schapen op de dijk in de buurt van Norden-Norddeich, © Ostfriesland Tourismus GmbH/www.ostfriesland.de
© Ostfriesland Tourismus GmbH/www.ostfriesland.de

Bi­o­sfeer­re­ser­va­ten


Biosfeerreservaten zijn modelregio’s waar de natuur speciaal wordt beschermd ten behoeve van een duurzame ontwikkeling en die zijn erkend door de UNESCO. De basisgedachte die hieraan ten grondslag ligt, gaat verder dan de traditionele natuurbescherming. Want door de duurzame ontwikkeling worden milieubescherming en economie onder één noemer gebracht. Een 'voorbeeldig samengaan van mens en natuur’ kan hier als het algemene motto worden beschouwd. Zo worden bijvoorbeeld het betreffende cultuurlandschap en het ecologische systeem dat daar is ontstaan, ontwikkeld door een milieuvriendelijk beheer en het bieden van mogelijkheden om de natuur te beleven.

In Nedersaksen zijn er twee biosfeerreservaten: de Niedersächsische Elbtalaue en het Niedersächsisches Wattenmeer – of in het Nederlands: de Nedersaksische Waddenzee. In de Niedersächsische Elbtalaue kunnen de bezoekers kennismaken met het cultuurlandschap langs de Elbe met zijn natuurlijke oevers. In het biosfeerreservaat Waddenzee, dat ook nationaal park en natuurlijk UNESCO-Werelderfgoed is, kunnen ze het samenspel van eb en vloed met eigen ogen aanschouwen. Binnen de dijken kunnen de bezoekers samen met de plaatselijke bevolking bijdragen aan de verduurzaming van de samenleving. Ga zelf eens kijken wat de biosfeerreservaten in Nedersaksen te bieden hebben.
 

Waddenzee aan de Noordzeekust, © Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer / Norbert Hecker
© Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer / Norbert Hecker

Nedersaksische Waddenzee

De Waddenzee aan de Noordzeekust van Nedersaksen biedt een unieke natuurlijke omgeving met veranderende getijden. Ontdekt wat het werelderfgoed Waddenzee zo uniek en speciaal maakt.


Meer informatie

Waar zijn de biosfeerreservaten?