Haven Greetsiel, viskotter, blauwe lucht, Krummhörn, Oost-Friesland, Nedersaksen, Duitsland, © Dieter Schinner
© Dieter Schinner

Ma­ri­tie­me be­stem­min­gen aan de Noord­zee­kust


Zijn boten, de zee en de haven helemaal uw ding? Dan bent u aan de Nedersaksische Noordzeekust aan het juiste adres! Hier ervaart u maritieme cultuur − kleine sluishavens, imposante vuurtorens, historische windmolens, typische puntgevelhuisjes en schitterende kuuroordarchitectuur. Zonder twijfel vindt u hier de allerlekkerste broodjes met vers gevangen garnalen of met gebakken vis. En terwijl u daarvan geniet kunt u een praatje maken met plaatselijke vissers, in het Platduits! Hier geven we u vijf tips om de Noordzeekust van een bijzondere kant te leren kennen:

Romantische vissersdorpjes

  • Hooksiel:

De Alter Hafen (Oude haven) wordt tegenwoordig erkend als monument, en is een bezoek meer dan waard. Langs het havenbassin liggen historische pakhuizen, vissers komen er met hun kotters aan en brengen hun vangst aan land. Vakantiegangers kunnen verse vis direct van de kotter kopen! Kom zeker ook eens langs bij het Künstlerhaus (Kunstenaarshuis) Hooksiel: hier wordt hedendaagse kunst getoond in wisselende tentoonstellingen.

Kotter in de oude haven in Hooksiel in Oost-Friesland aan de Noordzee in Niedersachsen, © www.ostfriesland.travel
© www.ostfriesland.travel

  • Greetsiel:

Vakantie zoals in een prentenboek − met zijn historische decor uit de 17e eeuw mag Greetsiel bij geen enkel bezoek aan de Noordzee worden overgeslagen. In de historische haven ligt de grootste garnalenkottervloot van Oost-Friesland, met maar liefst 25 kotters. Iets buiten het centrum kunt u fantastische foto’s maken van de Greetsieler Zwillingsmühlen (Tweelingmolens van Greetsiel). Een van de molens is zelfs nog in bedrijf. In de andere molen bevindt zich een rustiek café met zelfgemaakt gebak.

De tweelingmolens van Greetsiel aan het oude Greetsieler Sieltief zijn een herkenningspunt van de populaire plaats aan de Noordzeekust., © Dieter Schinner
© Dieter Schinner

  • Neuharlingersiel:

Een ander idyllisch vissersdorpje aan de Noordzeekust met een prachtige historische haven, ideaal voor een korte pauze: u kunt hier Oost-Friese thee of een fris Fries biertje in de zon drinken, gezellig praten, de garnalenvissers observeren bij het werk op hun kotters en genieten van het uitzicht.

Oude haven van Neuharlingersiel, © TMN/Francesco Carovillano
© TMN/Francesco Carovillano

Maritieme steden

  • Wilhelmshaven:

De Noordzeekust lijkt soms wel een grote stad − bewijs daarvan is de “Südkiez” in Wilhelmshaven, de wijk Südstadt met zijn stedelijke flair: cultshops, trendy gastronomie en clubs, een thuishaven voor kunst en kunstenaars en dat alles in maritieme sfeer direct aan het water. Mooier, kleurrijker, creatiever − absoluut een bezoekje waard.

Herfstfoto van de Rheinstraße in Wilhelmshaven Südstadt, © Rainer Ganske / Wilhelmshaven Touristik & Freizeit GmbH
© Rainer Ganske / Wilhelmshaven Touristik & Freizeit GmbH

  • Bremerhaven:

De stad aan de Weser maakt deel uit van de deelstaat Bremen en is door zijn talrijke musea en shopmogelijkheden de perfecte bestemming voor een vakantie aan de Noordzeekust: de kennis- en belevingswereld Klimahaus (Klimaathuis) Bremerhaven, het Deutsches Auswandererhaus (Duits emigratiehuis), het Deutsches Schifffahrtmuseum (Duits scheepvaartmuseum), de Zoo am Meer (Zoo aan zee) of een rondvaart in de haven voor overzees verkeer naar de grote containerschepen − dit zijn slechts enkele van de highlights van de stad.

Buitenaanzicht van het Klimahuis NL, © Klimahaus Bremerhaven / Marcus Meyer
© Klimahaus Bremerhaven / Marcus Meyer