Blog

Ne­ders­ak­sen: 10 re­de­nen om hier uw va­kan­tie door te bren­gen


Op zoek naar uw volgende vakantiebestemming? Wij geven u 10 goede redenen om naar Nedersaksen in Duitsland op vakantie te gaan.

1. Het immuunsysteem versterken door thalasso op het eiland Spiekeroog

Laat u gewoon meedrijven en ervaar de genezende kracht van de natuur en de zee: het Thalasso-Nordseeheilbad Spiekeroog, een kuuroord aan de Noordzee, nodigt uit tot lange wandelingen langs kwelders en duinen. Adem de gezonde, zilte eilandlucht in en geniet van het vrije uitzicht over de Noordzee.

Niet alleen zeeliefhebbers komen hier aan hun trekken; in het pittoreske eilanddorp Spiekeroog kunt u ook heerlijk door de smalle steegjes slenteren.

Meer informatie over een eilandvakantie op Spiekeroog.

Hier vindt u meer informatie over het keurmerk “Zertifizierte Thalasso-Region Ostfriesische Inseln®” (Gecertificeerde thalasso-regio Oost-Friese Waddeneilanden®), wat ook werd toegekend aan de eilanden Baltrum, Borkum, Juist, Langeoog, Norderney en Wangerooge.

Spiekeroog, © Nordseebad Spiekeroog GmbH / Patric Kösters
© Nordseebad Spiekeroog GmbH / Patric Kösters

2. Cultuur: UNESCO-wereldcultuur in Hildesheim ontdekken

Hildesheim is de stad bij uitstek voor cultuurliefhebbers. Zo staan de St. Michaeliskerk en de Mariendom beide op de UNESCO-wereldcultuurerfgoedlijst. Ook een wandeling door de prachtige oude binnenstad met haar vakwerkhuizen is meer dan de moeite waard. Wij raden u aan om dan zeker eens langs te gaan bij de duizend jaar oude rozenstruik. Dit symbool van de stad Hildesheim bevindt zich op het kerkhof van de Mariendom in Hildesheim.

Hier tonen wij u nog meer werelderfgoedlocaties, die u in Nedersaksen kunt bezichtigen.

Hildesheim, © Hildesheim Marketing GmbH
© Hildesheim Marketing GmbH

3. Natuur: nationaal park Nedersaksische Waddenzee

Of u nu kijkt vanaf het vasteland, zoals Cuxhaven, Carolinensiel of vanaf een van de Oost-Friese Waddeneilanden: het uitzicht over de wel oneindige Noordzee heeft een rustgevend effect en stilt het verlangen naar de zee! Door de sterke invloed van de getijden wisselt de Noordzee voortdurend tussen eb en vloed. Het laagwater geeft vrij uitzicht op een van de twee nationale parken in Nedersaksen: het nationale park Nedersaksische Waddenzee. Ontdek dit beschermde gebied bij een wandeling over de zeebodem. Hier worden begeleide wadwandelingen aangeboden en kunt u genieten van een lange wandeling langs de kust. En wat dacht u van een typische Oost-Friese theeceremonie of een stevig broodje maatjesharing?

Zin in een bezoek aan het andere nationale park? Kijk dan hier.

Waddenzee Werelderfgoed Cuxhaven Luchtfoto, © Martin Elsen
© Martin Elsen

4. Duurzame vakantiebestemmingen: vakwerkstad Celle

Duurzaam overnachten en winkelen: dat wordt steeds belangrijker voor milieubewuste toeristen. Celle is zelfs gecertificeerd als duurzame stad! Met het label “Nachhaltiges Reiseziel” (Duurzame vakantiebestemming) verplicht Celle zich tot voortdurende verbetering op het gebied van milieubescherming, arbeidsvoorwaarden en klanteninformatie. Wat valt er nog meer te ontdekken in Celle? In de stad vindt u het grootste aaneengesloten complex van vakwerkhuizen en het prachtige Welfenslot. Bovendien is Celle een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Lüneburger Heide.

Celle, © Celle Tourismus und Marketing GmbH / K. Behre
© Celle Tourismus und Marketing GmbH / K. Behre

5. Culinaire ontdekkingen: Niedersächsische Spargelstraße

Nedersaksen is het thuisland van de asperges! Er is zelfs een “Niedersächsische Spargelstraße” (Nedersaksische aspergeroute), die over een afstand van 750 km de belangrijkste teeltgebieden van Nedersaksen met elkaar verbindt en door toeristisch interessante gebieden loopt. Ontdek het prachtige landschap met aspergevelden en boerderijen, die het ‘witte goud’ direct aanbieden. In de oogsttijd van april tot juni kunt u heerlijk genieten van vers geoogste asperges. Traditioneel worden asperges geserveerd met aardappelen, ham en hollandaisesaus.

In Nedersaksen kunt u echter nog meer themaroutes ontdekken.

asperges, © TMN/Francesco Carovillano
© TMN/Francesco Carovillano

6. Prachtige natuurverschijnselen: bloeiende heide op de Lüneburger Heide

Ga naar de Lüneburger Heide en geniet van de uitgestrekte heidevlaktes tijdens een wandeling of fietstocht. Als de heide in bloei staat (8 aug. tot 9 sep.) wordt het landschap omgetoverd in een paarse bloemenzee. Een heel indrukwekkend schouwspel! Maak uw vakantie compleet met een uitstapje naar de Hanzestad Lüneburg. Slenter door kleine steegjes met vele vakwerkhuizen.

Hebt u interesse in nog meer natuurverschijnselen die Nedersaksen te bieden heeft? Kijk dan hier.

een bank in de Lüneburger Heide , © Lüneburger Heide GmbH
© Lüneburger Heide GmbH

7. Historierijke wandelroutes: Harzer Grenzweg

Doorkruis de Harz langs de voormalige binnenlandse Duitse grens! Waar ooit DDR-grenstroepen patrouilleerden, kunnen wandelaars nu op een historierijk pad actief van de natuur genieten. loop langs het Harzer Grenzweg!

Andere wandelroutes in de Harz vindt u hier.

Harz, © Harzer Tourismusverband/Marcus Gloger
© Harzer Tourismusverband/Marcus Gloger

8. Fietspad door het grootste fruitteeltgebied van Europa: Elberadweg

Het Altes Land in Nedersaksen is een perfecte vakantiebestemming voor fietsers. Ook de Elberadweg leidt door het Altes Land. Als de fruitbomen in bloei staan, kunt u de prachtige bloesems bewonderen. Tijdens de oogsttijd kunt u zelf appels oogsten. Fiets langs de grote fruitvelden en rust even uit in een van de kleine boerderijcafés.

Hier vindt u nog meer fietsroutes in Nedersaksen

 fiets, © Robert Wenzel
© Robert Wenzel

9. Time-out voor het lichaam: een Kneipp-kuur in kuuroord Bad Iburg

Al in de 19e eeuw ontwikkelde Sebastian Kneipp een uniform gezondheidsconcept ter preventie en behandeling van bestaande aandoeningen. Ga naar Bad Iburg in het Osnabrücker Land en maak er gebruik van het Kneipp-aanbod. Stel uw lichaam en geest centraal en gun uzelf een time-out aan de zonnige zuidrand van het Teutoburger Wald. Midden in de prachtige bossen en ook bij een groot aanbod aan cultuur in Slot Iburg kan uw lichaam heerlijk tot rust komen.

Andere aanbiedingen rond het thema gezondheid in Nedersaksen vindt u hier.

Kneipp, © Fotolia / Kzenon
© Fotolia / Kzenon

10. Architectonische hoogtepunten: Slot Marienburg

Op slechts een paar kilometer van Hannover ligt het Slot Marienburg. Tijdens een rondleiding door de voormalige zomerresidentie van de Welfen kunt u de vrijwel geheel oorspronkelijke inrichting van het slot bewonderen en een duik nemen in het verleden.

Tip: vergeet bij een bezoek aan de regio niet om ook de liefdevol aangelegde Herrenhäuser Gärten (Tuinen van Herrenhausen) in Hannover te bewonderen.

Uitzicht op het kasteel van Marienburg, © Patrice Kunte Fotografie / P. Kunte
© Patrice Kunte Fotografie / P. Kunte