Geniet van de bloeiende heide: eens per jaar hebben de heidevlaktes een prachtige lila-uitstraling dankzij de bloeiende struik- en klokheide. Het zilverwit van de berken, het weelderige groen van de jeneverbesstruiken en pijnbomen versterken de paarse pracht van de bloeiende heide en transformeren de heidevlakten in een magische plek.
Een oude vuistregel luidt dat de heide van 8 augustus tot 9 september in bloei staat. Door bijzondere weersomstandigheden kan de bloei enigszins verschuiven. De bloeibarometer geeft je de actuele toestand van de Lüneburger Heide. Zo hoef je het fascinerende natuurschouwspel in Nedersaksen nooit te missen!
De bloeiende heide is het best te bewonderen in het Naturpark Lüneburger Heide en in het Naturpark Südheide. In het Naturpark Lüneburger Heide bevinden zich de grootste aaneengesloten heidevlaktes van Midden-Europa. Plaatsen zoals Döhle, Undeloh en Oberhavebeck zijn ideale startpunten voor je wandeling, fietstocht of koetsrit. Ook de Wilseder Berg, het hoogste punt van de regio, biedt een grandioos uitzicht over heide- en bosvlaktes. Grote bezienswaardige heidevlaktes in het Naturpark Südheide vind je rond de dorpjes Müden (Örtze), Faßberg, Hermannsburg en Unterlüß.
Zowel in het Naturpark Lüneburger Heide als in het Naturpark Südheide worden begeleide natuur- en landschapsrondleidingen aangeboden. Tijdens deze rondleidingen word je duidelijk en enthousiast geïnformeerd over dit unieke cultuurlandschap. Zo ontdek je bijvoorbeeld de Misselhorner Heide tijdens een koetsrit.
Overtuig jezelf van de magie van de bloeiende heide tijdens een wandeling op de Heidschnuckenweg. Ongetwijfeld kom je tussen het hoge gras ook een of andere kudde heideschapen tegen. Deze dieren zorgen voor het landschapsonderhoud van de heide. Zonder heideschapen zou er geen heidelandschap zijn, want zij zorgen ervoor dat het landschap niet vergrast raakt en dat verruiging geen kans krijgt. Ze vreten de jonge scheuten van andere planten, waardoor de struik- en klokheide altijd genoeg lucht krijgt. Bovendien vermorzelen ze de spinnen en spinnennesten voor de heidebijen, die de bloemen van de heidestruiken bestuiven. Echt een natuurlijk samenspel.
Beleef het heidelandschap in volle bloei en ontdek de Lüneburger Heide in Nedersaksen!