Kruiden, © Fotolia / M.Dörr & M.Frommherz
© Fotolia / M.Dörr & M.Frommherz

Heer­lij­ke voor­jaars­ge­rech­ten


De dagen worden weer wat langer en door de eerste warme zonnestralen krijgt u meteen weer zin in verse kruiden en lekkere groenten en fruit.

U kunt nu van de eerste verse asperges genieten, rechtstreeks van de Nedersaksische velden. Nedersaksen is een waar aspergeland, elke vijfde Duitse asperge komt immers hier vandaan. En de aspergevelden drukken al vanaf maart hun stempel op het landschap. Bereid met hollandaisesaus of gesmolten boter en ham, dat is puur een kwestie van smaak. Net als de vraag welke regio nu de beste asperges heeft.

Daarnaast is het voorjaar ook het hoogseizoen voor rabarber. Rabarber is een van de eerste regionale groenten van het jaar. Terwijl de groene stengels eerder een zure smaak hebben, hebben de rode stengels een milde smaak met een onweerstaanbaar, maar subtiel frambozenaroma. Melkproducten kunnen met deze groente fantastisch worden gecombineerd. Melk, slagroom en kwark passen perfect bij rabarber.

Geniet in het voorjaar van maatjes in allerlei variaties: huisbereid met nieuwe in de schil gekookte aardappelen, op Heidjer-wijze met cranberrysaus en aardappelrösti, op zijn Fries met spekbonen en gebakken aardappelen, of klassiek met bruin brood en zure room! Maatjes zijn bijzonder milde haringen die op traditionele wijze door enzymen zijn gerijpt in pekel. Het originele productieproces werd al in de middeleeuwen in Nederland ontwikkeld. Voor maatjes worden haringen gebruikt die eind mei tot begin juni worden gevangen.