Het weekend in Zuid-Nedersaksen start in Göttingen. De universiteitsstad met zijn ‘Ganzenliesje’ is de bekendste stad van de regio. Wat veel mensen niet weten: vlak bij de binnenstad bevindt zich de enige nog bestaande panzoutfabriek van Europa. Hier wordt net als honderdvijftig jaar geleden traditioneel zout geproduceerd. Dit wordt gewonnen als geconcentreerde pekel uit een diepte van 450 meter. Tijdens een rondleiding wordt gedemonstreerd hoe hier zout van wordt gemaakt. Het Luisenhaller zout is een populair souvenir en ook ik neem het mee in mijn boodschappenmandje. Mijn tip: bij Saline Luisenhall hoort ook een badhuis waar je heerlijk kunt ontspannen in het natuurzoutbad.

Maar voor ik verderga, proef ik nog een andere specialiteit uit Göttingen. Cron & Lanz behoort met zijn bijna 150 jaar tot de traditionele patisserieën van Zuid-Nedersaksen en is behalve om de prachtige taarten en bonbons bekend om zijn ‘Baumkuchen’-cake. Ik geniet bij een kopje thee van de gevulde ‘Baumkuchen’-cake naar eigen traditioneel recept en neem natuurlijk ook nog een doos mee voor thuis.