Historisch valt er ook in Einbeck van alles te ontdekken. Deze stad staat bekend om zijn perfect bewaard gebleven vakwerk en daarom maak ik om te beginnen een kleine stadswandeling. Mijn bestemming ligt namelijk midden in het historische centrum: het Einbecker Brauhaus. Tijdens een rondleiding in de brouwerij zijn hier de oude gewelven te zien. In het Brauhaus maak ik kennis met het brouw-, filter- en tot slot het afvulproces. Hier wordt het Einbecker Bier gebotteld. De stad is bekend vanwege zijn bockbier en dat kan natuurlijk overal in de stad worden geproefd. Ik doe dat in het Brodhaus op de markt. In het oudste restaurant van Nedersaksen worden bij de bierproeverij vijf vers getapte soorten biertjes op tafel gezet. Aansluitend loop ik over het bierpad door de binnenstad en kom ik nog het een en ander te weten over Einbeck en zijn bier. Overigens: ook Till Eulenspiegel (Tijl Uilenspiegel) heeft als bierbrouwer gewerkt. De bron op de markt herinnert aan zijn verhalen.

Einbeck staat niet alleen bekend om zijn bier, maar ook om de mosterd. De ‘Einbecker Senfmühle’ (Mosterdmolen) ligt ook in de historische binnenstad. Sinds 2010 is de molen aangesloten op de productie in het vermaalproces, waarmee al vanaf 1923 tot in de jaren vijftig in Einbeck mosterd werd geproduceerd. Ik proef de verschillende soorten en zet een glas bockbiermosterd in mijn boodschappenmandje.