slaapstrandstoel op Wangerooge, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
Christian Mayer Blogfoto
Blog

In de slaap­strand­mand op Wan­ger­ooge


Papa, ik wil eens buiten slapen! Mijn vierjarige zeurt hier al wekenlang over. Dat is als inwoner van een grote stad alleen lang niet zo eenvoudig als het klinkt. Ons fijne huis heeft geen balkon of tuin en helaas hebben we ook geen volkstuintje, wat nu natuurlijk populairder is dan ooit. Gelukkig gaan we voor onze volgende zomervakantie naar de Oost-Friese Waddeneilanden: Wangerooge, here we come! Daar moet het toch zeker mogelijk zijn om het vakantiehuis een nachtje in te ruilen tegen een bed onder de sterrenhemel. Wat een avontuur: met de slaapzak op het strand, het zachte zand, het geruis van de golven... Een droom. Zo’n avontuur moet toch ook nog mogelijk zijn in onze vakantie in september. Maar nee, helemaal mis!

slaapstrandstoel op Wangerooge 1, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH

Gewoon zo aan het strand overnachten, is niet mogelijk. Dat ontdekte ik al bij mijn eerste zoektocht op internet. De Oost-Friese Waddeneilanden en de Noordzeekust van Nedersaksen liggen in het nationale park Waddenzee en dat hoort bij het UNESCO-wereldnatuurerfgoed. Vanwege de bescherming van de unieke fauna en flora is dit terecht streng beveiligd. Een nacht in de buitenlucht mag dan ook alleen worden doorgebracht op specifieke campings. Die zijn er op Wangerooge helaas niet, maar bij het rondstruinen op de website van het eiland vond ik wel iets beters: slaapstrandmanden direct op het strand!

slaapstrandstoel op Wangerooge 2, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH

Fantastische locatie in de duinen

Twee van de manden staan op het hoofdstrand van Wangerooge, een stuk buiten de promenade in de richting van het hondenstrand. Daar zijn we ze eerst zelf gaan bekijken. Idyllische locatie in de duinen, vrij uitzicht over de Noordzee − beter kan het echt niet! Mijn zoontje is dolenthousiast. Dus gaan we snel naar de plaatselijke toeristeninformatie om een nacht te boeken. En we hebben geluk en krijgen direct nog een strandmand. In het hoofdseizoen is dat meestal niet mogelijk. De slaapstrandmanden zijn de hele zomer door heel populair, legt de vriendelijke medewerkster ons uit. Aangeraden wordt dan ook om vroeg te boeken.

kind voor een slaapstrandstoel, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH

Een nacht in de slaapstrandmand

Eindelijk is het zover. Na het avondeten gaan we op pad met onze huurfietsen. Vanaf de onderste strandpromenade is het ongeveer 50 m naar de strandmanden. Alleen die van ons is deze nacht verhuurd, we zijn dus helemaal alleen. Vlakbij is een klein afsluitbaar huisje voor ons gereserveerd met wc, kleedkamer en douche. Zelfs onze bagage kunnen we hier opbergen, heel handig dus. In de slaapstrandmand ligt alleen het hoognodige: knuffels, een zaklamp, iets te drinken en voorleesboekjes. En heel belangrijk: een verrekijker om schepen te observeren. Alle belangrijke scheepvaartroutes van de Noordzee lopen immers langs Wangerooge.

In de slaapstrandmand ligt alles wat je nodig hebt voor een nacht aan het strand: twee dekbedden en kussens, handdoeken en de zachte matras is met 1,30 m x 2,40 m groot genoeg voor twee volwassenen. En ons zoontje mag in het midden slapen – ruimte genoeg. De strandmand zelf maakt een heel stabiele indruk en ziet eruit als nieuw. Het dak kan helemaal open worden geklapt. Later in de nacht zullen we ongetwijfeld een prachtig uitzicht hebben op de sterrenhemel.

open strandstoel op wangerooge, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH

Fantastische zonsop- en ondergang

Maar eerst genieten we nog van het uitzicht op zee en worden we verwend met een indrukwekkende zonsondergang. Dan snel wassen en tandenpoetsen en hup de slaapstrandmand in voor een verhaaltje voor het slapen... Natuurlijk moet dat deze keer een piratenverhaal zijn! Ons zoontje slaapt pas laat in, te opgewonden door het geruis van de golven, het helmgras in de duinen en het uitzicht op de nachtelijke hemel. We doen het dak pas laat dicht en beleven zo onze eerste nacht op het strand. Het was niet koud, de strandmand beschermt goed tegen wind en de lange kleding die wij voor de zekerheid hadden aangehouden, was precies goed.

kinderhorloges schepen, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH

De volgende ochtend is ons zoontje vroeg wakker, gewekt door de eerste zonnestralen, die door het dak van de strandmand naar binnen vallen. Ook wij zijn meteen wakker, precies op tijd om van de zonsopgang te genieten. En we kunnen ook meteen weer naar de schepen kijken. In de nacht was er geen mens op het strand en ook nu zijn er maar een paar wandelaars met hun hond. We genieten onder de dekens nog lang van het uitzicht op zee, voordat we met tegenzin afscheid nemen van onze eenmalige slaapplaats op het strand en terugfietsen naar ons vakantiehuis.

Voor ons was de nacht in de slaapstrandmand meer dan de moeite waard, ook al was het eerder een luxe camping dan een tent. Het was in ieder geval een mooie, zeer bijzondere belevenis in de buitenlucht die wij ons als gezin nog lang zullen herinneren. Zeker voor herhaling vatbaar!

comfortabele strandstoel, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH

Mijn tips

Een tip tot slot: slaapstrandmanden vind je niet alleen op Wangerooge, maar op veel meer plaatsen aan de Noordzeekust van Nedersaksen en op de Oost-Friese Waddeneilanden:

Slaapstrandmand in Otterndorf

Slaapstrandmand in Dangast

Slaapstrandmand in Bensersiel

Slaapstrandmand op Norderney

Overnachtingen in een strandmand kunnen niet heel het jaar door worden geboekt, maar alleen in bepaalde seizoenen. Dit verschilt per plaats, maar in de regel is dat van april tot september.

Aan de Noordzeekust van Nedersaksen zijn nog meer bijzondere overnachtingsmogelijkheden, zoals overnachten in een pipowagen. Een overzicht vindt u bij Ostfriesland Tourismus.

 

Christian Mayer Blogfoto

Christian is geboren in Bremen en woont inmiddels met vrouw en kind in Hannover. In het weekend verkent hij graag de Nedersaksische omgeving. Samen met familie of vrienden gaat hij het liefst naar de Waddenzee en naar de Lüneburger Heide. In zijn Nedersaksen-blog bericht hij over korte uitstapjes, leuke gezinsuitjes en deelt hij zijn persoonlijke vakantie-ervaringen − van de Noordzeekust tot aan de Harz.