Nordpfad goedemorgen, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH/Wanda Catsman
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH/Wanda Catsman
Wanda Catsman
Blog

Wan­de­len over de Nord­pfa­de


Het wandelgebied Landkreis Rotenburg (Wümme) is een onontdekte parel in Noord-Duitsland. Deze regio kenmerkt zicht door de vlakke weidse uitzichten en rustige riviertjes. Een perfecte wandelregio voor wandelaars die niet de hoogte in willen.

Wandelen over de Nordpfade

De Nordpfade zijn zo’n vijf jaar geleden aangelegd en bestaat uit een uitstekend netwerk van wandelpaden in de regio Landkreis Rotenburg (Wümme). Er zijn 24 prachtige rondwandelingen tussen de 6 en 32 kilometer die allemaal perfect gemarkeerd en bewegwijzerd zijn. Verdwalen is hier bijna onmogelijk. Ik geef je drie wandeltips in deze mooie regio.


Nordpfade: Dör’t Moor

Deze rondwandeling van 10,3 kilometer heeft het keurmerk ‘Qualitätsweg Traumtour’ van het Deutsche Wanderverband en dat is niet voor niets. Deze wandeling is enorm afwisselend, je vindt er regelmatig bankjes en informatieborden onderweg en vanuit een observatietoren kun je wild spotten.

Dör’t Moor loopt door het natuurbeschermingsgebied ‘Großes en Weißes Moor’. Wat direct opvalt zodra je op pad gaat is de bijna oorverdovende stilte in dit gebied. Deze stilte wordt alleen verbroken door de vele vogels. En als je geluk hebt word je verrast met een prachtig concert van voorbijvliegende Kraanvogels.

De afwisselende paden leiden je door de bossen, langs meren en over de heide. Sommige gebieden zijn zo vochtig dat er vlonderpaden zijn aangelegd. Een topwandeling die het keurmerk ‘Qualitätsweg Traumtour’ terecht heeft verdiend.


Nordpfade Wümmeniederung

De laatste wandeltip is de Nordpfade Wümmeniederung. Deze 32,3 kilometer lange rondwandeling is de langste van alle Nordpfade en volgt het stroomdal van de rivier de Wümme. Ook deze wandelroute kun je op verschillende punten starten. Wanneer jij bij Prüser’s Gasthof parkeert kun je na afloop genieten van de heerlijke taartjes die ze daar serveren.

Deze wandeling zoekt continu de rand van bos en graslanden op. De ene keer loop je over brede zandpaden, om even later het bos in te duiken over kronkelende bospaden. Een klein uitstapje naar het natuurbeschermingsgebied Voßberge met zijn zandduinen is echt de moeite waard.

Verderop op volgt de route de Wümme, waar stilletje een groep kanoërs voorbij glijdt door het water. Het water lijkt rustig te kabbelen, tot je bij een stroomversnelling komt. Pas dan zie je de kracht van het water.

Langs deze route vind je ook een aantal mooie kunstwerken, waaronder de Pilger, een groep houten beelden van pelgrims op ware grootte. Altijd een bijzondere ontdekking, kunst midden in de natuur.

Naast deze drie wandelingen is er nog veel meer te ontdekken in deze regio, er zijn nog 21 andere Nordpfade die minstens net zo leuk zijn op te wandelen.


Nordpfade Rotenburger Wasserreich

De Rotenburger Wasserreich wandeling is een rondwandeling van 21,3 kilometer die je op verschillende punten kunt starten. Eén van de startpunten ligt in Unterstedt, vanuit dit dorpje loop je direct de natuur in.  Uitgestrekte bossen en ook hier die oorverdovende stilte. Je komt bijna niemand tegen op de wandelpaden, je hebt het bos voor je alleen.

Op de route ligt een MitmachErlebnisGarten, een prachtig aangelegde tuin met allerlei belevenismomenten voor jong en oud. Bij het stadje Rotenburg (Wümme) komen de drie rivieren Wümme, Rodau en Wiedau samen. De wandelroute volgt vanaf hier het stroomdal, met vochtige graslanden van de Wümme waar je prachtige weidse uitzichten hebt, terug naar Unterstedt.

Nordpfade

Wanda Catsman