Oberharzer waterkrachtcentrale, © Harzer Tourismusverband / M. Gloger
© Harzer Tourismusverband / M. Gloger

Na­tur­park Harz


In het zuiden van Nedersaksen gaat de laagvlakte over in het middelgebergte van de Harz.  Door het sterke reliëf, de hoogteverschillen en de ligging tussen een vooral door de Atlantische Oceaan beïnvloed klimaat en een landklimaat heeft de natuur in de Harz een enorme soortenrijkdom. Het beeld van het cultuurlandschap zoals wij dat tegenwoordig kennen, is voornamelijk bepaald door mijnbouw en bosbouw.

Voor de mijnen was er veel water en hout nodig. Daarom werden veel van de oorspronkelijke bossen gekapt en werd de grond later opnieuw bebost met vooral naaldbomen. Maar er werd ook een vernuftig systeem ontwikkeld van vijvers en sloten, zodat het water met behulp van waterraderen doelgericht kon worden omgeleid. De zo ontstane en tot op heden grotendeels behouden gebleven Oberharzer waterkrachtcentrale is samen met de ertsmijn Rammelsberg en de historische binnenstad van Goslar door de UNESCO erkend als cultureel Werelderfgoed.

Dankzij dit vroeg-industriële verleden heeft het Naturpark Harz een grote landschappelijke diversiteit: diep ingesneden dalen, snelstromende bergbeken, groene loofbossen, lichte gemengde bossen en mystieke naaldbossen wisselen elkaar af. Hogerop vormen bergweides de leefruimte voor een rijke flora en fauna. Natuurlandschap en cultuurgeschiedenis harmoniëren in de Harz perfect met elkaar.

Het Naturpark Harz strekt zich uit van Goslar tot aan het karstlandschap in het zuiden van de Harz. In het oosten grenst het aan het nationale park Harz, dat het samen met het Naturpark Harz in de deelstaat Saksen-Anhalt omsluit. Lynxen en wilde katten laten zich daarbij niet tegenhouden door de grenzen van parken en deelstaten. Hoewel deze dieren in niet-omheinde gebieden maar zelden te zien zijn, hebt u misschien geluk als u deelneemt aan een van de excursies voor natuurontdekkers in de Harz.

Het natuurpark is een bijzonder populair wandelgebied. Twee routes, de Harzer-Hexen-Stieg en de Karstwanderweg, zijn gecertificeerd als kwaliteitswandelroutes 'Wanderbares Deutschland'. Met 2.200 km aan mountainbiketrails en 59.000 hoogtemeters is de Harz bovendien het grootste bike-paradijs van het noorden. Het boomtoppenpad in Bad Harzburg geeft u geheel nieuwe kijk op de natuur. Op veel plaatsen – en niet alleen rondom de Wurmberg – kan er gebruik worden gemaakt van een breed wintersportaanbod. 

De ogenschijnlijk ongerepte natuur, culturele UNESCO-Werelderfgoedlocaties en een UNESCO Global Geopark met opwindende mogelijkheden voor actie en momenten van ontspanning vormen een combinatie die veel mensen enthousiast maakt. Meer informatie kunt u vinden op de website van het natuurpark en op de site van het aangrenzende nationale park Harz.

 

Impressies

Regionalverband Harz e.V.

Hohe Str. 6
06484 Quedlinburg
Telefoon: +49 (0) 3946 / 96410

naar de websiteE-mail schrijven