Fietsen op nummers in Vechta, © Landkreis Vechta
© Landkreis Vechta
Blog

Min­der be­ken­de fiets­toch­ten in Ne­ders­ak­sen


De indrukwekkende Elberadweg loopt voortdurend langs de rivier, de Nordseeküsten-Radweg leidt langs de weidsheid van zee en marsgrond en de Weser-Radweg imponeert met de prachtige afwisseling tussen bergland en weidsheid van de Mittelweser tot aan Cuxhaven. Maar soms kunt u ook eens kiezen voor een minder bekende (fiets)route – door geheimzinnige en zeker niet minder prachtige landschappen, met minder verkeer en kleine boerderijcafeetjes aan de kant van de weg. Hier vindt u vijf fietsroutes in Nedersaksen die u in alle rust kunt ontdekken. Veel plezier met mijn tips voor ontspannende fietstochten.

  • Route um Oldenburg

Oldenburg in het Noord-Westen en de bijbehorende omgeving heeft heel wat te bieden. Hier doet de goed aangegeven ‘Route um Oldenburg’ (Route rond Oldenburg) zijn naam alle eer aan. U fietst een rondje om de universiteitsstad, met prachtige plekken zoals het parklandschap Ammerland, natuurpark Wildeshauser Geest en de Wesermarsch. Gouden tip: de route kan ook stervormig worden afgelegd, met het startpunt steeds in Oldenburg. De deelroutes sluiten altijd aan op de hoofdroute. Voor culinaire opkikkers onderweg kunt u terecht in een ‘Melkhüs’ in de Wesermarsch. Vooral de rietgedekte boerderijen van Moorriem zijn een echte blikvanger!

Lengte traject: 3 routes met hetzelfde begin- en eindpunt van 40 tot 55 km lang (vanaf de binnenstad van Oldenburg).

Start: bijv. centraal station Oldenburg (de route kan in principe vanaf elk punt van de route worden gestart), ook de op de route liggende plaatsen Rastede, Wüsting en Sandkrug zijn direct te bereiken met de trein vanuit Oldenburg.

Alle verdere informatie, o.a. gpx-tracks vindt u op deze website

rietgedekt huis in Moorriem, © Touristikgemeinschaft Wesermarsch
© Touristikgemeinschaft Wesermarsch

  • Dörfer erleben - Rund um Visbek (Dorpen verkennen – rondom Visbek)

Op naar de gouddorpen! Alsmaar langs loofbossen, heidevlaktes en uitgestrekte fruitgaarden passeert u verschillende idyllische boerendorpjes, die door de inzet van de bewoners prijzen hebben gewonnen in de Duitse wedstrijd ‘Unser Dorf soll schöner werden’ (Ons dorp moet mooier worden). Zoals het hoort in het Oldenburger Münsterland vindt u hier verschillende lekkernijen: een bezoek aan de kaasboerderij Hofkäserei Michelbrand of de fruitboerderij Obsthof Bergmann is erg aan te raden! In totaal kunnen bij deze mooie en eenvoudige fietstocht 13 van de fraaie boerderijen worden bezocht.

Lengte traject: 22,7 km

Start: u begint in het plaatsje Visbek, Rathausplatz 1, dat met de trein bereikbaar is via het station van Rechterfeld.

Visbek maakt ook deel uit van de populaire Boxenstopp-Route.

Alle verdere informatie, o.a. gpx-tracks vindt u op deze website

Fietsen op getallen in Thüle, © malopo
© malopo

  • Wasserroute (Tour d’Azur – de waterroute)

Deze route biedt langdurig fietsplezier. Het is een sportieve uitdaging van maar liefst 125 km, die ook meteen wordt beloond. De route voert namelijk langs meren en rivieren, watermolens en idyllische dorpjes. De vele zwemmeren en openluchtzwembaden langs de route staan garant voor veel plezier en afkoeling. Op het Wasserlehrpfad (waterleerpad) in Wehnsen leert u van alles over water. Een echt vakantiegevoel krijgt u aan de jachthaven Heidanger of aan de haven bij Marina Bortfeld. Wie vaker wil gaan fietsen in het Peiner Land, adviseren wij het gebruik van de fietspas Radler-Pass. Na het affietsen van 20 stations staat u een verrassing te wachten.

Lengte traject: 125 km

Start: u begint in Peine waar u naartoe kunt komen met de trein of auto. U kunt er gebruikmaken van de dichtbijgelegen parkeerplaatsen.

Aangezien deze sportieve tocht iets langer is, vindt u fietsvriendelijke accommodaties langs het traject.

Alle verdere informatie, o.a. gpx-tracks vindt u op deze website.

Eixen-meer, © wito gmbh / Yvonne Limburg
© wito gmbh / Yvonne Limburg

  • Romanik-Route (Romaanse route)

De verdedigingsbouwwerken in de romaanse stijl zijn heel imposant. Tegelijkertijd verspilt deze stijl geen tijd aan uitgebreide decoraties, maar blijft in herinnering met zuivere, geometrische vormen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Kaiserpfalz in Goslar. Maar vlakbij, in het noordelijke voorland van de Harz, vindt u nog meer indrukwekkende romaanse bouwwerken. Deze bouwwerken kunt u ontspannen verkennen op de fiets. Als u start in Königslutter kunt u daar meteen de Kaiserdom bezoeken. Andere hoogtepunten zijn onder andere het klooster St. Marienberg en het benedictijnenklooster St. Ludgeri im Helmstedt.

Lengte traject: 35 km

Start en finish: de route begint in Königslutter am Elm, er is een station en het eindpunt is Helmstedt.

De route leidt door het natuurpark Elm-Lappwald, een prachtige natuuromgeving.

Alle verdere informatie, o.a. gpx-tracks vindt u op deze website.

Cisterciënzer klooster Mariental, © Thomas Kempernolte
© Thomas Kempernolte

  • Storchenroute (Ooievaarsroute)

Op de Storchenroute Petershagen ziet u niet alleen veel bezienswaardige Weser-dorpen met herenhuizen, oude kerken, molens, vakwerkhuizen en musea, maar leert u vooral ook de natuur van de Weseraue kennen. Niet voor niets is dit landschap tussen Petershagen en Schlüsselburg aangewezen als vogelbeschermgebied. Uitgestrekt weidelandschap en de Weser zelf met haar stuwdammen bieden een veilige habitat voor diverse planten en dieren. Naast geschikte nestmogelijkheden is voor de ooievaars ook de algehele leefomgeving van belang: de volwassen vogels zoeken voornamelijk naar voedsel in een straal van 2-3 km rond hun nest. Op het menu staan muizen, regenwormen, insecten en ander klein gedierte, zelfs kikkers! Omvangrijke, uitgebreide gecultiveerde weilanden en weides die zich niet te ver boven het grondwater bevinden, zijn dan ook van groot belang. Informatie over ooievaars (o.a. of ze elkaar trouw zijn, of ze echt baby’s brengen, hoeveel voeding ze nodig hebben om hun jongen groot te brengen) en over nog veel meer andere onderwerpen maakt een bezoek aan het Westfällisches Storchenmuseum (Westfaalse ooievaarsmuseum) in Windheim meer dan de moeite waard. Onder het dak van een oud vakwerkhuis met drie staanders uit 1701/2 vindt u op 200 m² uitgebreide informatie over de ooievaars.

Lengte traject: 46 km

Start en finish: u begint en beëindigt de route in Petershagen in de regio Mittelweser.

Vanaf augustus beginnen de ooievaars langzaamaan richting het zuiden te trekken.

Alle verdere informatie, o.a. gpx-tracks vindt u op deze website.

Witte ooievaar in een weide, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Dieter Damschen
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Dieter Damschen

Fietsen op minder bekende routes

Een fietsvakantie is pure ontspanning. Om dit ook in coronatijd zo te houden, heeft de ADFC een dossier samengesteld met handige tips voor fietsvakanties, fietsuitstapjes en begeleide fietstochten. De eenduidige aanbeveling van de ADFC luidt: fietsen op minder bekende routes (#Abseitsradeln). Op de website van de ADFC vindt u veel informatie en tips voor een ontspannen tijd op de fiets. Voor nog meer routesuggesties kunt u de website van bett+bike bezoeken.

 

Alexander woont in Hannover en is – als het maar enigszins mogelijk is – in Nedersaksen onderweg, meestal met wandelschoenen. Harz, heide en Weserbergland liggen vlak om de hoek, maar hij gaat ook graag naar wat minder bekende plekken. Op zijn to-do-lijst staan het Wendland, de Elbe en het Emsland. In de Nedersaksen-blog doet hij verslag van dagtochtjes met de fiets, kano of te voet en deelt hij zijn persoonlijke reiservaringen.