Twee vrouwen die yoga doen in de bloeiende Lüneburger Heide, © Lüneburger Heide GmbH / Dominik Ketz
© Lüneburger Heide GmbH / Dominik Ketz

Ruim­te voor de ziel: maak uw hoofd leeg op de Lü­ne­bur­ger Hei­de


Dagelijkse stress en haast kunnen een sterk effect hebben op ons lichaam en onze ziel. Na een lange week op kantoor inclusief urenlang spitsverkeer en bergen afwas en vuile was die ‘s avonds op u wachten, verlangt u hoogstwaarschijnlijk naar een adempauze.

Een time-out op de Lüneburger Heide kan u helpen om weer tot rust te komen en het hoofd volledig leeg te maken. Wij geven u drie reistips voor uw ontspanningsvakantie op de Lüneburger Heide:

Burn-outpreventie op de Lüneburger Heide

Op de Lüneburger Heide vindt u overal pittoreske natuuromgevingen die ervoor zorgen dat u uw stress en zorgen helemaal vergeet. Het kuuroord Bad Bevensen heeft iets heel bijzonders in petto voor vakantiegangers die behoefte hebben even weg van alles te zijn, nl. individuele en groepsretraites.

Bij een retraite in Bad Bevensen kunt u vooral twee dingen verwachten: tijd en stilte. Aan de hand van begeleide meditaties, adem- en concentratieoefeningen en yogasessies in de natuur kunt u zich volledig op uzelf en op uw behoeften concentreren. Het retraitecentrum en de gastenverblijven liggen in het bosgebied net buiten het kuuroord, waardoor het een ideaal vertrekpunt is voor lange boswandelingen.

Twee vrouwen die yoga doen in de bloeiende Lüneburger Heide, © Lüneburger Heide GmbH / Dominik Ketz
© Lüneburger Heide GmbH / Dominik Ketz

Versterking van het immuunsysteem door “Waldbaden”

“Waldbaden?” vraagt u zich nu waarschijnlijk af, “Wat is dat”? Bij “Waldbaden” (letterlijk: baden in het bos) draait het vooral om het intensief waarnemen van de omgeving tijdens een wandeling in het bos en het benutten van de heilzame kracht van het bos. Het concept “Waldbaden” stamt oorspronkelijk uit Japan en is daar al jarenlang een erkende en door ziekenfondsen verzekerde methode voor stressmanagement en ziektepreventie.

Bossen kunnen een veelzijdig positief effect hebben op ons immuunsysteem. Bovendien heerst er in een bos een bijzonder klimaat: het bosklimaat. Het bosklimaat wordt gekenmerkt door een hogere luchtvochtigheid en koelere temperaturen. Dat ligt vooral aan de dichte boomtoppen die weinig zonnestralen doorlaten. Dit zorgt ervoor dat we bij een wandeling in het bos meer witte bloedcellen produceren waardoor onze bloeddruk wordt verlaagd. Daarnaast produceren bomen etherische olie, waarvan is bewezen dat deze het immuunsysteem versterken. Bovendien is uit de kleurenpsychologie bekend dat het groen van de bomen de zenuwen kalmeert. De nationale parken van de Lüneburger Heide hebben uitgestrekte, adembenemende bosvlaktes die perfect geschikt zijn voor “Waldbaden”. Het bos Lüßwald in het Naturpark Südheide bijvoorbeeld heeft een Walderlebnispfad (Bosavonturenpad) van 7,5 km en het mineraalbad Bad Bevensen biedt begeleide boswandelingen inclusief kleine meditaties. Hier vindt u meer informatie over het thema: bosbeleving op de Lüneburger Heide.

wandelen in de Tiefental NL, © Lüneburger Heide GmbH/ Dominik Ketz
© Lüneburger Heide GmbH/ Dominik Ketz

Green Sport in Bad Bevensen

Het is al lang bekend dat beweging in de frisse lucht gezond is. En toch sporten we nog vaak in overdekte en verwarmde ruimtes. Bovendien is aangetoond dat verwarmde lucht ons vatbaarder maakt voor infecties. In Bad Bevensen bij Uelzen kunt u dagelijks fitnessen over een parcours van 1,8 km in een uitgestrekt kuurpark. Omgeven door keurig aangelegde vijvers en liefdevol vormgegeven tuinen kunt u zich heerlijk in het zweet werken met behulp van houten fitnessapparatuur op 10 verschillende plekken. Een Kneipp-bad zorgt voor ontspanning na veeleisende work-outs. Dus: snel weg uit die fitnessstudio en op naar Kurpark Bad Bevensen.

Pergola aan het meer in het kuurpark van Bad Bevensen NL, © Nina Lüdemann
© Nina Lüdemann