De volgende stop op mijn culinaire roadtrip door Zuid-Nedersaksen is Bodenfelde. In de bossen rondom dit plaatsje aan de Weser wordt sinds 2000 een bijzonder project uitgevoerd, één van de grootste in zijn soort in Duitsland. Destijds werden hier in het Naturpark Solling-Vogler Heckrunderen en Exmoor-pony’s uitgezet om hen net als in vroegere eeuwen het eikenbos te laten onderhouden. Heckrunderen zijn teruggefokte rundersoorten van de in de 17 eeuw uitgestorven oerossen en leven hier nu in het Hutewald, een gebied van ruim 200 hectare. Bezoekers kunnen over verschillende paden door het meer dan 250 jaar oude bos wandelen en als het meezit een van de circa 60 dieren spotten.

Het vlees, dat door de teelt in het Hutewald en op de kruidenrijke weilanden bijzonder goed smaakt, kan van september t/m november worden geproefd tijdens de ossenweken. Dan hebben verschillende hotels en slagerijen in de regio deze zeldzame Nedersaksische rundvleesspecialiteit op de kaart staan. Ik koop bij de biologische slager Schafft in Bodenfelde salami en ham van oeros om dit eens uit te proberen.