Vuurtoren omkaderd door appelbomen, © Tourismusverband Landkreis Stade
© Tourismusverband Landkreis Stade

Ap­pels, ker­sen en Melk­hüs


Culinaire lekkernijen nemen in het Altes Land en de hele regio Noordzee-Elbe-Weser een belangrijke plaats in. Daarbij gaat het vooral om landbouwproducten die direct van de boerderij komen of verwerkt worden in regionale specialiteiten.

Vakantiegangers in het Altes Land vinden voor de poorten van Hamburg de allerlekkerste appels en kersen. Tegenwoordig is de regio zelfs het grootste fruitteeltgebied van Europa! Meer dan 18 miljoen fruitbomen bloeien in het voorjaar en dompelen de omgeving langs de Elbe onder in een roze-witte bloemenzee. In de zomer zijn boomgaarden en plantages de ideale plek voor een picknick onder de appelboom voordat de eerste kersen − en vanaf augustus ook appels − kunnen worden geoogst. Vers van de boom of als zelfgemaakt gebak in een van de talrijke boerderijcafés smaken die vitaminebommetjes natuurlijk het beste. Maar ook door lokale producenten verfijnde fruitlekkernijen, bijvoorbeeld gelei, cider of likeur, vallen bij bezoekers heel goed in de smaak.

Bloeiende fruitbomen, © Tourismusverband LK Stade/Elbe e. V./ Martin Elsen
© Tourismusverband LK Stade/Elbe e. V./ Martin Elsen

Wel eens gehoord van een “Melkhus”?

Nee? Dan is het hoog tijd. Bij melk draait namelijk alles om de typisch groene houten huisjes met een rood dak van het Melkhus-initiatief. In deze “melk-wegrestaurants” bieden landbouwbedrijven de meest uiteenlopende zuivelspecialiteiten aan. Tijdens het fietsseizoen van mei tot september vindt u bij de 18 Melkhüs in de regio lekkere milkshakes, kwarkgerechten en andere zuivelproducten, als versterking onderweg. Daarnaast kunt u bij het uitrusten in een Melkhus veel interessante dingen leren over de landbouw. Kortom: een Melkhus is de perfecte bestemming voor een uitstapje en kan perfect worden gecombineerd met een lange fietsrit of wandeltocht.

Melk en meer in de Melhus Scheeßel, © TouROW
© TouROW