Paar met fietsen neemt een pauze bij de Weser, © DZT/Jens Wegener
© DZT/Jens Wegener

Het We­ser­berg­land ont­dek­ken per fiets of boot


»Wo Werra sich und Fulda küssen, sie ihre Namen büßen müssen. Und hier entsteht durch diesen Kuss, deutsch bis zum Meer der Weser-Fluss.« (Waar Werra en Fulda elkaar kussen, moeten ze betalen met hun naam. En hier ontstaat door deze kus, Duits tot de zee, de Weser-rivier.) Zo staat het op de Wesersteen, die bij Hann. Münden de plaats markeert waar de Weser ontspringt. De pittoreske stad Hann. Münden is ook meteen het startpunt voor een van de mooiste rivierfietsroutes van Duitsland: de Weser-Radweg. De fietsroute van meer dan 500 km loopt van het Weserbergland tot de Noordzee en is door het ADFC gecertificeerd als kwaliteitsfietsroute van vier sterren. Met volle teugen kunt u van het landschap en de rivier genieten − en dat zonder grote hoogteverschillen!

 


Op de Weser varen ook boten en vaak is het mogelijk om een fiets mee te nemen. Op die manier kunnen afzonderlijke etappes van de route ook per boot worden afgelegd. Laat u vooraf informeren bij bijv. de Flotte Weser. De rederij biedt veel rond- en lijnvaarten aan op de Weser.

Bovendien varen er veel veerboten op de Weser, waardoor u zonder problemen de andere oever kunt bereiken. Zo is het bijvoorbeeld in Wehrden de moeite waard om met de veerboot naar de alternatieve route aan de rechterkant van de Weser te gaan, om een bezoekje te brengen aan slot Fürstenberg. Het slot troont uit boven het Wesertal en ziet er sprookjesachtig uit. Hier bevindt zich trouwens ook de porseleinfabriek Fürstenberg.

Wij adviseren u natuurlijk om alle bezienswaardigheden aan beide zijden van de Weser-oever persoonlijk te leren kennen.