Fagus-fabriek, © Fagus-GreCon Greten GmbH & Co. KG/ Karl Schünemann
© Fagus-GreCon Greten GmbH & Co. KG/ Karl Schünemann

Bau­haus


In 2019 wordt gevierd dat honderd jaar geleden het Bauhaus werd opgericht. De docenten en studenten van deze wereldberoemde hogeschool voor vormgeving hebben ook in Nedersaksen hun sporen nagelaten. Zo wordt het Fagus-Werk – of in het Nederlands: de Fagusfabriek – in het Nedersaksische Alfeld uit 1911 beschouwd als de oorsprong van de moderne industriële architectuur en de voorloper van het Bauhaus-gebouw in Dessau. Het door Bauhaus-oprichter Walter Gropius ontworpen gebouw met zijn karakteristieke glazen architectuur maakt tegenwoordig deel uit van het culturele UNESCO-Werelderfgoed.

En ook het meest verkochte Bauhaus-product – het Bauhaus-behang – komt oorspronkelijk uit Nedersaksen. De Osnabrücker onderneming Rasch kreeg de opdracht om dit te ontwerpen en produceerde en verkocht het ook.

Op veel andere plekken in Nedersaksen zijn eveneens belangrijke voorbeelden van het 'Neues Bauen' te vinden. In Celle bijvoorbeeld kunnen de gebouwen van Otto Haesler worden bezichtigd en in de ertsmijn Rammelsberg in Goslar, die deel uitmaakt van het cultureel UNESCO-werelderfgoed, de bovengrondse bouwwerken van Fritz Schupp en Martin Kremmer.

Ter gelegenheid van het jubileum in 2019 wordt er op veel plaatsen aandacht besteed aan het erfgoed dat het Bauhaus heeft nagelaten, bijv. in het Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte in Oldenburg, het Sprengel Museum in Hannover en het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück.

Bauhaus-locaties

Fagus-fabriek, © Fagus-GreCon Greten GmbH & Co. KG/ Karl Schünemann
© Fagus-GreCon Greten GmbH & Co. KG/ Karl Schünemann

UNESCO Werelderfgoed Fagus-fabriek in Alfeld


De door de architect en de oprichter van Bauhaus Walter Cropius gestarte Fagus-fabriek werd in 1911 gebouwd en in 2011 bekroond als UNESCO Werelderfgoed. Het wordt wereldwijd beschouwd als een bron…

Siedlung Italienischer Garten, © Celle Tourismus und Marketing GmbH / Klaus Lohmann
© Celle Tourismus und Marketing GmbH / Klaus Lohmann

Barok ontmoet Bauhaus in Celle


Met ruim 490 getrouw naar het origineel gerestaureerde vakwerkhuizen is Celle als 'vakwerkjuweel aan de Aller' de stad met de meeste huizen in deze bouwstijl die een gesloten architectonisch geheel…

© Andreas Burmann
© Andreas Burmann

Rammelsberg Mine


Unieke bezienswaardigheden boven en onder de grond: in het museum en de bezoekersmijn beleeft u een boeiend avontuur op de oorspronkelijke locatie waar 1000 jaar lang mijnbouw heeft plaatsgevonden.

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd