Twee fietsers op de oevers van de Ems, © Naturpark Hümmling / Holger Leue
© Naturpark Hümmling / Holger Leue

Wan­de­len, fiet­sen en na­tuur­be­le­ving langs de ri­vier


De Eems, waarvan de naam van de regio is afgeleid, heeft enkele bijzondere kenmerken. Het is de langste rivier die tegelijkertijd in Duitsland ontspringt en in de zee uitmondt en daarbij van begin tot einde niet van naam verandert. Naar het noorden toe gaat de Eems gepaard met kleine zandduinverhogingen, voor hij dan in Oost-Friesland onder invloed van de getijden geraakt. De mensen vestigden zich al heel vroeg aan de Eems en gebruikten de waterweg als transportroute, waterbron en voor het aandrijven van molens. Vandaag de dag zorgen de Eems en het waterrijke landschap voor een prachtige natuurbeleving. Het is een weids, beschermd natuurgebied en een unieke leefomgeving voor talrijke vogels, waar het afwisselende spel van eb en vloed goed voelbaar is.

Het Emsland is een van de populairste fietsvakantieregio’s in Duitsland

Geen bergen, meer dan 3000 km fietswegennetwerk en onafgebroken markeringen − het Emsland is ideaal voor een fietsvakantie. Wilt u alle hoogtepunten in een keer zien? De Emsland-Route voert u er naartoe. Op deze route bezoekt u de riviersteden Meppen, Lingen, Haren en Papenburg, het barokke slot Clemenswerth en de graan- en Hanzestad Haselünne.

De EmsRadweg voert u langs de volledige rivier, van de bron tot de monding in de Noordzee. Het landschap van het Teutoburger Wald, wat eerst zandrijk en licht heuvelig is, gaat geleidelijk aan over in een vlak landschap. De Eems groeit hier uit van een kleine rivier tot een aanzienlijke stroom. Ten slotte wordt het in Papenburg onmiskenbaar maritiem, waar de grote schepen van de Meyer Werft naar de zee worden geleid.

Pedalen inruilen voor wandelschoenen: geen enkel probleem!

Wandelen en het Emsland − geen probleem! Vooral voor onervaren wandelaars ligt de wereld hier aan hun voeten. Licht glooiend heuvellandschap, veen, heide en bossen zijn kenmerkend voor wandelroutes, zoals bijv. op de Hümmlinger Pilgerweg of de Hünenweg. Slechts één stap verder begint de reis naar het stenen tijdperk, waar u onderweg megalithische graven uit de vroegste geschiedenis kunt ontdekken.