Gezicht op het Steinhuder Meer, rechts zeilboten aan de ligplaatsen, © Naturpark Steinhuder Meer, Region Hannover/ Claus Kirsch
© Naturpark Steinhuder Meer, Region Hannover/ Claus Kirsch

Na­tur­park Stein­hu­der Meer


Het hart van dit natuurpark is het ca. 30 vierkante kilometer grote Steinhuder Meer, waarnaar het park ook is genoemd. De magische aantrekkingskracht van het water in combinatie met de mogelijkheid om er te zwemmen, zeilen, surfen en varen, lokt vooral in het zomerseizoen veel bezoekers naar het Steinhuder Meer. Het strand aan de Weiße Düne aan de noordoever en het zwemeiland aan de zuidoever zijn ontmoetingspunten voor badgasten en zonaanbidders. Maar het landschap van het natuurpark heeft veel meer te bieden dan alleen het meer. Ook uitgestrekte veenlandschappen zoals het Totes Moor en het Wunstorfer Moor bepalen het landschapsbeeld. Daarnaast hebben de Rehburger Berge, het beschermde natuurgebied Meerbruchwiesen en de uitgestrekte bosgebieden het natuurpark met zijn afwisselende landschap tot een recreatiegebied van interregionale betekenis gemaakt.

Naturpark Steinhuder Meer biedt niet alleen veel mogelijkheden voor actieve bezoekers op of in het water, maar ook op het land. In de vakantieplaatsen Mardorf en Steinhude nodigen de strandpromenades uit tot het maken van een wandeling om daarna weer op krachten te komen in een van de talloze visrestaurants. Andere highlights in Steinhude zijn de historische wijk Scheunenviertel met zijn vele opslagschuren voor hooi en stro en de vlinderboerderij. Op de Steinhuder Meer Rundweg kunt u op de fiets genieten van de natuur rondom het meer en komt u ook verschillende belevings- en themaroutes tegen. Maar wees wel voorzichtig, want in de bossen aan het Steinhuder Meer zitten gevaarlijke schepsels verborgen! Hoewel... in het Dinosaurierpark Münchehagen maakt de eerste schrik al snel plaats voor fascinatie. Ook het bezoeken waard: de Sigwardskirche in Idensen met de oudste kerkklok van Nedersaksen.
 

Impressies