Kasteel Marienburg in de vakantieregio Hannover, © Fotolia / pure-life-pictures
© Fotolia / pure-life-pictures

Burch­ten en slo­ten


Oude muren, indrukwekkende landgoederen en prachtige balzalen – de sloten en burchten in Nedersaksen zijn getuigen van een veranderlijke geschiedenis.

Ooit verdedigingswerken en machtssymbolen van heersers, zoals burcht Bentheim en burcht Bodenteich, nu trekpleisters voor toeristen, om een blik in het verleden te werpen. Sommige burchten kunnen als museum worden bezichtigd of bieden de mogelijkheid om hier te overnachten. Wie via de stenen poorten binnenkomt, waant zich weer in een lang vervlogen tijd. Vaak lijken de historische muren wel het decor van een film, pittoresk en betoverend. Geniet bij een bezoek aan de burchtruïne Hardenberg van het unieke uitzicht over het Weserbergland.

Veel van de sloten van Nedersaksen zijn ook nu nog in een prachtige staat. Sommige zijn al eeuwenlang eigendom van adellijke families, andere zijn nationaal bezit. Een van de meest prominente sloten is Slot Herrenhausen in Hannover, het zomerslot van de Welfen met de wereldberoemde tuin. Slot Marienburg doet denken een vervloekt sprookjeskasteel en wordt ook wel aangeduid als ‘Neuschwanstein van het noorden’. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste neogotische monumenten van Duitsland.

Geselecteerde kastelen en forten

Geselecteerde Kastelen en forten