Rivierenlandschap de Elbe

Een schijnbaar eindeloze rivier, zover het oog reikt – de Elbe. Ooievaars en zeearenden cirkelen rond, terwijl je het landschap langs de Elbe verkent. Weides en moerasland, kleine vakwerksteden en musea zijn goed bereikbaar via talrijke gemarkeerde fiets- en wandelroutes. Hier, waar in de prehistorie een heuvelachtig landschap is ontstaan door de ijstijd en de loop van de rivier, leven tegenwoordig zeldzame moeflons in het bos, zorgen ARCHE-boerderijen voor het behoud van oude plaatselijke rassen en biedt het UNESCO-biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue beschermde toevluchtsoorden voor planten en dieren – met een beetje geluk kun je zelfs bevers spotten.

Toch is er niets mooiers dan het ontdekken van de Elbe vanaf het water. De geweldige natuurbelevenissen die vanuit dit perspectief mogelijk zijn, zijn te horen in een interview met dr. Siegrun Hogelücht, die als natuur- en landschapsgids vlottochten op de Elbe organiseert.

Goed om te weten: Over een lengte van ca. 250 kilometer slingert de Elbe zich door Nedersaksen en mondt bij Cuxhaven uit in de Noordzee. Het rivierenlandschap de Elbe loopt van Hitzacker tot aan het verdedigingswerk Geesthacht. Van daaruit richting Noordzee spreekt men van het maritieme landschap Unterelbe, omdat de rivier daar door eb en vloed wordt beïnvloed.