Blog

Ste­den­trip in Ne­ders­ak­sen met het ge­zin: Han­no­ver be­le­ven met kin­de­ren


Citytrips met kinderen zijn niet niks. Veel ouders zijn bang voor het gejengel van hun kinderen bij het sightseeing. Toch zijn er veel steden die geschikt zijn voor een korte trip met het gezin, vanwege de kleine afstanden en het grote aantal gezinsattracties. Met z’n allen naar Hannover! De deelstatenhoofdstad Nedersaksen is namelijk een van de groenste grote steden van Duitsland en heeft vooral voor gezinnen een enorm aanbod aan leuke indoor- en outdooractiviteiten. En als trotse inwoner van Hannover verraad ik jullie hier de beste geheime tips voor mijn leuke thuisstad.

Groen, groener, Hannover: wat valt er buiten in Hannover allemaal te beleven?

Hannover is in heel Duitsland bekend als een van de saaiste en (boze tongen beweren) lelijkste steden van Duitsland. Dat is natuurlijk totale onzin en heeft waarschijnlijk meer te maken met de bescheidenheid van de Nedersaksen, die erg op zichzelf zijn. Onterecht want je moet gewoon weten waar je moet zijn in Hannover! In welke andere stad kun je midden in het centrum in een reusachtig bos verstoppertje spelen en in bomen klimmen? De Eilenriede is maar liefst 640 hectare groot en behoort daarmee tot de grootste stadsbossen van Europa. Zelfs Hyde Park in Londen kan daar niet aan tippen! Er zijn zelfs ruiterpaden, 10 (!) speeltuinen, een midgetgolfbaan, vier rodelheuvels, een klimtuin en ook een paar gezellige cafés in ons stadsbos. Mijn persoonlijke aanrader voor een drankje of hapje is overigens het oeroude Milchhäuschen (melkhuisje).

Ook mooi groen en een echt hoogtepunt: de Herrenhäuser Gärten (Tuinen van Herrenhausen). In een van de belangrijkste baroktuinen van Europa kunnen de kleine dreumesen namelijk onbezorgd over de weides rennen, door het doolhof van hagen dwalen of achter vlinders aan hollen.

Een groot voordeel bij een stedentrip in Hannover met kids of kinderwagens in de bagage is bovendien: alles ligt bij ons lekker dicht bij elkaar. Vanuit de Eilenriede ben je bijvoorbeeld met de fiets of bus in een paar minuten weer in het centrum van de stad. Het is zeker de moeite waard om eens door het oude stadscentrum van Hannover te struinen. Met kronkelige straatjes, vakwerkhuizen en kleine winkeltjes niet alleen heel erg mooi, maar ook zo klein dat de kinderen de kans niet krijgen het saai te vinden. Op een steenworp afstand ligt het Nieuwe Stadhuis, dat recent nog in de top 80 van Duitse bezienswaardigheden werd verkozen. Klinkt op het eerste gezicht als iets saais voor volwassenen, maar binnenin dit kasteelachtige gebouw bevindt zich een kleine booglift (uniek in Europa) die u en uw kinderen hoog in de koepel van het stadhuis brengt. Schuin naar boven en daar aangekomen een schitterend uitzicht over de stad en bij goed zicht zelfs tot aan de Harz!

Hannover op het water beleven!

Vanuit het stadhuis ben je in een mum in het Maschpark, dat aan de achterzijde van het stadhuis ligt. En in slechts 10 minuten lopen sta je voor de Maschsee: het watersport- en zon-eldorado van Hannover! Een rondje met de waterfiets in een Volkswagen Kever mag je zeker niet missen.

Nog meer waterplezier valt te beleven bij een peddeltocht door Hannover. Je kunt zelfs begeleide tochten boeken! En afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan de rondleiding ook worden gecombineerd met een gps-schattenjacht. Hannover vanuit eendenperspectief... als dat geen hoogtepunt is! Peddelboten, kaarten en reddingsvesten – ook voor kinderen – zijn verkrijgbaar bij de betreffende aanbieder.

En wat doen we in Hannover als het regent?

Hannover kan veel, maar mooi weer hoort daar niet echt bij (maar, daarom is het hier ook zo groen!). Maar ook als bij een citytrip in Hannover de weergoden u niet goed zijn gestemd, hoeft u niet bij de pakken neer te zitten. Hier geven wij namelijk nog een paar echte coole slechtweertips:

  • Zinnober – een interactief museum, dat zeker niet saaaaaai is!

Als u musea associeert met verveelde kindergezichten en voortdurend sussen, dan kent u Zinnober nog niet! In dit interactieve museum in Hannover Linden is het nadrukkelijk gewenst om dingen aan te raken. Want of het nu gaat om de verkleedkist of een to-do-lijstje in de hand, een bezoek aan dit museum is allesbehalve saai!

  • Landesmuseum Hannover – interactief en met een speciaal kinderprogramma

In het Landesmuseum Hannover kunnen de kleintjes met behulp van touchscreen, videostations en interactieve spelletjes geheel zelfstandig drie themawerelden verkennen. Museumbezoek 2.0 dus. Bovendien zijn er vitrines, terraria en aquaria en zelfs een reusachtig dinoskelet. Op vrijdagen van 14 tot 17 uur kan er zelfs gratis door de werelden worden geslenterd en worden er regelmatig speciale familierondleidingen en meedoeprogramma’s voor kinderen georganiseerd.

  • NeonGolf Hannover – golfen in de ruimte!

3D-bril op en daar gaan we! NeonGolf, midden in de stad, weet zelfs de meest verveelde tiener te overtuigen. Felgekleurde muren en vloeren worden met blacklight spectaculair belicht en je baant je – omgeven door vissen, kraken, de ruimte of jungle – een weg door 18 verschillende holes minigolf. Belangrijk voor de planning van dit gezinsuitje: kinderen mogen pas vanaf een lengte van 115 cm meespelen.

  • Jump Park Hannover – Springen tot je buiten adem raakt

In het Jump Park spring je over meer dan 30 aaneengesloten trampolines, val je in een met schuimrubber dobbelstenen gevulde bak of beleef je heel veel plezier in een opblaasbare reuzenbubble. Overigens: als de springertjes nog te klein zijn is dat ook geen punt! De trampoline wordt namelijk op bepaalde tijdstippen speciaal gereserveerd voor kinderen jonger dan 9 jaar.

 

En als u toch in de buurt bent, moet u absoluut ook de regio Hannover verkennen. In de omgeving zijn er namelijk ook diverse leuke dingen te doen voor gezinnen, zoals spoorzoeken in het Dino-Park, kitesurfen op het Steinhuder Meer en boomklimmen in de Deister. Kijk gewoon eens in de blog van ʻVakantieland Nedersaksenʼ. Hier hebben we al heel wat spannende ideeën gevonden voor onze uitstapjes en gezinsvakanties.