Wanneer je vanuit Groningen de grens overgaat en noordwaarts rijdt, voelt het nog lang alsof je in Nederland bent. Vervolg je weg naar de Duitse Noordzeekust en zie langzaam de verschillen in beeld komen.
Dit stukje Duitsland, regio Nedersaksen, is bijzonder mooi. Voor mij de ontdekking van het jaar! Anders dan je misschien verwacht van Duitsland; regelmatig wordt dit land in een zin genoemd met authentiek en oubollig. Ontdek hier charmante havenplaatsjes, hippe restaurants, schilderachtige dorpjes, eindeloze ruimte, lange dijken en tal van mogelijkheden om een vakantie mee te vullen. Laat je hoofd leeg waaien, geniet van de rust en ruimte en ervaar de gastvrijheid.
De Noordzeekust en UNESCO Werelderfgoed Waddenzee
Sinds 2009 is de Waddenzee een UNESCO Werelderfgoed; een beschermd natuurgebied, met een uniek ecosysteem, dat zich uitstrekt van Den Helder tot aan Esbjerg in Denemarken. Zelfs met het water dat zich twee keer per dag terugtrekt, vind je hier een schat aan dieren en planten. Er leven meer dan 10.000 verschillende dieren en planten op en bij de zeebodem. In de modderige bodem is veel leven te bekennen, al lijkt het anders op het eerste gezicht.
Ook in Noord-Duitsland wordt het land beschermd door een lange dijk langs de Waddenzee. Hoewel dit stukje Duitsland minder laag ligt dan ons eigen land, is leven zonder dijken hier onmogelijk. Over de dijken lopen diverse wandel- en fietsroutes. Voor dagjesmensen en voor meerdaagse tochten:
Watten-route: deze lange afstandswandeling loopt van Nederland naar Ostfriesland, over dijken en door het groene binnenland
Noordseeküsten-Radweg: een lang afstandsfietspad, onderdeel van een rondje Noordzee (6000 km door acht landen). Het traject door Oost-Friesland laat je het mooiste van de kust zien: de Waddenzee, vuurtorens, Hanzesteden, havenstadjes als Greetsiel en eindeloos veel windmolens.
Friesenroute Rad up Pad: fiets in 273 kilometer langs het mooiste van Oost-Friesland. Langs de kust, door het groene binnenland, door dorpjes, over bruggetjes en dijken.
Voor de Duitse Noordzeekust liggen net als bij Nederland en Denemarken Waddeneilanden. Het rijtje van Nederlandse Waddeneilanden vindt hier een vervolg: Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge zijn de grootste eilanden, per boot bereikbaar vanuit de Duitse havenplaatsjes. Let goed op de zandbanken, waar zeehonden lekker liggen te luieren.
Oost-Friesland in Nedersaksen
De vlakke Noordzeekust, de Waddeneilanden en de Waddenzee horen voor een groot deel bij Oost-Friesland, onderdeel van Nedersaksen. Wees niet verbaasd als je de Duitse taal even niet verstaat, hier wordt nog veel Oost-Fries gesproken. Als je je even inspant best goed te verstaan en herkenbaar. Door de karakteristieke gevels in de havenplaatsjes en de ophaalbruggetjes onderweg waan je je hier soms zelfs even in ons eigen Friesland.