Het plaatsje Nörten-Hardenberg ligt op slechts tien minuten rijden van Göttingen en kent ook verschillende tradities. Midden in het centrum staat de 1000 jaar oude burchtruïne, die al sinds het einde van de 13e eeuw in het bezit is van de familie von Hardenberg. Tot ver buiten het kleine plaatsje bekend en een van de specialiteiten van Zuid-Nedersaksen is de brandewijn ‘Hardenberg Korn mit dem Keilerkopf’. De in 1700 opgerichte stokerij is in de afgelopen jaren uitgebreid met de moderne Hardenberg Distillery. Naast de traditionele brandewijn wordt hier tegenwoordig ook whiskey en gin geproduceerd. Tijdens een rondleiding krijg ik een inkijkje achter de coulissen van de productie, ik loop langs oude eiken vaten en nieuwe koperen distilleerketels en zou bij een proeverij de verschillende specialiteiten zelfs kunnen uitproberen.
Omdat ik hierna nog verder moet, sla ik het proeven over. In plaats daarvan maak ik nog een wandeling door het landgoed van de graaf van Hardenberg (‘Gräflicher Landsitz’) en door het herfstige slotpark. Wie wel zelf wil proeven en na al dit promillage niet verder wil rijden: het Hardenberg Burghotel is een vijfsterrenhotel voor een overnachting in een historische ambiance.