Seitennavigation

UNESCO-Werelderfgoed Goslar

historische binnenstad en de Rammelsbergmijn

vergroten

World Cultural Heritage Rammelsberg in Goslar
© GOSLAR marketing gmbh

Ertsmijn Rammelsberg

Groene bossen, helder water en zuivere lucht kenmerken tegenwoordig het beeld van de Harz en lokken talrijke toeristen naar de hoogten van dit meest noordelijke middelgebergte. Vandaag wordt de Harz, dat ooit tot de belangrijkste mijnbouwgebieden van Europa behoorde, niet alleen gekarakteriseerd door zijn ongenaakbare schoonheid, maar ook door zijn grote aantal monumenten, dat in Europa zijn gelijke zoekt. De ertsmijn Rammelsberg werd als enige mijn ter wereld gedurende 1000 jaar permanent gebruikt. Ze bepaalde de economische en culturele ontwikkeling, want Goslar dankt haar keizerlijk paleis in de late middeleeuwen aan deze enige zilvermijn.

Vandaag is Rammelsberg, nadat de mijn dicht ging in 1988, een van de grootste en origineelste musea in Duitsland. In dit ongewone samenspel van authentieke werkplaats en museum wordt het leven in de mijn voelbaar. Samen met de middeleeuwse binnenstad van Goslar werd de mijn in 1992 opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

 

Tip:

Rammelsberg in de kerstsfeer

In de winter verwacht Goslar haar bezoekers met de unieke kerstmarkt: Het derde weekend van de advent vindt in en bij de historische mijn Rammelsberg (UNCESO werelderfgoed) het evenement ‘Weihnachtlichen Rammelsberg’ plaats. De historische Roederstollen stralen in het licht van ontelbare kaarsjes. De klanken van blazers en Harzer citer-muziek brengen de bezoeker ondergronds in een pre-kerststemming.

Meer op http://www.rammelsberg.de

 

Oude binnenstad van Goslar

Kloosters, kerken, stiften en 1800 vakwerkhuizen hebben de UNESCO overtuigt de titel „werelderfgoed“ toe te kennen aan de betoverende oude binnenstad voor haar unieke schoonheid. En aan Rammelsberg, die de stad rijkdom verschafte. Het Mönchehaus Museum behoort wereldwijd tot de meest gerenommeerde musea voor moderne kunst. Ieder jaar kent de stad de internationaal begeerde kunstprijs „Kaiserring“ toe. Christo behoort overigens sedert 1987 met zijn verpakte lorrie eveneens tot de uitgelezen dragers.
De keizerstad Goslar heeft, net als de ertsmijn Rammelsberg, een meer dan duizend jaar oude geschiedenis. Waarschijnlijk heeft het vinden van de eerste zilveraders de Saksische en Salische keizers ertoe aangezet op deze plek hun grootste en veiligste paleis te bouwen. Tegelijk ontstond hier een centrum van het christelijk geloof. Men noemde Goslar ook wel het „Rome van het noorden“. 47 kerken en kapellen bepaalden met hun talrijke torens het unieke silhouet van de stad. Nu nog is haar aanblik met de vijf grote torens van vijf grote parochiekerken, die men vanuit het hoog gelegen keizerlijk paleis kan bewonderen, indrukwekkend.

Contactgegens

GOSLAR marketing gmbh

Markt 7, 38640 Goslar

Telefoon: +49 (0) 05321 / 78060
Fax: +49 (0) 05321 / 780644

Email: marketing@goslar.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.