Gerstveld met kasteel Schaumburg, © Touristikzentrum Westliches Weserbergland / Kurt Gilde
© Touristikzentrum Westliches Weserbergland / Kurt Gilde

Wan­de­len voor cul­tuur­lief­heb­bers: cul­tuur & na­tuur in het We­ser­berg­land


Wandelen in het Weserbergland is zonder twijfel in elk seizoen een heel bijzondere ervaring. Want hier komt ongerepte natuur samen met cultuur. Dichte bossen gaan over van oeroud hoogveen naar altijd groenblijvende valleien en bizarre rots- en steenformaties waardoor een uniek landschap is ontstaan. De schoonheid van het Weserbergland alleen al doet een wandelaar helemaal opleven en het culturele aanbod maakt deze wandelingen tot een absoluut unieke ervaring.

Daarnaast ronden de culturele bezienswaardigheden zoals burchten, sloten en historische vakwerkstadjes het adembenemende natuurlandschap van het Weserbergland af.

Of u nu een wandelvakantie plant of een dagtochtje: het Weserbergland is de juiste keuze. Met trots stellen wij een van de mooiste wandelingen voor cultuurliefhebbers voor:

het slot Welfenschloss Hann. Münden

De Weserbergland-Weg voert van de bron van de Weser in Hann. Münden naar Porta Westfalica, gelegen op een afstand van 225 km. Hann. Münden zelf overtuigt met zijn historische stadsbeeld. Meer dan 700 vakwerkhuizen uit zes verschillende eeuwen kunnen hier worden bewonderd. Daarnaast is het Welfenschloss een bijzonder hoogtepunt. Het Welfenschloss beschikt niet alleen over een imposante façade en twee prachtige, goed bewaard gebleven renaissancevertrekken met indrukwekkende muurschilderingen, maar ook over een spannende geschiedenis. Het werd in 1501 door hertog van Lüneburg-Braunschweig gebouwd en 59 jaar later door een brand volledig verwoest. Het slot speelde later een grote rol bij de Reformatieplannen van Martin Luther.


Hamelen

Hamelen kreeg niet voor niets de bijnaam “juweel uit Weserrenaissance”: er zijn maar weinig plaatsen in Europa waar zoveel renaissancegebouwen op een plek te vinden zijn. Voor architectuurliefhebbers valt hier heel wat te ontdekken in de oude binnenstad: van antieke puntgeveldriehoeken en halve zuilen tot banden met beslagwerkornamenten. Het nabijgelegen stadswoud leent zich uitstekend om sightseeing in de binnenstad van Hamelen te combineren met een pauze in het groen. De stad Hamelen heeft de populairste wandelroutes rond Hamelen in een brochure op een rijtje gezet: wandelroutes rond Hamelen.


Drei-Burgen-Route in Rinteln

Op de Drei-Burgen-Route (Drie-burchten-route) kunt u – zoals de naam al verraadt – niet alleen drie verschillende burchten bezoeken, maar ook genieten van een adembenemend uitzicht over het Wesertal. Bos- en natuurpaden voeren u op de Weserberg-bergkam langs prachtige natuur en drie burchten: burcht Schaumburg, Osterburg en Paschenburg. Een gedetailleerde routebeschrijving en nuttige informatie over de route naar Rinteln vindt u hier.


Bodenwerder

Bodenwerder, de thuishaven van de bekende leugenbaron Münchhausen is een ander hoogtepunt op de Weserbergland-Weg van 225 km. Uw wandeling leidt langs romantische bospaden via de Vogler-bergketen naar de ruïnes van de vesting Königszinne. Van daaruit daalt u af naar Bodenwerder. In Bodenwerder vindt u naast het geboortehuis van Münchhausen een vredige historische oude binnenstad en ook het eerbiedwaardige klooster St. Marien.