Gezicht op de Leibniz Tempel in de Georgengarten, © Christian Wyrwa
© Christian Wyrwa

De mooi­ste par­ken en tui­nen in Han­no­ver


Hebt u dringend behoefte te ontsnappen aan het stadslawaai en de verkeersdrukte? Maak dan samen met uw geliefden een uitstapje naar een van de schilderachtige parken en tuinen in Hannover.

Vooral in de zomer is de drang groot om zo veel mogelijk tijd in de open lucht en het groen door te brengen. Of u nu slechts verlangt naar een schaduwrijk plekje aan het meer, buiten wat wilt beleven met uw kinderen of zich interesseert voor zeldzame bloemen- en plantensoorten: hier vindt u gegarandeerd de perfecte bestemming.

1. Maschsee-meer en Maschpark

Het Maschsee-meer is zonder twijfel een van de populairste plekken in Hannover. Het ligt op een steenworp afstand van het stadscentrum en kan snel met de fiets of bus worden bereikt. Of het nu zeilen, roeien of waterfietsen is − het meer met een oppervlakte van 0,8 m² is een echt eldorado voor watersportfans. Extra troef: er kan ook gezwommen worden. Het Maschseestrandbad dat zich aan de zuidelijke oever van het meer bevindt, is beveiligd door de DLRG (Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft: Duitse reddingsvereniging). Daarnaast bevindt zich rond het meer een rondweg van 6 km. Ideaal dus om te gaan wandelen, joggen, skaten of fietsen. Verschillende cafés, biertuinen en restaurants zorgen voor de nodige aansterking na het zwemplezier en de sportieve topprestaties.

Perfect voor: gezinnen, sportievelingen

Op slechts enkele minuten loopafstand van het Maschsee-meer vindt u een van de populairste fotomotieven van Hannover: het onder monumentenzorg geplaatste Maschpark. In het middelpunt van dit stadspark ligt een prachtig aangelegde vijver. Rond de vijver kunt u op een van de vele bankjes genieten van de rust en het uitzicht op het imposante stadhuis van Hannover.

Perfect voor: wandelaars, fotografen


2. Park der Sinne

Een geweldig uitstapje voor groot en klein − het Park der Sinne (Park der zintuigen) in het stadsdeel Laatzen in Hannover. Het park dat werd aangelegd voor de Expo 2000 op het terrein van de voormalige vuilstortplaats, nodigt bezoekers uit om de natuur actief en met alle zintuigen te beleven, met behulp van belevenisstations en buitengewone kunstinstallaties. Van een haaglabyrint tot een insectenoog waar over gelopen kan worden: kleine waaghalzen kunnen zich hier volledig uitleven.

Perfect voor: gezinnen


3. Stadtpark

Plantenliefhebbers, natuur- en tuinvrienden zullen het bij een bezoek aan het Stadtpark in de wijk rondom de zoo helemaal naar hun zin hebben. Een rondweg voert ze door de facetrijke en liefdevol aangelegde tuinen. In het park zijn er prachtige tuinen zoals de rozentuin (met 120 verschillende soorten), een fonteinentuin en een traditionele Japanse theetuin die samen met de partnerstad van Hannover Hiroshima is aangelegd. Op verplaatsbare stoelen en ligstoelen kunt u het zich op uw lievelingsplekje gemakkelijk maken en genieten van de magische rust in het park.

Perfect voor: mensen die behoefte hebben aan ontspanning en plantenliefhebbers


4. Eilenriede

Groen, groener, Eilenriede − Hannover heeft een van de grootste stadsbossen van Europa. Het bos van maar liefst 640 hectare wordt doorkruist door een ingenieus wegennetwerk, waardoor fietsers en wandelaars van de natuur kunnen genieten zonder de dieren in het bos te storen. Verschillende speeltuinen en bosrestaurants maken van de Eilenriede bovendien de perfecte bestemming voor uw volgende gezinsuitje.

Perfect voor: wandelaars, fietsers, gezinnen


5. Tiergarten

Vroeger was het een jachtterrein van Johann Friedrich, vandaag de dag is de Tiergarten in Kirchrode een van de oudste omheinde bosgebieden in Duitsland. Het bijzondere aan de Tiergarten? U krijgt er de unieke kans om wilde dieren te bewonderen zonder hekken en omheiningen. Het terrein is de thuishaven van meer dan 150 dieren. Met een beetje geluk poseert er zelfs een roodwildhert met een prachtig gewei voor uw camera.

Perfect voor: wandelaars, dierenvrienden, fotografen


6. Welfengarten en Georgengarten

De Welfengarten en Georgengarten maken deel uit van de beroemde Herrenhäuser Gärten (Tuinen van Herrenhausen) en zijn aangelegd in de stijl van Engelse landschapstuinen. Naast het Welfenschloss (Welfenslot) − wat vandaag de dag dienst doet als gebouw van de universiteit van Hannover − vindt u in de tuinen overal gebouwen in typische barokstijl, zoals bijv. de Leibniztempel. Tip: de tuinen zijn de leefomgeving van verschillende vogelsoorten, zoals de grauwe gans. Vanaf mei komen er jonge gansjes uit en kunnen ze heel goed worden geobserveerd aan de vijveroevers.

Perfect voor: wandelaars, gezinnen


7. Project: “Offene Pforten”

Achter het project “Die offene Pforte − Gärten in und um Hannover” (Open deuren − tuinen in en rond Hannover) schuilt een wel heel bijzondere verrassing voor tuinliefhebbers. Elk jaar nodigen tuineigenaars in de stad en regio Hannover bezoekers uit om een kijkje te komen nemen in hun privéhuistuinen en boerentuinen, particuliere landgoedparken, kloostertuinen en kunstenaarstuinen.

Perfect voor: geïnteresseerde hobbytuiniers

De tuinen en parken van Hannover kunnen trouwens ook uitstekend worden verkend tijdens een fietsrit. Daarvoor stelde de stad Hannover een Garten-Radtour (Tuinenfietsentocht) van wel 34 km voor u samen.