Bad Iburg horticultural show, © Francesco Carovillano
© Francesco Carovillano
Viktoria von dem Bussche

In­ter­view met Ba­ro­nes Vik­t­o­ria von dem Bus­sche


Viktoria von dem Bussche

Over de fascinatie voor de tuinfeesten vertelt

Barones Viktoria von dem Bussche
Initiatiefnemer van het tuinfeest/slot Ippenburg, Bad Essen


Slot Ippenburg en zijn tuinen stralen een heel bijzondere magie uit. Hoeveel bezoekers ontvangen jullie per jaar?

Tijdens de feesten en op geopende zondagen komen jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers.

En hoeveel mensen zijn hier werkzaam?

In het hoofdseizoen zijn dat ca. 10 medewerkers, het hele jaar door zijn er 3 vaste medewerkers.

U woont achter 600 jaar oude slotmuren. Hoe voelt dat?

De slotmuren zijn gebouwd in 1865 – zo oud zijn ze dus gelukkig nog niet. Onze familie is hier echter al bijna 700 jaar gevestigd – dat betekent verplichting, uitdaging, last en lusten, maar alles in een goed evenwicht.

Wat is uw lievelingstuin?

Dat is zeker de moestuin, wildernistuin en slottuin – mijn “gloednieuwe project”.

Uw passie voor het tuinieren komt (ook) tot uiting in de schoonheid en diversiteit van uw moestuin, de grootste in zijn soort in Duitsland. Van tomaten tot truffels en thee is het hier een paradijs op aarde. Wat groeit hier nog niet en wat wordt er gepland?

Helemaal nieuw dit jaar is onze tuin met geneeskundige planten en de Slow Flower-snijbloementuin. Er komt ook nog een exclusieve kruidentuin.

De schatten uit uw moestuin worden door topchefs op borden tevoorschijn getoverd en door een bloemendesigner omgezet in bloeiende fantasieën. Wat een inspiratie!

Ja, deze samenwerking inspireert en doet nieuwe ideeën ontspruiten en groeien − in de ware zin van het woord!

In dit rijk van bloemen, kunst en gastronomie is er dus ook een levendige slottraditie te vinden?

Vroeger had elk slot een moestuin, rozentuin en snijbloementuin. Kortom: in Ippenburg vindt u alles. En toch is het meer dan alleen een levende traditie. Het is een nieuw succes! Passie en ervaring komen hier samen.

U bent pionier op het gebied van Duitse tuinfeesten. Wat betekent deze titel voor u?

Het feit dat we vandaag de dag veel meer dan 400 tuinfeesten in Duitsland hebben en dat zich dat in slechts 25 jaar ontwikkeld heeft, is best overweldigend. Ik ben heel benieuwd hoe deze markt zich verder zal ontwikkelen na de noodstop door corona.

Al meer dan 20 jaar organiseert u het grote slot- en tuinfeest, wat door de coronacrisis dit jaar jammer genoeg niet door kan gaan. Wat betekent dat feest voor u en hoe ging u om met de situatie dit jaar?

In het begin was ik in een soort shocktoestand. Een “klein levenswerk” zo snel uitgeschakeld, over en uit. Toen besloot ik actie te ondernemen. Arbeidstijdverkorting voor vaste medewerkers, annulering van alle seizoenarbeiders. En dan de vraag: wat als het deze zomer toch nog mogelijk wordt om de tuinen te openen? Of zelfs een feest kan worden georganiseerd? Wat volgde, waren 2 maanden 8 tot 10 uur in de tuin werken, samen met een buurvrouw, om op zijn minst de moestuin voor te bereiden. Toen het duidelijk werd dat we vanaf 11 juni de tuinen zouden kunnen openen, hebben we de arbeidstijdverkorting stopgezet en weer een paar seizoenarbeiders aangenomen. De voorbereidingen liepen op volle toeren!

Buiten de omgeving van het slot zijn er nog meer highlights in het Osnabrücker Land. Wanneer bent u voor het laatst over het Baumwipfelpfad in Bad Iburg gewandeld?

Het Baumwipfelpfad is echt iets geweldigs, maar eerlijk gezegd heb ik hoogtevrees. Tijdens de tuinshow in Bad Iburg heb ik met veel plezier naar de tuinen gekeken en de boomtoppenwandeling eventjes uitgesteld tot later. Dat “later” is er momenteel nog niet van gekomen, maar ooit doe ik het! Beloofd!

“Waldbaden” zou ook een uitvinding van u kunnen zijn.

Ja, dat is echt een leuke uitvinding! Elke wandeling over ons prachtige boseiland is het perfecte “Waldbaden”. Als ik ‘s morgens de bloemen snijd voor de boeketten voor de Wiehen-Buchhandlung in Bad Essen, zit mijn dagelijkse “Waldbaden” er eigenlijk al op.

We gaan van natuur naar cultuur: de permanente tentoonstelling in het Felix-Nussbaum-Haus van het Museumsquartier is een poging om het historische erfgoed van de joodse schilder Nussbaum te bewaren. Waarom is deze tentoonstelling volgens u zo belangrijk?

Felix Nussbaum is in de eerste plaats een groot schilder. Veel van zijn schilderijen zijn van zulke kwaliteit dat hij zich kan meten met de grote schilders. De inhoud van zijn schilderijen geven op een gedeeltelijk subtiele, melancholische en ironische wijze de gruwelijke tijd weer waarin hij leefde en gedood werd. En ze vertellen ook heel concreet over de omstandigheden waaronder dit alles plaatsvond. Osnabrück kan trots zijn deze schat in bezit te hebben en het museum van de architect Libeskind is in zijn geest gebouwd!

U heeft geschiedenis, kunstgeschiedenis en schilderkunst gestudeerd. Dan komt de vraag op: waarom hebt u juist in het tuinieren uw passie gevonden?

Tuinieren, schilderen en koken en in het algemeen bezig zijn met schoonheid en genot hoort altijd samen. Veel schilders waren tuiniers. Veel tuiniers wilden eigenlijk schilder worden – ik overigens ook.

Veel schilders en tuiniers koken ook graag − een prima combinatie, toch?