde zeearend te spotten. Als die kinderen dan naast mij mogen zitten en zogezegd “co-kapitein” zijn, is dat voor hen een unieke ervaring.

Als mensen aan een vlot denken, stellen ze zich vaak samengebonden boomstammen voor. Jullie houten vlotten zijn iets luxueuzer, voorzien van banken, een dak, motor en soms zelfs van een toilet. Dat zorgt zeker vaak voor verrassing bij de deelnemers, niet waar?

Absoluut! Gasten vragen vaak eerst hoe ze zich dat moeten voorstellen en hoe ze weer terug kunnen komen als ze stroomafwaarts van de Elbe drijven. Zoals ik al zei hebben de vlotten een motor en een dak dat zowel beschermt tegen de regen als tegen felle zon. In het midden staat een tafel met stoelen of banken. Op de grote vlotten zijn er zelfs toiletten. Tijdens extreem warme zomerdagen is het op de vlotten erg aangenaam door de frisse wind. Wij besturen de vlotten zelf zodat onze gasten helemaal ontspannen kunnen genieten van het uitstapje.

Rondleidingen op een vlot gaven jouw leven een nieuw perspectief – en ook bezoekers krijgen vanaf het water een nieuwe kijk op de dingen. Is er een moment waar je steeds weer graag aan terugdenkt?

Er zijn veel verschillende momenten waar ik graag aan terugdenk. Als ik bij een vlottentocht bijvoorbeeld kan zien hoe een zeearend in de lucht vecht met een ooievaar is dat heel indrukwekkend. Dan is de zeearend te dicht bij het ooievaarsnest gekomen. Ik drijf bij mijn werk over het wateroppervlak van de Elbe, ben direct in de vrije natuur en kom in contact met heel wat interessante mensen. Wat wil een mens nog meer?

Je hebt bovendien samen met je partner jullie woning in Hamburg in de populaire wijk Schanzenviertel “ingeruild” voor een vakwerkhuis van 1801 met rieten dak, in een dorpje van 100 inwoners. Hoe voelde of voel je je daarbij?

Gewoon geweldig. Zodra ik de deur van ons huis open, ben ik in onze tuin in de vrije natuur. Hier word ik eerst begroet door onze kat, onze schapen en kippen. En het eitje voor het ontbijt haal ik vers uit het nest! Ik woon op een plek waar anderen op vakantie gaan!

Wat vind je het mooiste aan de regio Elbe-Wendland; wat maakt deze volgens jou zo uniek?

De natuur hier in het biosfeerreservaat is uniek!

Op welke manier kan de regio nog worden ontdekt, behalve vanaf het water?

Er zijn mooie fiets- en wandelroutes. Je kunt ook met de auto naar een van de verschillende haltes rijden en dan daar met de tocht beginnen.

In het Elbe-Wendland zijn er ook themafietsroutes, bijv. de Storchenradtour (Ooievaarsfietsroute). Welke fietsrondwegen kun je aanraden?

Ik vind de Vogelkieker-Tour heel boeiend. Daar kom je bijvoorbeeld in Neuhaus langs het Haus des Gastes met een toeristeninformatie en het Archezentrum, een tentoonstelling die gaat over zeldzame huisdierrassen zoals varkens, koeien, kippen, enzovoort. De grensgeschiedenis kan worden beleefd in het Marschhufendorf (marsgrondwegdorp) Konau en in de veerhaven in Darchau zijn de aanlegsteigers met onze vlotten te zien. In de ooievaarshut Storkenkate in Preten kom je interessante dingen te weten over ooievaars en in het Biosphaerium in Bleckede is er een tentoonstelling over ons biosfeerreservaat met een beververblijf en een aquarium met Elbevissen. Bovendien zijn er twee veerboten – in Darchau en in Bleckede. Momenteel wordt de Arche-Tour Nord (Arktoer Noord) bijgewerkt, waar bezoekers zeldzame arkdieren kunnen zien.

Is er iets in het Elbe-Wendland dat nog op je ontdekkingslijst staat – je “bucket list”?

Ik laat het op me afkomen. Ik ontdek hier bijna elke dag iets nieuws!

Status: juni 2020