twee wandelaars, © TouROW
© TouROW

Wan­de­l­avon­tu­ren tus­sen veen, wad en geest


Op naar nieuwe paden in de regio Noordzee-Elbe-Weser, waar veel verschillende omgevingen erop wachten te voet verkend te worden. Waddenzee en marsgrond aan de Noordzeekust, geest met uitgestrekt rivierenlandschap, schilderachtige meren, indrukwekkend veen, paars bloeiende heidevlaktes en sprookjesachtige bossen tussen Weser, Wümme en Elbe.

Zonder twijfel is een wandeling in het nationaal park Nedersaksische Waddenzee een bijzondere ervaring. Als het water zich terugtrekt, wordt een uniek natuurlandschap blootgelegd, wat in elk seizoen zijn charmes heeft. Bij een wadwandeling op de zeebodem wandelen en onder vakkundig toezicht van een ervaren wadgids bijvoorbeeld de “Small Five” ontdekken − dat trekt zowel jonge als oudere Noordzee-vakantiegangers. Of beleef de fascinerende natuur van de Waddenzee bij een individuele wadwandeling naar het kleine eiland Neuwerk. Dat ligt in de buurt van Cuxhaven in het wad, maar maakt deel uit van Hamburg.

Bent u al eens gaan wandelen in het laagland?

Nee? Dan moet u zeker eens de NORDPFADE uitproberen die als rondwandelingen zijn aangelegd in het deelstatendistrict Rotenburg (Wümme). Vijf van deze wandelroutes zijn ondertussen gecertificeerd als “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland – traumtour” (Kwaliteitsweg Wanderbares Deutschland − droomtocht). Dankzij het vlakke landschap is het wandelen een echt plezier. De wandelnavigator NORDPFADE WanderNavigator toont het verloop en de details van tochten met passende bezienswaardigheden en rustmogelijkheden langs de route. U kunt ook in het cultuurland Teufelsmoor over planken en smalle platgetreden paden wandelen in het veen. Het is de thuisbasis van zowel zeldzame dier- als plantensoorten die kunnen worden ontdekt op een begeleide veenwandeling.

Idyllisch pad op het noordelijke pad Dör`t Moor

Meer informatie over wandelavonturen in de regio Noordzee-Elbe-Weser vindt u in ons interview met Bernhard Rauhut van het Wattenmeer Besucherzentrum (Waddenzee-bezoekerscentrum) Cuxhaven en Udo Fischer van de vereniging Touristikverband Landkreis Rotenburg (Wümme).