Waarom wou je aardbeienkoningin worden? Moet je daarvoor solliciteren of werd je voorgedragen?

De functie zelf sprak me erg aan. Ik hou ervan om naar verschillende evenementen te gaan en daar het Oldenburger Münsterland te presenteren. De stralende ogen van de kinderen en de glimlach van de mensen als ik binnenkom, de vreugde over de aardbeienspecialiteiten die ik heb meegebracht en de aandacht die men krijgt, dat weet ik zeker te waarderen. Ik heb zelf gesolliciteerd en ben toen uitgenodigd voor een gesprek.

Toen je gewonnen had, stond je in een rode jurk met aardbeienkrans en sjerp op het podium voor veel mensen. Hoe voelde dat – dat had je waarschijnlijk nog nooit beleefd?

Toen ik de tent binnenkwam, was ik al helemaal verrast. Het publiek, mijn vrienden en familie waren zo blij voor me dat ik al voor mijn kroning begon te huilen. Het gevoel was gewoon onbeschrijfelijk! Een mengeling van vreugde, nervositeit en overprikkeling.

Je bent de 14e aardbeienkoningin in de kleine deelgemeente Langförden. In andere regio’s is de traditie van aardbeienkoningin soms niet eens bekend. Hoe en wanneer is deze traditie ontstaan?

Het initiatief rond de aardbeienkoningin voert terug naar een groep geëngageerde vrouwen uit Langförden. In 2006 werd de eerste koningin gekozen in wat toen nog een openbare verkiezing was. Hier en daar waren er kleinere aardbeienfeesten in het stedelijke gebied. Maar de kroning vond plaats op het volksfeest in Langförden – en dat is nog steeds het geval. Aan de vooravond van de grote feestelijke optocht wordt de aardbeienkoningin gekroond. De spanning in de feesttent is dan tastbaar. Het is een leuke gebeurtenis die ook goed is voor het traditierijke evenement. Sinds de eerste aardbeienkoningin is er veel veranderd. In 2011 werd een hulporganisatie opgericht die me fantastisch ondersteunt tijdens mijn benoeming: deze zorgt ervoor dat ik aanwezig kan zijn op veel spannende evenementen, houdt zich bezig met de sponsors en legt goede contacten. Het aantal optredens als aardbeienkoningin neemt jaarlijks toe. Mijn voorgangers kwamen niet alleen uit Langförden, maar uit alle omliggende gemeentes die tot het Oldenburger Münsterland behoren. 

Je bent zelf waarschijnlijk ook een zeer grote aardbeienfan – hoe eet je ze het liefst?

Ik ben een enorme aardbeienfan. Graag als aardbeientaart of gewoon zo vers van het veld. 

En nu een spontane reactie: wat hebben aardbeien en het Oldenburger Münsterland
volgens jou met elkaar gemeen?

Wat aardbeien en het Oldenburger Münsterland met elkaar gemeen hebben? Ik associeer het Oldenburger Münsterland met aardbeien, omdat het een van de grootste teeltgebieden van Duitsland is. Aardbeien associeer ik met mijn thuis en thuis is voor mij het Oldenburger Münsterland. 

Welke drie dingen vind je mooist aan je thuis?

Ik hou van het plattelandsleven. Gewoon de voordeur uit, het land in en frisse lucht inademen. Wat velen niet begrijpen, maar wat ik des te meer waardeer, is dat iedereen elkaar kent. Het maakt niet uit wat je probleem is: er is altijd iemand die je kan helpen. De natuur vind ik ook heel mooi in het Oldenburger Münsterland. De mooie bossen, meren en het veen in het Oldenburger Münsterland nodigen uit tot fietstochten en wandelingen.

Waarom moeten mensen uit andere regio’s zeker naar het Oldenburger Münsterland
komen, wat raad je aan?

Je moet zeker een bezoek brengen aan het Oldenburger Münsterland en genieten van de landelijke idylle. Spring op je fiets en verken de omgeving. Een goed aangelegd wegennet en de mogelijkheid om langs knooppunten te rijden, bieden optimale omstandigheden voor uitstapjes.

Wat kunnen gezinnen met kinderen hier ontdekken?

Het Oldenburger Münsterland is ideaal voor gezinnen. Misschien is de regio daarom ook de jongste regio van Duitsland. Er valt hier veel te ontdekken! In onze musea kun je niet alleen verwonderd raken, maar kun je ook actief meedoen, bijv. in het Industrie Museum Lohne, Museum Vechta of in het museumdorp Cloppenburg. Er zijn ook speciale stadsrondleidingen voor kinderen, zoals “Spürnasen-Kids” (Speurneuzen-kids) in Vechta. De leer- en avontuurpaden, zoals aan de Thülsfelder Talsperre zijn zeker de moeite waard voor natuurliefhebbers. In de verschillende zwemmeren in de regio kun je in de zomer heerlijk afkoelen en spetteren.

Je hebt een sterke band met de regio, zet je in voor de vereniging Landfrauen (Plattelandsvrouwen) en voetbalt bij BW Langförden. Is deze sterke gemeenschap de reden waarom het platteland voor jou zo belangrijk is? En gaat deze samenhang ook over op bezoekers?

Ik heb mijn wortels in deze regio, ben voorzitter van de jeugdvereniging Landjugend Langförden en voetbal bij BW Langförden. Door deze twee verenigingen zijn zeer hechte vriendschappen ontstaan. En ja, deze hechte gemeenschappen zijn waar het plattelandsleven voor mij om draait. Er is altijd iets te doen en je kunt te allen tijde gewoon eventjes op de fiets bij je vrienden langs. En juist omdat we zo’n sterke gemeenschap hebben in ons dorp, profiteren bezoekers daar ook van. Door onze grote gastvrijheid zijn bezoekers overal welkom.

In 2019 heb je eindexamen gedaan. Hoe ben je vervolgens aan je carrière begonnen?

In 2019 heb ik eindexamen gedaan en daarna ben ik gaan studeren. Helaas was dat niet zo mijn ding en daarom begin ik dit jaar in augustus met een opleiding als e-commerce zakenvrouw.

Ten slotte: kun je het Oldenburger Münsterland ooit helemaal verlaten of ligt je toekomst in deze regio?

Ik wil het Oldenburger Münsterland niet verlaten. Zelfs als ik ooit zou verhuizen, is mijn thuis altijd hier. Mijn familie en vrienden wonen hier. Het Oldenburger Münsterland is mijn thuis.

Status: juni 2020