Berglandschappen in Nedersaksen

Campagne 2022_berge, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH

De bergachtige landschappen strekken zich in het zuiden van Nedersaksen uit vanaf het Osnabrücker Land over het Weserbergland tot aan de Harz.

In het Osnabrücker Land ligt het TERRA.vita natuur- en UNESCO-geopark. Hier kun je genieten van de natuur die is ingebed tussen het Wiehengebergte en het Teutoburger Wald en in nauwe samenhang staat met de geschiedenis van de aarde. Op meerdere stopplaatsen in het park worden interessante inkijkjes gegeven. 

In oostelijke richting bevindt zich aansluitend het Weserbergland met het gelijknamige natuurpark. Hier groeien zeldzame treurbeuken. Ook in de Naturpark Solling-Vogler en Naturpark Münden kun je genieten van het berglandschap. De natuur wordt hier speciaal beschermd.

De hoogste bergtop van Nedersaksen ligt in de Harz. De Wurmberg heeft een hoogte van 971 m boven zeeniveau en biedt het hele jaar door mogelijkheden voor sportieve activiteiten. Het merendeel van de Harz hoort bij het Naturpark Harz. In het Nationalpark Harz wordt de oorspronkelijke vegetatie speciaal beschermd. Op verschillende hoogtes huizen hier zeldzame dieren, zoals lynxen.