Kasteel Hämelschenburg met meer ervoor, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek
Foto door Eva Daseburg
Blog

Ro­man­ti­sche burch­ten en kas­te­len in het We­ser­berg­land


Het Weserbergland is niet alleen een populaire vakantiebestemming voor fietsers en wandelaars, maar ook voor liefhebbers van geschiedenis. In de omgeving van Hamelen zijn ook veel imposante sloten en machtige burchten te vinden. De mooiste sloten en de belangrijkste adellijke geslachten van Duitsland zijn in het Weserbergland te ontdekken. De talrijke historische herenhuizen zijn zeer gevarieerd en veelzijdig. De hieronder genoemde burchten en sloten liggen allen binnen een straal van 60 kilometer. 

Waarom heeft het Weserbergland zo veel burchten en sloten?

Zoals de naam al verraadt, is het Weserbergland bergachtig en ligt het aan een rivier, de Weser. Bergen vormden ooit een natuurlijke bescherming tegen aanvallen. Van bovenaf kon de omgeving goed worden overzien en de toegang tot de burcht was moeilijk. Daarom zijn er in bergachtige gebieden duidelijk meer burchten dan op het laagland. Daarbij komt dat de Weser een populaire handelsroute was. Dankzij de handel vergaarden mensen langs de Weser rijkdom die onder meer werd besteed aan het ombouwen van oude burchten en herenhuizen in prachtige sloten. De handel bloeide met name in de 15e eeuw tijdens de renaissance en daarom werden juist in deze periode zo veel sloten gebouwd en omgebouwd. Tot op de dag van vandaag kunnen wij van deze prachtige bouwwerken genieten. Dit verklaart de grote hoeveelheid sloten in de stijl van de Weserrenaissance. 

Slot Bückeburg

Slot Bückeburg behoort tot de meest bezienswaardige en meest bezochte sloten van Nedersaksen, en dat is niet zonder reden! Zowel het slot als het grote park zijn namelijk schilderachtig mooi. Slot Bückeburg is het stamslot van het vorstenhuis Schaumburg-Lippe. Het slot is al meer dan 700 jaar eigendom van de familie en wordt nu nog bewoond door de vorst Alexander, prins van Schaumburg-Lippe en zijn familie. Slechts een vleugel van het slot is in privébezit; een groot deel van het complex is toegankelijk voor bezoekers. 

Het slotgebouw dat wij tegenwoordig kunnen bewonderen, werd in de renaissanceperiode op de plaats van een oude burcht aangelegd. De zijvleugels van het huidige slot stammen nog uit deze tijd. Het middelste gedeelte van het gebouw is echter in de 18e eeuw afgebrand en opnieuw opgebouwd in barokstijl. 

Bij een bezoek aan slot Bückeburg is een demonstratie van de hofrijschool een absolute must. In Bückeburg bevindt zich namelijk de enige hofrijschool van Duitsland. Ook het mausoleum van de vorstenfamilie in het slotpark is uniek en bezienswaardig. Het is de grootste vorstelijke grafstede ter wereld en op het plafond van het mausoleum bevindt zich de grootste in gouden mozaïek uitgevoerde koepel van Europa. 

Slot Bückeburg is ook in de literatuur vereeuwigd. De Franse schrijver en filosoof Voltaire (1694-1778) zou slot Bückeburg in zijn roman “Candide” als voorbeeld hebben gebruikt bij zijn uitgebreide beschrijving van het slot van de vader van Candide. 

Kasteel Bückeburg vanuit het vooraanzicht, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Burcht Schaumburg

Schaumburg bevindt zich slechts een paar kilometer ten zuiden van slot Bückeburg. Zoals al uit de naam valt af te leiden, behoort Schaumburg ook tot het huis Schaumburg-Lippe; het is het vroegere stamslot van het huis Schaumburg, toen de Schaumburgers graven en nog geen vorsten waren. 

Deze burcht ligt op een bijzonder schilderachtige plek en torent uit boven een helling, direct boven de Weser. De burcht is gebouwd in de 13e eeuw, maar werd in latere eeuwen meerdere keren verbouwd, zodat het gehele complex uit meerdere periodes stamt. Naar verluidt is Schaumburg in de 15e eeuw het centrum van de heksenvervolging in het Weserbergland geweest. Er hebben hier veel wrede processen plaatsgevonden, waaraan de oude bloedlinde op het burchtplein nog doet herinneren. 

Gezicht op het kasteel in Schaumburg, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Slot Hämelschenburg in Emmerthal

Hoewel Hämelschenburg ‘burg’ (burcht) in zijn naam heeft, is het een imposant renaissanceslot in de stijl van de Weserrenaissance. Het gebouw behoort met al zijn pracht en verfijndheid tot de mooiste renaissancesloten van Duitsland. 

Het werd halverwege de 16e eeuw gebouwd in opdracht van de familie Klencke. Het slot is nog steeds eigendom van de familie en wordt bewoond. Een deel van het slot is echter ook toegankelijk voor bezoekers en het is zeer de moeite waard om de binnenruimtes te bezichtigen. 

Hämelschenburg ligt aan de Duitse Sprookjesroute die naar de sprookjes en sagen van de gebroeders Grimm leidt. Aan elke plek langs de Sprookjesstraat wordt een sprookje van de gebroeders Grimm toegewezen. Hämelschenburg is de burcht van Mevrouw Holle en dat is niet verzonnen. Het huidige slot is gebouwd in opdracht van Jürgen von Klencke en zijn echtgenote Anna von Holle. Anna von Klencke geb. von Holle (1567-1630) was een hoog opgeleide vrouw die zeer christelijk was opgevoed. Ze schijnt een weldoenster geweest te zijn, en diende daarom misschien echt als voorbeeld voor Vrouw Holle. 

Kasteel Hämelschenburg met meer ervoor, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Slot Pyrmont in Bad Pyrmont

Vlak bij slot Hämelschenburg in het kuuroord Bad Pyrmont bevindt zich nog een imposant slot. Slot Pyrmont is de zomerresidentie van de graven von Waldeck, het latere vorstenhuis von Waldeck und Pyrmont. Het barokke slot is in de 18e eeuw gebouwd op een oudere vesting uit de 16e eeuw. De adellijke familie von Waldeck stamt eigenlijk uit Noord-Hessen. In Bad Arolsen is het stamslot van de familie gevestigd. Aangezien het vorstendom Waldeck zich uitstrekte tot de zuidelijke hoek van Nedersaksen, werd een zomerslot gebouwd in het geliefde en traditionele kuuroord. 

Hoewel het vorstendom Waldeck und Pyrmont een heel klein vorstendom is, trouwden de dochters in de belangrijkste Europese koninklijke families. Emma werd koningin van Nederland, Helene huwde met de zoon van Queen Victoria en Prins Albert, en Marie trouwde de latere koning van Württemberg. 

In slot Pyrmont bevindt zich tegenwoordig een museum met tentoonstellingen over de stads- en slotgeschiedenis, maar ook met zeer interessante speciale exposities. 

Burcht Münchhausen met museum in Bodenwerder 

Baron Münchhausen is geen uitvinding van de literatuur of de film. De beroemde leugenbaron Münchhausen heeft werkelijk bestaan en hij is afkomstig uit Nedersaksen, uit Bodenwerder aan de Weser. Burcht Münchhausen, waar Hieronymus baron von Münchhausen is geboren en getogen, is geen pronkstuk. Het is een herenhuis in vakwerkstijl, waarin nu het raadhuis is gevestigd. Hiernaast bevindt zich het Münchhausen-museum, dat is gewijd aan het leven en de legendes van de leugenbaron. 

Slothotel Münchhausen in Aerzen

Slot Münchhausen moet niet worden verward met burcht Münchhausen, alhoewel ze heel dicht bij elkaar liggen. De oprichter van slot Münchhausen stamt weliswaar uit hetzelfde adellijke geslacht als de leugenbaron, maar leefde duidelijk eerder. Slot Münchhausen werd in het midden van de 16e eeuw gebouwd door Hilmar von Münchhausen, destijds een van de rijkste mannen van Duitsland. Dat is wel te zien aan het spectaculaire slot met zijn pracht en praal. In slot Münchhausen is nu een luxueus slothotel gevestigd. 

Gutshof Münchhausen med lille springvand, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Slot Fürstenberg met porseleinfabriek

Slot Fürstenberg is een van de kleinere sloten in het Weserbergland. Het is vooral bekend en de moeite waarde vanwege de vervaardiging van porselein. De beroemde porseleinfabriek bevindt zich direct naast het slot en werd door vorst Karel I von Braunschweig-Wolfenbüttel als prestigeobject gebouwd. In de barok was het erg modern om eigen porselein te maken. Vele adellijke huizen wedijverden om de eerste en fijnste porseleinproductie. 

Al sinds de 13e eeuw was er een burcht in Fürstenberg. Maar ook deze werd tijdens de renaissance omgebouwd tot het huidige slot in de stijl van de Weserrenaissance. 

Slot Fürstenberg diende voor de familie von Braunschweig-Wolfenbüttel alleen als jachtslot en werd slechts tijdelijk gebruikt. Toch kunt u ervan uitgaan dat vooral in de barok en rococo hier veel hoogadellijke personen te gast zijn geweest. Vorst Karl I von Braunschweig-Wolfenbüttel was getrouwd met de zuster van Frederik de Grote. En omgekeerd was de Pruisische koning getrouwd met de zuster van Karel I. 

Tegenwoordig is in slot Fürstenberg een zeer bezienswaardig porseleinmuseum gevestigd. Indien u het museum jaren geleden al eens hebt bezocht, en het destijds saai vond, is een nieuw bezoekje zeker een aanrader. Een paar jaar geleden is het museum namelijk verbouwd en is de expositie volledig vernieuwd. Er worden hier tegenwoordig slechts enkele geselecteerde en bijzondere tentoonstellingen gehouden, die echter een heel geslaagd en spannend inkijkje geven in de wereld van de porseleinproductie. 

Kasteel Fürstenberg vanuit het vooraanzicht, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Burchtruïne Polle

Tot slot nog een romantische burchtruïne, die direct aan de Weser en aan de Duitse Sprookjesstraat ligt. De burchtruïne Polle wordt in verband gebracht met Assepoester. Of de burcht daadwerkelijk iets te maken heeft met het sprookje van Assepoester is niet aangetoond. 

De burcht werd vermoedelijk rond 1200 gebouwd. Burcht Polle was eigendom van belangrijke families. Het eigendom wisselde steeds weer tussen een tak van de Staufen en tussen de Welfen. In de Dertigjarige Oorlog werd de burcht verwoest en bleef een ruïne over.

Frontale mening van de kasteelruïnes in Polle, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Foto door Eva Daseburg

Eva alias ‘Burgdame’ is heel graag onderweg. Op haar reizen bezoekt Eva graag historische bezienswaardigheden, natuurlijk burchten en sloten, maar ook kerken en kloosters, musea en interessante oude binnensteden. In haar blog ‘Burgdame’ vertelt Eva over haar reizen en ontdekkingen en geeft ze ook toeristische tips buiten de gebaande paden.