Van zomer tot winter kunt u hier de enorme kracht van de wind en het water voelen: het door de getijden gevormde Werelderfgoed de Waddenzee. Terwijl bij vloed er niets anders te zien is dan water, openbaart de zeebodem zich bij eb plotseling als begaanbaar. Door het eb komt de zeebodem elke zes uur droog te liggen en vormt zich de unieke natuurlijke ruimte voor wandelaars en natuurliefhebbers. Tot ver naar de glinsterende Wadplaten, soms zelfs tot de eilanden voor de kust, kunt u met bijna droge voeten op verkenningstocht.
Werelderfgoed de Waddenzee
Op het wad heeft u een ongewoon, opwindend uitzicht op het vasteland of de Oost-Friese eilanden, op de zee en de dierenwereld. Sommige van de meer dan 10.000 dieren- en plantensoorten, die typisch voor het wad zijn, kunnen worden onderzocht en bestudeerd. Als u uw ogen en oren goed open houdt, is het alsof u zich in een film over de Wadden bevindt. De Waddenzee is terecht een uniek natuurlandschap en sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed! (www.waddensea-worldheritage.org/nl)
Wadlopen
Er zijn weinig beperkingen voor mogelijke wandelroutes. Er zijn talloze tochten langs de Noordzeekust van Nedersaksen voor deze speciale vorm van wandelen aan de kust: Naast wadlopen voor kinderen, zijn er wandelingen van het vasteland naar de Oost-Friese eilanden en wandelingen met een duur tot 7 uur. Ook minder-valide gasten kunnen de Waddenzee beleven. Bezoekers mogen echter nooit een lange wadwandeling zonder erkende wadgidsen maken, omdat u door mist en vloed snel de weg kwijt kunt raken. De waterkanalen die door het wad trekken, kunnen erg diep zijn en hebben een sterke stroming. En voordat u het in de gaten heeft, keert de vloed terug en is de weg naar het vasteland afgesneden.
Langs de kust zijn er tal van rondleidingen met competente en humoristische wadgidsen. Een goed overzicht van de aangeboden wadwandelingen in Nedersaksen vindt u op de website van Oost-Friesland. (www.ostfriesland-toerisme.nl/)