Als politicus en lid van het Duitse parlement zet je je dagelijks in voor het kiesdistrict Hamelen-Pyrmont. Een kiesdistrict zonder snelweg. Best idyllisch, niet waar?
Ja, aan de ene kant is dat zeer idyllisch en moet je je in deze natuurlijke omgeving gewoon goed voelen. Aan de andere kant zorgt deze omgeving ook voor problemen op het gebied van infrastructurele verbindingen voor bedrijven die hier gevestigd zijn. Daarom is de uitbouw van de rijkswegen in het Weserbergland dan ook een heel belangrijke bouwsteen voor de betere bereikbaarheid van de aangrenzende regio’s Hannover en Bielefeld-Paderborn. Voor toeristen die het Weserbergland om de natuur waarderen en voor ondernemingen die daardoor meer medewerkers vinden die hier graag wonen en werken.
Daarentegen zijn er talloze wandelroutes, zelfs zes gecertificeerde kwaliteitswegen “Wanderbares Deutschland”. Wat betekent dat precies?
Het is een kwaliteitszegel van de Deutscher Wanderverband (Duitse wandelvereniging). Deze wegen zijn sinds 2004 gecertificeerd op het gebied van wandelinfrastructuur, gegarandeerde duurzaamheid, transparantie voor wandelaars en marketingmogelijkheden. Een goed aanbod voor wandelaars die zich ervan kunnen verzekeren dat ze aan de hand van een gecertificeerde kwaliteitsweg de highlights van het wandelgebied kunnen ontdekken. Gelukkig hebben we meerdere gecertificeerde kwaliteitswandelroutes in ons aanbod. Ikzelf ga regelmatig op pad op de Weserbergland-Weg en de Ith-Hils-Weg.
Je komt uit Bad Pyrmont en weet hier dus de weg. Wat is jouw persoonlijke lievelingsplek of -wandelroute? Heb je een geheime tip voor ons?
Ik ben geboren in Bad Pyrmont en opgegroeid in Groß Berkel, een kleine gemeente die hoort bij Aerzen. In het Weserbergland heb ik zoveel lievelingsplekken! Ik zou niet weten waar ik zou moeten beginnen. Zo is dat nu eenmaal als je je in je geboortestreek, het Weserbergland, goed voelt. Ik ben gefascineerd door het weidse uitzicht over het landschap – door de Hohenstein bij Hessisch Oldendorf, maar ook door de vele torens: de Ith-toren, de Süntel-toren, de Ebersnacken-toren aan de Vogler, de Raabe-toren in Hils en de Solling-toren bij Uslar. Het zijn allemaal plekken waar ik graag ben. Ook slot Fürstenberg met zijn porseleinfabriek, het wereldberoemde kuurpark in Bad Pyrmont, de oude binnenstad van de rattenvangerstad Hamelen, de Münchhausen-stad Bodenwerder en de prachtige sloten uit de Weserrenaissance in Bevern en Hämelschenburg zijn heel bijzondere plekken. Het Weserbergland heeft gewoon ongelooflijk veel te bieden.
Het langeafstandspad “Weserbergland-Weg” leidt over 225 km door de natuur van Hann. Münden naar Porta Westfalica. Daar zijn pensions en hotels om te overnachten. Heb jij zo’n route al eens te voet afgelegd?
Een paar jaar geleden heb ik in Ierland de Kerry-Way gedaan. Die is ongeveer even lang en ook heel mooi. In de vakantie maak ik met mijn partner graag zulke meerdaagse tochten. De hele Weserbergland-Weg heb ik nog niet gewandeld, maar wel steeds delen ervan. Helaas heb ik door mijn werk niet altijd tijd om meerdaagse wandelingen te maken. Daarom maak ik graag dagtochten om er even tussenuit te zijn. En ja, die zijn er ook heel veel. Afgelopen zomer heb ik eindelijk eens op de Weser-Radweg gefietst, van Bremen naar Cuxhaven. Dat is een geweldige en afwisselende route.
Jij, je twee broers en je ouders hebben vroeger allemaal in het Weserbergland handbal gespeeld en waren over het algemeen heel sportief…
Ja, dat klopt. Handbal, voetbal, tennis… Sport hoort er in onze familie gewoon al sinds onze vroegste kinderjaren bij. Vooral handbal heb ik gedeeltelijk met grote inspanning en op best wel hoog niveau gespeeld: bij de VfL Hamelen (Verein für Leibesübungen: vereniging voor lichaamsoefeningen) en ook in de steden waar ik heb gestudeerd, namelijk Bielefeld en Hamburg. Door mijn werk als parlementslid kom ik daar nu eigenlijk niet meer aan toe. Daarom speel ik nog maar 2 à 3 keer per seizoen mee bij de Alte Herren (Oude heren) van mijn jeugdvereniging TSV05 Groß Berkel. In Berlijn speel ik regelmatig bij FC Bundestag. Dat is een voetbalteam van parlementsleden over alle partijgrenzen, waarmee we in benefietwedstrijden de aandacht vestigen op sociale projecten. Net zoals het wandelen in de natuur draagt dagelijks sporten ook bij aan het eigen welzijn.
Wat fascineerde je als kind vooral aan het Weserbergland? En wat vinden volgens jou kinderen vandaag de dag interessant?
Als kind speelde ik in Groß Berkel veel aan de Humme, een kleine zijrivier van de Weser. Na school was ik dan ofwel met m’n sportschoenen op het nabijgelegen trapveldje of in een sporthal, of met rubberen laarzen in de Humme. Ik ben in en met de natuur opgegroeid en denk dat kinderen ook vandaag de dag die fascinatie voor de natuur graag met al hun zintuigen beleven. In het Weserbergland hebben we een heel leuk aanbod. Hier een greep uit de mogelijkheden: het Wildpark in Neuhaus, de Schmetterlingspark (vlindertuin) in Uslar, het Mittelalterhaus (middeleeuws huis) in Nienover, de druipsteengrot in Hess. Oldendorf. Er zijn voor kinderen echt spannende dingen bij.
Je dagelijkse werkdag in Berlijn wordt zeker gekenmerkt door veel gesprekken en afspraken en is waarschijnlijk zeer belastend. Hoe zorgt een wandeling in het Weserbergland voor nieuwe energie en evenwicht?
Naast de beweging in de openlucht zorgen ook goede gesprekken en een uitgeschakelde mobiele telefoon ervoor dat ik me tijdens wandelingen in onze regio goed kan ontspannen. Ik leer altijd weer wat bij. Als ik bijvoorbeeld een plant zie die ik nog niet ken of een vogel hoor, wiens roep ik niet herken, ga ik dat later opzoeken en door onze natuurgids bladeren die thuis in de kast staat.
Het Weserbergland heeft ook vele korte tochten achter de hand die je in een of meerdere uren kunt doen, bijv. de “Drei-Burgen-Route”, “Das liebliche Walterbachtal” (Het lieflijke Walterbachtal) en het “Wipfelpfad” (Boomtoppenpad). De “Weg der Selbstzuwendung” (Weg van de eigenliefde) is vooral afgestemd op het ontvluchten van het dagelijkse leven en bezinning, op negen ontspanningshaltes.
Niet zo lang geleden heb ik de “Drei-Burgen-Route” over de kam van het Weser-gebergte gelopen. Paschenburg, Schaumburg en Osterburg: daar kun je heel wat leren over de geschiedenis van de regio. Bovendien leer je over oude legendes zoals het spannende verhaal de “Rache der Wipfelfrau” (Wraak van de boomtoppenvrouw). Het Walterbachtal in de Deister tussen Nienstedt en Eimbeckhausen is echt de moeite waard. Van daaruit kun je ook een kleine omweg maken naar het Deutsches Stuhlmuseum (Duitse stoelmuseum). Hartelijk dank voor de wandeltip. Bij de volgende wandeling zal ik zeker de weg “Weg der Selbstzuwendung” eens uitproberen.
Het Weserbergland is een middelgebergte tussen Hann. Münden en Porta Westfalica, aan beide zijden van de Weser. Groene heuvels, stromend water, charmante plekken: wat vind jij het mooiste aan het landschap in jouw regio?
Het mooiste aan het Weserbergland is dat het zo gevarieerd is. Het bos van de Solling is totaal anders dan dat van het Weser-gebergte. De Ottensteiner Hochebene (Hoogvlakte van Ottenstein) ziet er compleet anders uit dan het Wesertal en de vele valleien van de kleinere zijrivieren. De vele prachtige natuuruitzichten maken het Weserbergland tot een uniek landschap. Naast de gastvrijheid van de mensen uit het Weserbergland kun je overal regionale lekkernijen ontdekken en spannende verhalen horen. Natuurlijk mogen daarbij de rattenvanger van Hamelen en de baron van Münchhausen niet ontbreken.
In het Weserbergland liggen een paar heuvels van 400-500 m boven de zeespiegel, namelijk de Solling, Süntel en Vogler. Hier komen professionele wandelaars en klimmers dan zeker aan hun trekken?
Absoluut. De Ith en de Hohenstein zijn populaire bestemmingen bij klimmers uit heel Duitsland. Veel van mijn vrienden uit Berlijn gaan regelmatig klimmen. In Berlijn moet je daarvoor naar een klimhal gaan, maar in het Weserbergland in de prachtige vrije natuur is dat natuurlijk veel leuker. Daarom komen ze graag hier. We hebben trouwens een zeer actieve afdeling van de Deutscher Alpenverein (Duitse Alpenvereniging) die de beste klimroutes in de hele regio kent.
In Hessisch Oldendorf-Langenfeld ligt bovendien de noordelijkste druipsteengrot van Duitsland. Ooit al de glazen lift naar beneden genomen?
Ja, al verschillende keren. De Schillat-grot is een heel bijzondere plek. Telkens opnieuw vind ik dat fascinerend.
Wat kan er in de Schillat-grot worden beleefd?
Tijdens de rondleiding wordt zeer levendig verteld hoe het landschap, dat ons vandaag de dag zo fascineert, eigenlijk is ontstaan. Je leert er over de ijstijd en krijgt door de rotsschilderingen een beeld hoe het was in de oertijd. In de natour.NAH.raum kunt u de Süntel door de ogen van een oehoe ontdekken. Wat geen enkele bezoeker mag missen: het schitterende uitzicht van het aangrenzende café over het Weserbergland onder genot van het heerlijke plaatselijke gebak.
Status: juni 2020