Vogelperspectief over de Elbe, © TMN/Jürgen Borris
© TMN/Jürgen Borris

El­be, El­be­rad­weg en di­ver­se rond­rou­tes


Satemin, Jabel, Meuchefitz en Gühlitz – deze namen verwijzen naar oude Slavische nederzettingen en verwijzen tegenwoordig naar kleine dorpjes in het Wendland die vanwege hun vorm ook wel eens brinkdorpjes worden genoemd. De boerderijen staan hier dicht bij elkaar, met de gevelzijde naar het dorpsplein. Dat is wereldwijd bijna uniek. In de jaren ‘70 en ‘80 werd de regio geleidelijk een tehuis voor mensen die aan de samenleving van de oude BRD (Bondsrepubliek Duitsland) wilden ontsnappen. Tot op de dag van vandaag staat de regio bekend om zijn levendige kunstscene.

Bent u in voor een ontspannen fietstocht?

Wie meer te weten wil komen over de geheimzinnige brinkdorpjes en de buitengewone charme van de regio, kan dit goed doen vanaf de fiets. Deze ontspannen manier is ideaal om het Wendland te verkennen. Een goed aangelegd wegennet maken de fiets- en wandelroutes tot een waar genot. Naast de Rundlings-Tour (Brinkdorpjestoer) vindt u in het achterland van de Elbe talrijke themafietsroutes, zoals de Storchenroute (Ooievaarsroute) en de Vogelkieker-Tour. De rustige plekjes met hooihotels, boerderijwinkels, fruitboomgaarden of de nabijheid van de natuur zoals de Nemitzer Heide zijn telkens weer een goede reden voor een korte stop tijdens de tocht.

Wedden dat u al eens hebt gehoord van de bekendste weg in deze regio. We hebben het natuurlijk over de Elberadweg. Die is terecht al jarenlang een van de populairste fietsroutes in Duitsland. Geniet van het vrije uitzicht op de rivier, volg de vlucht van de ooievaars en snuif niet zo ver van Hamburg zilte lucht op.