Seitennavigation

UNESCO Werelderfgoed

in Nedersaksen

vergroten

World Cultural Heritage Rammelsberg in Goslar
© GOSLAR marketing gmbh

Goslar: historische binnenstad en de Rammelsbergmijn

De stad Goslar, UNESCO werelderfgoed, ligt aan de voet van de Noord-Harz te midden van bergweiden, dennenbossen, meren en dalen. Met het ‘Erzbergwerk Rammelsberg’ en de historische binnenstad trekt de stad bezoekers uit alle windstreken. De fraaiste bezienswaardigheden kunnen worden ontdekt tijdens een rondleiding, per koets of te voet.

Het prachtige oude stadje Goslar in de Harz kreeg een plaats op de lijst vanwege zijn unieke schoonheid. De Rammelsbergmijn werd opgenomen omdat zij de basis was voor de rijkdom van de stad. De mijn werd in 1988 gesloten en is nu een van de grootste en meest originele musea in Duitsland.

Hildesheim: de Dom en de Michaeliskirche

Hildesheim, werelderfgoedstad, musea, kerken, theater, cultuur, historische mark met imposante vakwerkhuizen. Maar ook levendige studentenstad met een jong en bruisend winkelhart! De 1000-jaar oude rozenstok is het symbool voor Hildesheim en keert ook terug in de unieke, zelfgemaakte rozenlikeur ‘Der Hildesheimer’ en talrijke culinaire specialiteiten.

De eerste bouwwerken in Nedersaksen die op de lijst van het Werelderfgoed werden geplaatst, staan in Hildesheim. De Dom van Hildesheim en de vroegere Benedictijner Michaeliskirche werden al in 1985 door de UNESCO opgenomen. Deze gebouwen zijn uitzonderlijke uitingen van religieuze kunst uit de tijd van het Heilige Roomse Rijk en laten duidelijk zien hoe belangrijk Romaanse kerken in de westerse Christelijke wereld waren. In 2010 bestond de Michaeliskirche 1000 jaar.

De 'Faguswerke' in Alfeld

In 1911 gaf de schoenleestenfabrikant Carl Benscheidt de architecten Walter Gropius en Adolf Meyer de opdracht een schoenleestenfabriek te bouwen. Het gebouw geldt als baanbrekend: Het was de eerste fabriek met wanden die vrijwel helemaal uit glas bestonden. De fabriek staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst.

De Waddenzee

De Waddenzee, een gebied van 10.000 km² dat deels bij Nedersaksen en deels bij Nederland hoort, staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Omdat het gebied ook een rustplaats voor trekvogels is, zijn er buitengewoon veel verschillende soorten te zien. De Waddenzee is een van de grootste en belangrijkste watergebieden ter wereld die afhankelijk zijn van eb en vloed.

'Oberharzer Wasserwirtschaft'

De 'Oberharzer Wasserwirtschaft' staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst. Het is een uniek systeem uit de Middeleeuwen dat de enige energiebron vormde voor de mijnbouw in de Harz. Al in de 13de eeuw legden de monnikken van klooster Walkenried de eerste waterwerken met kanalen en reservoirs aan.


 

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.