Rammelsberg Goslar, © GOSLAR marketing GmbH / Stefan Schiefer
© GOSLAR marketing GmbH / Stefan Schiefer

In de spo­ren van de mijn­bouw in de Harz


Zilver, koper, lood en ijzer

De Harz − ooit een van de belangrijkste mijnbouwgebieden in Duitsland − vertoont nog steeds veel rijkdom die de zilvermijnbouw in de Oberharz naar de regio heeft gebracht. In de periode van de 16e tot de 19e eeuw kwam maar liefst 50% van het gedolven zilver in Duitsland uit de Oberharz. De prachtige keizerstad Goslar − vandaag de dag UNESCO-wereldcultuurerfgoed − is door zijn culturele rijkdom en prachtige binnenstad een populaire vakantiebestemming bij cultuur- en stadsreizigers.

marktplaats Goslar, © GOSLAR marketing GmbH / Stefan Schiefer
© GOSLAR marketing GmbH / Stefan Schiefer

Ook de ertsmijn Rammelsberg is wereldcultuurerfgoed van UNESCO. Deze bezoekersmijn met museum trekt grote en kleine bezoekers voor een spannende reis naar het begin van de mijnbouw in de Harz van ongeveer 1000 jaar geleden. Ook andere voormalige mijngangen, bezoekersmijnen en historische zilvermijnen in de Oberharz bieden spannende ondergrondse avonturen. Alle informatie daarover vindt u hier.

Rammelsberg, © Harzer Tourismusverband/ M.Gloger
© Harzer Tourismusverband/ M.Gloger

Pure natuur in de Oberharzer waterkrachtcentrale

De monniken van het Zisterzienser-Kloster (Cisterciënklooster) Walkenried creëerden al in de middeleeuwen een van de grootste pre-industriële energievoorzieningssystemen ter wereld met de Oberharzer waterkrachtcentrale (waterhuishouding van de Oberharz). De monniken legden daarvoor meer dan 100 vijvers aan, alsook grachten met een totale lengte van 310 km en beken met een totale lengte van 31 km, om de waterkracht te gebruiken voor ondergrondse ertsmijnbouw. Vakantiegangers in de Harz kunnen het vijversysteem al wandelend leren kennen via de WasserWanderWege (WaterWandelWegen) en Welterbe-Erkenntniswege (Werelderfgoedontdekkingswegen). De afwisselende tochten leiden daarbij door het Nationalpark Harz, langs de talrijke vijvers en grachten, groene sparrenbossen, kleurrijke bergweiden en ongerepte bossen. Met een beetje geluk ontdekt u onderweg zelfs een paar wilde dieren.

Oberharzer waterkrachtcentrale, © Harzer Tourismusverband / M. Gloger
© Harzer Tourismusverband / M. Gloger