Kersenwandeling Hagen am Teutoburger Wald, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH/Janna Kamphof
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH/Janna Kamphof
Janna Kamphof
Blog

Mi­ni-gids voor een ac­tief week­end­je weg in Os­na­brück


Ik ga een weekendje naar Osnabrück en wil lekker actief bezig zijn: wat mag ik echt niet missen? Laatst stelde een vriendin me deze vraag. Ik wist nauwelijks waar ik moest beginnen – zoveel mogelijkheden zijn er. Twee jaar lang woonde ik in Osnabrück en ging bijna elk vrij moment te voet of op de fiets op ontdekkingstocht door de omgeving. Maar goed, zij had een lang weekend en daarom dacht ik eens goed na over hoe je het beste uit die paar dagen in Osnabrück haalt. Het resultaat: een mini-gids voor een actief weekendje weg in Osnabrück.

Dag 1: Os­na­brück ont­dek­ken en een (klei­ne) berg be­klim­men


Als je aankomt in Osnabrück, wil je natuurlijk eerst de stad zelf zien. Waar je het beste kunt starten? Op het bruisende marktplein van Osnabrück natuurlijk! Loop in ieder geval even het historisch stadhuis met de vredeszaal binnen want hier werd een einde aan de Dertigjarige Oorlog gemaakt. Je mag zelfs even op de houten bankjes zitten waar de afgezanten uit heel Europa onderhandelden over de vrede. Daarna kun je vanaf het marktplein alle kanten op. Door de Bierstraße met speciaalzaken in de oudste vakwerkhuizen van Osnabrück, richting het Museumsquartier met vier musea, naar de hippe Redlingerstraße met cafeetjes en kleine boetiekjes of naar de botanische tuin aan de rand van het centrum.

In welke stad kun je nou eerst door het centrum struinen en daarna een berg beklimmen? In Osnabrück! Verruil daarom ’s middags je sneakers voor wandelschoenen. Voor een wandeling hoef je niet eens de stad uit want aan de stadsrand ligt de Piesberg. Toen 300 miljoen jaar geleden nog tropische temperaturen in het Osnabrücker Land heersten, duwde een ondergrondse vulkaan de bodem omhoog. Zo ontstond de heuvel, die nu de Piesberg heet. Omdat er eeuwenlang een steengroeve was, zijn de verschillende aardlagen goed zichtbaar geworden en zijn er fossielen tevoorschijn gekomen. Dus houd zeker je ogen open als je de 8 kilometer lange rondwandeling over de Piesberg maakt.

Dag 2: Vol ener­gie wan­de­len door het Os­na­brüc­ker Land


Vandaag trekken we weer de wandelschoenen aan! Om een goede bodem te leggen, begin je de dag met een lekker ontbijt. Bijna nergens hebben ze ontbijten tot zo’n kunst verheven als in Duitsland. Bij Café Sophies smul je van bio-broodjes en -taartjes in een van Osnabrücks oudste vakwerkhuizen. Bij Zimmer Nr. 4 geniet je van een uitgebreid en luxe ontbijtbuffet. En bij Herr von Butterkeks kun je buiten aan het water of binnen in het knusse café kiezen uit onder meer een vega(n), Turks of gezond ontbijt. Er is geen beter begin van de dag dan een Duits Frühstück.

Met de TERRA.tracks te voet de natuur ontdekken

Na het ontbijt is het tijd om de wandelrugzak in te pakken. Door het hele Osnabrücker Land verspreid liggen tientallen gemarkeerde wandelroutes: de TERRA.tracks. Ze zijn tussen 2 en 19 kilometer lang en hebben allemaal een eigen thema. De keuze is reuze, dus welke kant ga je op? Ik zou zeggen: naar het zuidelijke Osnabrücker Land. Als je met de auto of bus die kant op rijdt, verandert het vlakke landschap snel in glooiende, groene heuvels.

In het voorjaar zou ik uitstappen in Hagen am Teutoburger Wald, waar dan tussen het eerste frisse voorjaarsgroen ook duizenden kersenbomen in bloei staan. De TERRA.track Borgberg is dan echt een aanrader, maar er zijn ook drie speciale kersenwandelroutes uitgezet. In de zomer of het najaar zou ik doorrijden naar de Meller Berge. Deze kleine ‘bergketen’ in de buurt van het stadje Melle zijn wild en idyllisch tegelijkertijd. Nu eens wandel je langs een kabbelend beekje, dan weer trotseer je tientallen hoogtemeters over een smal bospad. Bij bergen horen mooie uitzichten en die heb je hier zeker, vooral als je de TERRA.track ‘Drei Türme’ wandelt. Maar liefst drie uitzichttorens kom je op de route tegen, vanaf waar je over de boomtoppen heen naar het mooie heuvellandschap kunt kijken.

Dag 3: Op de fiets door Os­na­brück en om­ge­ving


Voor de afwisseling verruil je op de derde dag de wandelschoenen voor een fiets. Of je nu flink wilt trappen of liever een ontspannen tochtje maakt: je kunt in de omgeving van Osnabrück goed fietsen. Met de fiets ben je zo uit de stad, midden in de natuur. Op de Osnabrücker Rund-Tour fiets je langs mooie plekjes en bezienswaardigheden die vlakbij het centrum liggen, zoals de Rubbenbruchsee, het Museum Industriekultur, de dierentuin en het Nettebad. Heerlijk relaxed fietsen is het ook langs de rivieren op de Hase-Ems-Tour richting Bramsche. Onderweg zijn er genoeg fijne picknickplekjes aan het water en in Bramsche kun je het Lakenwevermuseum bezoeken voordat je weer terugfietst naar Osnabrück. En als je liever een pittige tocht maakt, kan ik je de Düte-Tour aanbevelen. De 52 kilometer lange route begint aan de rand van de stad met een vlak stuk, maar al snel moet je kracht zetten om de heuvels te trotseren. In totaal maak je bijna 500 hoogtemeter. Af een toe een kleine uitdaging, maar bij elk mooi uitzicht ben je het klimmetje zo weer vergeten.


Het weekend afsluiten met typisch Duits of hip hapje eten

Actief zijn zorgt voor trek en daarom is een lekker hapje eten de perfecte afsluiter van een actief weekendje weg in Osnabrück. Wil je in een rustieke sfeer genieten van een typisch Duitse maaltijd? Dan zit je bij Hausbrauerei Rampendahl goed. Hier eet je tussen de brouwketels en bij de stevige gerechten smaakt het lokaal gebrouwen bier extra lekker. Maar met zoveel studenten en jonge mensen heeft de tijd in Osnabrück ook zeker niet stilgestaan. Zo zit er aan het marktplein een biologische trattoria, eet je bij het Kartoffelhaus hippe én klassieke gerechten met aardappel en zitten aan het Adolf-Reichwein-Platz veel gezellige cafés met terras of Biergarten.

Proost op een geslaagd weekendje Osnabrück!

 

Janna Kamphof

Wandelen, kamperen, fietsen, klimmen: Janna houdt van alles wat je buiten kunt doen. Op haar Nederlandse blog duitslandactief.nl schrijft ze over actieve vakanties en duurzaam reizen in Duitsland.