Felix-Nußbaum-Haus, © Tourismusverband Osnabrücker Verband / Angela von Brill
© Tourismusverband Osnabrücker Verband / Angela von Brill

Het Felix-Nuss­baum-Haus


Dicht bij de oude binnenstad van Osnabrück, in het Museumsquartier, vindt u een kunstverzameling die in bijzondere architectuur is ondergebracht. De permanente tentoonstelling is gewijd aan de in Osnabrück geboren schilder Felix Nussbaum.

Felix-Nussbaum-Haus, © Uwe Lewandowski
© Uwe Lewandowski

Nussbaum komt uit een joods gezin en schilderde belangrijke werken die worden toegeschreven aan de nieuwe zakelijkheid. Het Felix-Nussbaum-Haus en de permanente tentoonstelling zijn gewijd aan het leven en het werk van de kunstenaar. Het herbergt 200 werken uit zijn directe nalatenschap, giften, stichtingen en aankopen. De permanente tentoonstelling biedt niet alleen toegang tot de kunstenaar maar ook een intensieve toelichting op de geschiedenis van de vervolging en moord op Europese joden uit het Derde Rijk. De diepte en tragiek van het leven van de kunstenaar wordt weerspiegeld in de indrukwekkende architectuur van het Felix-Nussbaum-Haus. Het is ontworpen door de Amerikaanse sterarchitect Daniel Libeskind en het was een van zijn eerste gebouwen. De façade, verbindingswegen en ruimtes vormen samen een asymmetrisch, dramatisch geheel dat vertelt over vervolging en angst, maar ook over hoop en levenslust.

Het Felix-Nussbaum-Haus past perfect in het totale plaatje van het Museumsquartier. Alle vier gebouwen staan in het teken van het stadsmotto: “... waar vrede een verleden en een toekomst heeft”.

In 1648 kwam de Dertigjarige oorlog tot een einde in Osnabrück en Münster. Het Vredescongres veranderde Europa – en is ook vandaag nog sterk in het stadsbeeld van Osnabrück verankerd. Het stadhuis dat in 1512 werd gebouwd, was ook de plaats waar de vredesverhandelingen werden uitgevoerd. Sinds 2015 is het stadhuis een symbool van Osnabrück dat behoort tot het Europese cultuurerfgoed.