Een paar keer per jaar steek ik de grens over naar Duitsland om er even helemaal uit te zijn en te genieten van een goede portie buitenlandgevoel. Vaak kies ik voor een regio net over de grens, in Nedersaksen, zodat de reistijd lekker kort is en ik meer tijd heb om te fietsen en met volle teugen te genieten. De infrastructuur is uitstekend, de bevolking gastvrij, het landschap veelal vlak en toch is alles zo anders dan thuis. Ben je van plan om binnenkort ook een weekendje te gaan fietsen? Dan heb ik een paar tips voor je.
De Duitse Fehnroute: gecultiveerde veengebieden en scheepsbouw
De Nederlands-Duitse grensregio was vroeger één groot veengebied, dat langzaam door de mens is ontgonnen. Het typische landschap van het Emsland, met ellenlange, kaarsrechte kanalen en sloten en de langgerekte veendorpen zijn zichtbare getuigen van dit proces. Op de 157 km lange Deutsche Fehnroute fiets je door het weidse landschap met dijken en weilanden, en over fotogenieke ophaalbruggen. Hier en daar een prachtige molen, een oeroude baksteenkerk of een monumentale boerderij. Het grote verschil met Nederland is dat hier ook de zeevaart en de scheepsbouw aan de Eems hun stempel op het landschap hebben gedrukt.
Grafschafter Fietsentour: heerlijk landschap met kunstwerken en een imposante burcht
Eigenlijk is de Grafschafter Fietsentour veel meer dan een fietsroute. Naast de 220 kilometer lange hoofdroute zijn er ook nog 25 dagtochten van 28 tot 56 kilometer door de hele Grafschaft Bentheim. Dus perfect voor één langere of meerdere korte fietsvakanties. Hellingen zijn er ook nauwelijks in het voormalige graafschap. Mijn favoriet is de hoofdroute, die alles verbindt wat de streek zo bijzonder maakt: idyllische uiterwaarden en fraaie rivierlandschappen, kaarsrechte kanalen, de imposante burcht van Bad Bentheim die hoog boven het kuuroord uittorent, de verrassende kunstwerken van het project Kunstwegen in de openlucht. Inmiddels zijn deze routes ook beschikbaar als knooppuntenroute.
Friesenroute Rad up Pad: typisch Ostfriesland
Deze 288 km lange fietsronde begint en eindigt in de havenstad Emden en is een perfecte kennismaking met de geschiedenis, cultuur en het landschap van Oost-Friesland. Zo mooi: fietsen over de dijk met aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant weilanden met waterlopen. Ongelooflijk hoeveel schapen hier grazen om de dijk te onderhouden. Fascinerend is ook de verandering van het landschap met de getijden. Las even een pauze in bij de schilderachtige haven van Greetsiel. Norden-Norddeich is een levendige badplaats. Dornum en Aurich zijn voormalige zetels van de middeleeuwse stamhoofden, typisch voor Oost-Friesland. In Wiesmoor snap je wel waarom dit ook wel het bloemenperk van Nedersaksen wordt genoemd. Het laatste deel fiets je vooral langs kanalen en kom je langs het veengebied van Großefehn en het voormalige cisterciënzerklooster in Ihlow.
Brückenradweg door het landelijke Oldenburger Münsterland
De Brückenradweg verbindt Osnabrück en Bremen. Tussen beide Hanzesteden ligt een vriendelijke landelijke regio die het verdient om te ontdekt te worden. Je kunt kiezen uit 2 verschillende varianten. Het begintput is ook het eindpunt. Opvallend is het grote aantal ophaalbruggen waar je overheen fietst. Beide routes voeren door de natuurparken Dümmer en Wildeshausener Geest, maar langs andere plekken. Ik had voor de Westroute gekozen, omdat deze langs Kalkriese komt, dat bekend is vanwege de Varusslag in 9 n.Chr. Deze veldslag, ook wel slag bij het Teutoburger Wald genoemd, fascineert me, omdat hier de vermeende underdog, de Germanen, de Romeinse legioenen van Varus in de pan hakte. Prachtig vond ik de voormalige veenkolonie Campemoor, omringd door het prachtige gelijknamige veengebied.
De Sole & Kneipp-Tour: fietsen van kuuroord naar kuuroord
Ideaal als je niet zoveel tijd hebt is deze 50 km lange rondtocht langs drie kuuroorden in het Osnabrücker Land. De Sole & Kneipp-Tour begint in Bad Iburg. Naast het hooggelegen slot, is zeker een wandeling over het boomkroonpad een aanrader. In het Kneipp-Erlebnispark kun je de principes van de bekende kruidenpastoor in de verschillende waterbekkens zelf uitproberen. Heel anders is Bad Rothenfelde. Waar ooit de rijke burgerij kwam kuren en de heilzame werking van Sole (zout water) ontdekte, zijn nog steeds de honderden meters lange gradeerwerken te bewonderen. Als je langs deze ingenieuze constructies wandelt en de zilte lucht inademt, lijkt het wel alsof je aan zee bent. Helemaal van deze tijd is de carpesol Spa Therme. Het vakwerkstadje Bad Laer heeft weer een heel andere sfeer. Midden in dit kuuroord ligt de Glockensee. Evenals het zoutpaviljoen wordt deze gevoed met zout water diep uit de aarde. Hoewel een groot deel van de route door velden en weilanden voert, zijn er ook wat hellingen te bedwingen. Vandaar dat ik voor deze tocht een e-bike had gehuurd.
ADFC-RadReiseRegionen in Nedersaksen
Maak je liever fietstochten vanaf één vaste plek, dan zijn de Wesermarsch en de streek rondom Uelzen een goede keuze. Beide regio´s zijn gecertificeerd als RadReiseRegion. Om dit keurmerk van de Duitse fietsersbond ADFC te verdienen, is er wel wat meer nodig dan alleen goede fietspaden en markeringen. Een RadReiseRegion blinkt ook uit door de uitstekende service voor de fietstoerist. Denk aan fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden, goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en een veelzijdig aanbod aan fietsen en e-bikes om te huren.
Opmerking: de certificering in de Wesermarsch is momenteel niet meer actueel.
Wesermarsch: vruchtbaar land
De streek aan de linkeroever van de Weser, tussen Bremen en de Noordzee, heeft een uitstekend 850 km lang netwerk van fietspaden. Vaak zijn dit landwegen. Op het weidse platteland zijn 10 dagtochten uitgezet door de verschillende landschapstypen. Mijn tip: de Moorwald Tour Jade: je fietst door het typische veenlandschap bij Jade, maar komt ook door het grote bos Bollenhagener Moorwald.
RadReiseRegion Uelzen ligt aan de oostelijke rand van de Lüneburger Heide. De 40 korte en langere fietsrondjes hebben elk een eigen thema. Het landschap is veel meer dan alleen maar heide. Ook weidse uiterwaarden en uitgestrekte bossen wachten erop om ontdekt te worden. Ik koos voor een fietsvriendelijk hotel in kuuroord Bad Bevensen. We konden kiezen uit maar liefst 8 fraaie fietstochten met onderweg kloosters, oude dorpjes en boerderijwinkels. Wielrenners, mountainbikers en gravelfietsers zijn ook van harte welkom in de regio Uelzen. Er zijn speciale tochten voor e-bikers en in het seizoen maakt een fietsbus de planning van veelzijdige fietstochten nog gemakkelijker.