Waddenzee Wereldnatuurerfgoed Luchtvaart, © Martin Elsen
© Martin Elsen

16 adem­be­ne­men­de lucht­fo­toʼs van Ne­ders­ak­sen


De grootste deelstaat van Noord-Duitsland vanuit vogelperspectief

Fotografie is een vast onderdeel geworden van ons dagelijks leven, vooral door sociale media. Of het nu gaat om gezellig tafelen met vrienden of om een wandeling met de hond: onze smartphone hebben we altijd bij. Hoewel we door de huidige technologie bijna elk moment van ons leven kunnen vastleggen, wil nog niet zeggen dat fotografie als kunstvorm op wat voor manier dan ook aan betekenis moet inboeten. 

Integendeel, technische vooruitgang maakt een van de meest bijzondere vormen van fotografie mogelijk, namelijk luchtfotoʼs. 

Lucht- en droneopnames bieden de fantastische mogelijkheid om landschappen en architectuur eens vanuit een geheel nieuw perspectief te bekijken! Drones zijn heel geschikt voor eenvoudige opnames van gebouwen. Als bijzonderheden van het landschap moeten worden vastgelegd, is er vaak nood aan een vliegtuig of helikopter. 

Fotograaf Martin Elsen is gespecialiseerd in luchtopnames en staat bekend om zijn bijzondere opnames van Duitsland vanuit grote hoogte. 

Wij hebben een paar van zijn mooiste luchtfotoʼs van Nedersaksen voor u uitgezocht. Geniet van het spectaculaire uitzicht over de Noordzeekust, het Altes Land, de deelstatenhoofdstad Hannover en nog veel meer plekken! 

1. Vuur­to­ren Arn­gast


De vuurtoren Arngast is gebouwd in 1910 in Jadeboezem, een baai in het zuidelijke deel van de Noordzee, en trotseert daar al meer dan 100 jaar alle weersomstandigheden. De vuurtoren Arngast kan bij vloed worden bezocht met de boot vanuit Wilhelmshaven of Dangast en bij eb via een begeleide wadwandeling. Vanuit grote hoogte bekeken en omgeven door ijs en sneeuw is de traditionele rood-witte vuurtoren een echte blikvanger.

2. Deich­brand Fes­ti­val


Festival vibes: deze twee luchtopnames tonen de kleurrijke drukte op de campings van het Deichbrand Festival. Dit jaar kon het muziekfestival aan de zeeluchthaven Sea-Airport in Cuxhaven helaas niet doorgaan, maar door deze fotoʼs krijgt u weer extra veel zin in komende zomer, toch?  

3. We­reld­na­tuur­erf­goed Wad­den­zee in Cux­ha­ven


Zeker een bezoek waard! Zowel vanaf de bodem als vanuit elke ander perspectief absoluut indrukwekkend: de Waddenzee van Nedersaksen. In 2009 werd het natuurlandschap van Cuxhaven officieel verklaard tot UNESCO-wereldnatuurerfgoed en dat was volkomen terecht. De getijden van de Noordzee hebben hier namelijk echt een heel bijzonder kustlandschap gecreëerd.

Tweemaal per dag bij eb trekt het water zich terug en komt er een unieke dieren- en plantenwereld tevoorschijn. Deze kan optimaal worden verkend tijdens een wadwandeling. Martin Elsen laat op indrukwekkende wijze op de eerste foto zien hoe een wadwandeling er van bovenaf uitziet. Het landschap van de Waddenzee werkt surrealistisch, bijna als een maanlandschap.

Op de tweede foto zijn de zon en wolken perfect vastgelegd met hun spiegeling in het waddenlandschap van Cuxhaven, terwijl het eindeloze landschap lijkt te versmelten met de horizon... Perfecte timing!

4. Dorum-Neu­feld


Op deze opname staat het kustplaatsje Dorum-Neufeld. Deze kleine plaats in de gemeente Wurster Nordseeküste, heeft een groot aanbod voor een vakantie vol afwisseling. Op de foto kunt u de kotterhaven en het golfslagbad zien, waar getijden geen rol spelen − de kunstmatige golven zorgen namelijk te allen tijde voor zwemplezier! Voor een panoramisch uitzicht op Dorum − ‘bijna vanuit vogelperspectief’ − raden wij u een uitstapje aan naar de vuurtoren Obereversand. 

5. Em­den


De auto’s op de eerste foto, die hoog boven het Volkswagenterrein in Emden is gemaakt, lijken wel parels aan een ketting. Vanuit vogelperspectief, vormen de honderden auto’s weliswaar geen volkomen symmetrisch, maar wel een uiterst esthetisch totaalplaatje. Wat een geweldige foto!

Op de tweede foto ziet u de stadshaven van Emden. Deze foto is misschien niet vanuit een zo grote hoogte gemaakt als de andere foto’s in deze reeks, maar is zeker zo indrukwekkend. De schilderachtige grachten op de foto maken direct duidelijk waarom Emden ook wel liefdevol het ‘Venetië van het noordenʼ wordt genoemd.

6. Greet­siel


Hoog boven Oost-Friesland en de Noordzee heeft Martin Elsen de sluis van Greetsiel vastgelegd. De combinatie van groen, bruin en blauwtinten en het samenspel van industrie en natuur maken van deze opname iets heel bijzonders. Het romantische kustplaatsje Greetsiel zelf is de perfecte bestemming voor een dagje uit. Een ruim 600 jaar oude garnalenkotterhaven en diverse bouwwerken uit de 17e eeuw nodigen uit om hier een uitgebreide wandeling te maken.

7. Her­ren­häu­ser Gär­ten in Han­no­ver


De Großer Garten (Grote Tuin) is niet alleen het centrum van de Herrenhäuser Gärten (Tuinen van Herrenhausen) in Hannover, maar ook een van de meest opmerkelijke baroktuinen van Europa. Bijna 100 hoveniers zijn jaarlijks bezig met het onderhoud van deze tuinen. De luchtfoto’s van Martin Elsen leveren het bewijs: al dat werk loont de moeite. De liefde voor detail is overal te zien. Talrijke barokke versieringen, indrukwekkende waterpartijen, prachtige beeldhouwwerken en enorm veel inheemse en exotische planten − bezoekers aan de Herrenhäuser Gärten kijken altijd weer hun ogen uit.

8. Ap­pel­boom­gaard ‘Her­zap­fel­hof Lühsʼ in Jork


Een klein paradijs in het groen? Deze luchtfoto legt de perfecte symmetrie vast van een appelboomgaard in het Altes Land. Dit is niet zomaar een appelboomgaard, maar de grootste en bekendste biologische fruitboerderij van Nedersaksen: ‘Herzapfelhof Lühsʼ in Jork.

9. Vuur­to­ren Ho­he Weg voor de kust van But­ja­din­gen


Deze briljante luchtfoto legt op indrukwekkende wijze vast hoe de wind en zeestroming het water in verschillende richtingen doen bewegen. De 36 m hoge vuurtoren Hohe Weg die omgeven is door een zee van turquoise lijkt wel piepklein. Toch heeft deze oudste vuurtoren van Nedersaksen 1856 al sinds talloze zeevaarders de weg gewezen.

10. Lan­ge­oog


Deze opname biedt een fantastische blik op het wilde landschap van Langeoog. De afgebeelde kwelders zijn heel kenmerkend voor de Oost-Friese Waddeneilanden. Tegenwoordig is ca. 2/3 van de oppervlakte van de ‘lange eilandenʼ deel van het nationale park Waddenzee en alleen al de kwelders bieden plaats aan ruim 2300 verschillende dier- en plantensoorten.

11. Oker­tal­sper­re in de Harz


Velen zullen dit motief direct hebben herkend: het stuwmeer Okerstausee in de Harz. De meanderende Oker is net zo indrukwekkend als de luchtfoto van Elsen. De stuwdam zelf is een geliefd startpunt voor wandelingen. Er worden ook boottochten aangeboden over het stuwmeer. 

12. Min­se­ner Oog


De schoonheid van ongerepte natuur midden in de Noordzee: het onbewoonde eiland Minsener Oog. Dit eiland, dat is omgeven door diepblauw water en talrijke zandbanken, is een belangrijke broedplaats voor zeevogels. Minsener Oog kan uitsluitend te voet worden bereikt door een wadwandeling vanuit Schillig. Ter wille van de bescherming van de natuur is slechts een klein deel van het eiland toegankelijk.

13. Os­te bij Großen­wör­den


Op deze prachtige landschapsfoto kronkelt de Oste langzaam door de ochtendnevel die over de diepgroene velden en weilanden hangt. De ochtendstilte is bijna tastbaar. Het rivierenlandschap van de Oste is een populaire pleisterplaats voor fiets- en watersportliefhebbers. De diverse dorpjes en historische wind- en watermolens langs de oever zijn zeker een bezoekje waard.

14. Nor­der­ney


Norderney van bovenaf: het op een na grootste Oost-Friese Waddeneiland is hier in zijn volle pracht belicht. De witte wolken aan de hemel en de golven in de branding bieden een bijzonder mooi kleurencontrast met het donkere zeewater en het groen van het Noordzee-eiland. Wat een geweldige foto!

15. El­be bij Sta­de


Deze adembenemende foto toont containerschepen op de Elbe vlakbij Stade, gehuld in dichte mist. De Hanzestad Stade zelf heeft een prachtig gerestaureerde oude binnenstad en een grote keuze aan gezellige cafés en bars.

16. UNES­CO-we­reld­na­tuur­erf­goed Wad­den­zee


Onze laatste twee foto’s lijken op het eerste gezicht wel expressionistische schilderijen. In werkelijkheid gaat het echter om luchtfoto’s van de Waddenzee. Nergens is het oergeweld van de getijden en de oneindige schoonheid van de natuur zo goed zichtbaar als hier. De Waddenzee is het belangrijkste natuurgebied van Duitsland en staat als wereldnatuurerfgoed van de UNESCO even hoog aangeschreven als het Great Barrier Reef in Australië en de Grand Canyon in de VS.