stadhuis, © HMTG/Lars Gerhardts
© HMTG/Lars Gerhardts

Ar­chi­tec­to­ni­sche hoog­te­pun­ten in Ne­ders­ak­sen


Gebouwen die het hart van liefhebbers van architectuur sneller laten kloppen!

Bent u geïnteresseerd in architectuur, stedenbouw en bezienswaardige gebouwen? Hier zetten wij voor u de tien belangrijkste architectonische hoogtepunten van Nedersaksen op een rij!

Nedersaksen biedt een breed scala aan architectonische bezienswaardigheden, waaronder:

phae­no Wolfs­burg/ Braun­schwei­ger Land


Het phaeno is een science-center en biedt een avontuurlijke wereld voor het hele gezin. Hier kunt u proefjes doen en zult u versteld staan over de bijzondere verschijnselen.

Het gebouw zelf is ook heel indrukwekkend. Het is ontworpen door Zaha Hadid, een Irakese toparchitecte. Het gebouw dat in 2005 is voltooid, spreekt aan met avant-gardistische vormen en kan flexibel worden gebruikt. Bij de implementatie zijn zeer hoge eisen aan de techniek gesteld en werd gebruikgemaakt van de modernste bijzondere bouwmaterialen zoals zelfverdichtend beton en speciaal ontwikkelde glazen gevels. De constructie staat op conische voeten en troont hoog uit boven de straat. Onder de bouwstructuur openbaart zich een soort kunstmatig landschap met glooiende heuvels en dalen. Het gebouw is veelzijdig qua vorm en heeft een dynamisch karakter. Binnen in het gebouw ontvouwt zich een 7 m hoog avonturenland dat is opgebouwd uit kraters, holen en plateaus. “Een van de twaalf belangrijkste bouwwerken ter wereld” – aldus de Britse krant “The Guardian” over het phaeno.

Ontdek dit imposante gebouw bij een bezoek aan Wolfsburg en leer het phaeno van een andere kant kennen!

Hun­der­twas­ser-sta­ti­on Uel­zen/ Lü­ne­bur­ger Hei­de


Het Hundertwasser-station in Uelzen behoort tot de tien mooiste stations ter wereld en is ontworpen door Friedensreich Hundertwasser. Het project werd in 2000 in het kader van de EXPO afgesloten en is een van de laatste werken van deze Weense kunstenaar. De schilder en architect Hundertwasser heeft van het oude bakstenen gebouw een kunstwerk gemaakt vol prachtige kleuren. Zijn afkeer van rechte lijnen is hierbij duidelijk herkenbaar: alle vormen zijn individueel, fantasierijk en rond. Aan de buitenkant kunt u bonte zuilen en gouden bollen bewonderen. Binnen bevinden zich fantasierijke mozaïeken, glinsterende kleuren en de typische afgeronde hoeken.

Het gebouw biedt op bijzondere wijze een hedendaagse combinatie van kunst, ecologie en moderne tijd. De grootste in het dak ingebouwde fotovoltaïsche installatie van Nedersaksen zorgt namelijk voor het opwekken van milieuvriendelijke stroom uit zonne-energie.

Kai­serp­falz Gos­lar/ Harz


In de Harz staat het belangrijkste monument uit de Salische dynastie: de Kaiserpfalz Goslar. Dit prachtige romaanse bouwwerk troont hoog uit boven de daken van de stad Goslar en herbergt schitterende schilderijen en historische schatten.

In de 10e eeuw was de stad Goslar dankzij mijnbouw heel rijk en besloot keizer Hendrik II om hier zijn Kaiserpfalz (keizerlijke paleis) te laten bouwen. Naar verluidt was dit met 54 m het langste gebouw van die tijd. In de 13e eeuw verloor het gebouw zijn bestemming en in 1819 werd het bijna volledig gesloopt. Aan het einde van de 19e eeuw werd het complex volledig gerestaureerd. Sinds 1992 is de Kaiserpfalz onderdeel van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed!

Wel­fen­s­lot met ste­de­lijk mu­se­um Hann. Mün­den/ We­ser­berg­land


Het Welfenslot, van oorsprong een gotisch bouwwerk, werd na een brand in 1560 opnieuw opgebouwd in de stijl van de Weserrenaissance door hertog Erik I. Er zijn twee originele renaissancevertrekken behouden gebleven. Deze zijn versierd met prachtige wandschilderingen die de hele wand bedekken, en die in deze vorm uniek in Duitsland zijn.

Slot Her­ren­hau­sen/ va­kan­tie­re­gio Han­no­ver


Het Slot Herrenhausen is van oorsprong een barok bouwwerk uit de 17e eeuw. In de jaren 1819 tot 1821 werd het echter door de toenmalige hofarchitect Georg Ludwig Friedrich Laves omgebouwd in classicistische stijl. Het fungeerde als zomerverblijf voor de Welfenfamilie. Na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het slot in 2012 herbouwd op zijn oorspronkelijke locatie. Hierdoor is het architectonische referentiepunt van de Herrenhäuser Gärten (Tuinen van Herrenhausen) in ere hersteld.

Slot Ol­den­burg


Het Oldenburger slot is de voormalige residentie van de graven, hertogen en de groothertogen van Oldenburg in de hoofd- en residentiestad Oldenburg.

Het prachtige, lichtgele Oldenburger slot trekt veel bezoekers. Het slot is in de loop der eeuwen vaak veranderd van uiterlijk. Zo liet graaf Anton Günther aan het begin van de 17e eeuw zijn residentie in renaissancestijl bouwen. Later werd de gevel van het slot voorzien van rococo-elementen. Aan het einde van de 18e eeuw werd de bibliotheekvleugel gebouwd en werd het slot heringericht in een classicistische stijl. Enkele van de historische toonkamers zijn tot op heden grotendeels behouden. Grote delen van de gevel stammen niettemin overduidelijk uit de barok.

Sinds 1921 is in het slot een deel van het Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte (Deelstatenmuseum voor kunst en cultuurgeschiedenis) ondergebracht.

Felix-Nuss­baum-Haus Os­na­brück/ Os­na­brüc­ker Land


Het Felix-Nussbaum-Haus heeft een opzienbarende architectuur: het is een in staal gegoten Holocaust-gedenkteken en is in gebruik als museum. Hier zijn ruim 200 werken van de Joodse schilder Felix Nussbaum ondergebracht, die in Osnabrück is geboren en door de nationaal-socialisten is vermoord. Het gebouw is ontworpen door de Amerikaanse toparchitect Daniel Libeskind. Het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück werd in 1998 geopend en is gemaakt van hout, beton en zink.

Kai­ser­worth Gos­lar/ Harz


Direct aan het marktplein van de stad Goslar in de Harz ligt hotel Kaiserworth. Het historische gildehuis Kaiserworth stamt uit 1484 en doet al bijna 200 jaar dienst als hotel. Dit indrukwekkende gebouw met zijn arcade en consolefiguren duidt op de rijkdom van de kooplieden en de stad Goslar in die tijd. Het bouwwerk is laatgotisch en heeft twee verdiepingen met een zadeldak. In de loop der eeuwen is de gevel meerdere keren herbouwd. Hierdoor zijn verschillende stijlen naast elkaar ontstaan, hetgeen de pracht van het gebouw nog eens benadrukt. In de gevel zijn gotische en barokke sierelementen met elkaar gecombineerd.

Zin in een overnachting in dit historierijke hotel? Vanuit uw hotelkamer kunt u op uw geheel eigen logeplaats de handel en wandel op het marktplein observeren.

Fa­gus-fa­briek in Al­feld/ We­ser­berg­land


De Fagus-fabriek is een bouwwerk in Bauhaus-stijl en werd door de architect en Bauhaus-oprichter Walter Gropius ontworpen. De in 1911 gebouwde fabriek werd in 2011 erkend als UNESCO-wereldcultuurerfgoed en geldt wereldwijd als oorspronkelijk bouwwerk uit de moderne tijd. Licht, lucht en transparantie werden in de architectuur van het gebouw functioneel gebruikt. Vooral de niet-ondersteunde, volledig glazen hoeken geven het gebouw een gewichtloze elegantie, die in die tijd heel uitzonderlijk was voor fabrieken.

Al meer dan 100 jaar worden in dit levende monument Fagus-schoenleesten geproduceerd. Een rondleiding in de fabriek biedt een interessant kijkje achter de schermen van dit UNESCO-wereldcultuurerfgoed.

Cen­traal ge­bouw van de Leup­ha­na Uni­ver­si­teit Lü­ne­burg/ Lü­ne­bur­ger Hei­de


Het centrale gebouw van de Leuphana Universiteit Lüneburg is een futuristisch bouwwerk. De architect Daniel Libeskind heeft in het kader van zijn deeltijds hoogleraarschap, samen met studenten aan de Universiteit van Lüneburg het ontwerp van het centrale gebouw uitgewerkt. Voor de architect is het van belang om plekken te creëren voor ontmoeting, reflectie en interactie. Het wordt beschouwd als een mijlpaal op weg naar een toekomstgerichte campus. Een belangrijk deel van het gebouw is het Libeskind-auditorium, dat ruimte biedt voor maar liefst 1100 personen.