Spiekeroog, © Ostfriesland Tourismus GmbH / www.ostfriesland.de
© Ostfriesland Tourismus GmbH / www.ostfriesland.de

Vrij­heid voor de na­tuur: duur­zaam rei­zen op de Oost-Frie­se ei­lan­den


“Natuurlijk. Altijd anders.” – alleen al de slogan van de Oost-Friese eilanden onthult dat duurzaamheid, milieubescherming en ecologisch bewustzijn hier erg belangrijk zijn. Op reis ontdekken we in de natuur het gevoel van vrijheid en geluk. De natuur te behouden en deze de vrijheid te geven om zich volledig te kunnen ontplooien, ligt de zeven Oost-Friese eilanden zeer na aan het hart. Hier gaan natuurbescherming en ontspanning hand in hand.

Waddenzee aan de Noordzeekust, © Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer / Norbert Hecker
© Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer / Norbert Hecker

Wie aan de Oost-Friese eilanden denkt, denkt meteen aan de Waddenzee. Als UNESCO-wereldnatuurerfgoed heeft de bescherming van de Waddenzee en zijn flora en fauna natuurlijk de hoogste prioriteit, op alle eilanden. Door de nationale parkwetten zijn het toeristische en economische gebruik van de Waddenzee streng gereglementeerd. Toeristen kunnen zich heel goed laten informeren in de bezoekerscentra en tijdens wadwandelingen over soortenbescherming en het behoud van de Waddenzee.

Ook de verregaande autovrijheid is al jaren vanzelfsprekend op de eilanden. Maar het gaat zelfs verder dan dat. Het spoorde de eilanden eerder aan om zich steeds weer te verbeteren. Norderney produceert bijvoorbeeld zijn eigen groene stroom en Langeoog beschikt over een eigen zoetwaterlens die zorgt voor een volledige zelfvoorziening met drinkwater. Ook Borkum heeft zich ten doel gesteld om de komende jaren bijna klimaatneutraal en emissievrij te worden door het gebruik van wind-, zeewater- en zonne-energie. En de veerboot van Emden naar Borkum van de Reederei AG Ems vaart al op milieuvriendelijk vloeibaar gas.

Paarden trekkende trein op Juist Island, © Ibrahim Rifath / unsplash
© Ibrahim Rifath / unsplash

Het eiland Juist zet daarentegen in op paardenkracht en vervoert bezoekers, bewoners en goederen met koetsen en een trein die wordt voortgetrokken door paarden van A naar B. In Wangerooge krijgen gasten onder andere, naast heerlijke witte zandstranden, hun coffee-to-go in een porseleinen beker en stoffen zakken in plaats van plastic zakken. Er is zelfs gedacht aan vierpotige bezoekers. Het kuuroord biedt duurzaam geproduceerde en composteerbare hondenpoepzakjes aan. Baltrum hanteert een vergelijkbare aanpak en maakt gebruik van duurzame materialen uit eerlijke handel voor al haar werkkleding en koopwaar. Spiekeroog is ook bijzonder begaan met de bescherming van het milieu. Sommige bedrijven belonen hun gasten zelfs voor hun heenreis met de trein met een korting van 5%.

Maar dat is nog lang niet alles. Om u een overzicht te geven van alle actuele initiatieven, hebben de Oost-Friese eilanden een interactieve duurzaamheidslandkaart gemaakt met duidelijke informatie over duurzaamheid en milieubescherming.