Centraal gebouw van de Leuphana Universiteit Lüneburg, © Rheinzink
© Rheinzink

Ar­chi­tec­tuur


Het architectuurlandschap van Nedersaksen is heel veelzijdig. Ontdek de bezienswaardige bouwwerken uit de meest uiteenlopende perioden met hun bijbehorende stijlkenmerken, die niet alleen liefhebbers van architectuur weten te betoveren. Maak een architectonische speurtocht door Nedersaksen en ontdek de diverse bouwstijlen.

Hierbij mag u de bouwwerken uit de Weserrenaissance zeker niet missen. De regionale stijl van de renaissance is te herkennen aan het Weserzandsteen, de evenwichtig ingedeelde, gedetailleerde façaden en de puntgevels. Het Welfenslot in Hann. Münden en het rattenvangerhuis in Hamelen behoren tot de belangrijkste monumenten uit dit tijdperk.

Ook de baksteengotiek wordt in Nedersaksen vaak aangetroffen: eenvoudig te herkennen aan de rode baksteen, deels in combinatie met donker geglazuurde stenen evenals trapgevels en net- en stergewelven. Naast de idyllische puntgevelhuisjes in de oude binnenstad van Lüneburg, zijn de St. Johannis- en St. Michaeliskerk Hildesheim zeker een bezoekje waard.

Verder staat Nedersaksen ook bekend voor het vakwerk. Met name de oude binnensteden van Celle, Wolfenbüttel en Hann. Münden zijn echte vakwerkjuweeltjes en staan altijd weer garant voor prachtige plaatjes.

In het hoge noorden kunt u op Norderney en Borkum de kuuroordarchitectuur bewonderen. De villa’s zijn weliswaar minder verfijnd dan die uit de keizerlijke badplaatsen in Mecklenburg-Vorpommern, maar stralen zeker een glans van vervlogen tijden uit.

In 2019 werd het 100-jarige Bauhaus-jubileum gevierd. Ook in Nedersaksen konden bezoekers in de voetsporen van deze wereldberoemde beweging uit de moderne tijd wandelen en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Fagus-fabriek in Alfeld of Celle.

Fagus-fabriek, © Fagus-GreCon Greten GmbH & Co. KG/ Karl Schünemann
© Fagus-GreCon Greten GmbH & Co. KG/ Karl Schünemann

Bauhaus

Bauhaus