Wolfenbüttel Rådhusensemble, © Stadt Wolfenbüttel/ Christian Bierwagen
© Stadt Wolfenbüttel/ Christian Bierwagen

Vak­werk-ju­weel­tjes


In de oude historische binnensteden van Celle, Wolfenbüttel en Hann. Münden, maar ook in landelijke regio’s zoals het Wendland zijn ze vaak te vinden − de vakwerk-juweeltjes van Nedersaksen.

Kenmerkend voor de vakwerkhuizen zijn de zichtbare houten balken, die horizontaal, verticaal en diagonaal lopen evenals de tussenliggende ruimte die meestal is gevuld met een mengsel van stro en leem of baksteen. De natuurlijke materialen verlenen het bouwwerk een uniek karakter en stralen rust en authenticiteit uit.

Een must voor liefhebbers van vakwerk is de Deutsche Fachwerkstraße (Duitse vakwerkstraat), die zich over ca. 3000 kilometer van Hitzacker aan de Elbe tot aan Meerburg aan het Bodenmeer door 1000 jaar geschiedenis kronkelt. Door Nedersaksen leidt de regionale route ‘Von der Elbe zum Harz − Die Schönsten im Norden’ (Van de Elbe naar Harz − het mooiste in het noorden). Vriendelijke vakwerksteden zoals Stade, Lüchow, Celle, Königslutter, Einbeck, Bad Essen en Nienhagen nodigen uit om heerlijk te struinen en rond te kijken. Of u nu met de auto, de camper, de motor of de fiets bent − de Deutsche Fachwerkstraße biedt in elk seizoen een bijzondere ervaring.

Op de website van de Deutsche Fachwerkstraße (= German Half-Timbered House Road) vindt u nadere informatie over het traject.