Lynx in het Harz Nationalpark in het uitzichtveld in Bad Harzburg, © Ole Anders / Nationalpark Harz
© Ole Anders / Nationalpark Harz

Wil­de die­ren in Ne­ders­ak­sen be­le­ven


Vang een glimp op van het wilde Nedersaksen. De gedeeltelijk streng beschermde natuur met haar dieren- en plantenwereld kunt u perfect ontdekken tijdens een vakantie. De sporen van lynxen volgen in het Nationalpark Harz, gracieuze kraanvogels en reigers in het Diepholzer Moor observeren of fascinerende zeehonden en de “Small Five” ontdekken in het UNESCO-wereldnatuurerfgoed Waddenzee – tijdens uw volgende reis naar Nedersaksen kunt u hier de grote diversiteit aan soorten ontdekken.

Zeearenden

De koning van de lucht is sinds 2000 weer te zien bij het Steinhuder Meer. Met een vleugelspanwijdte van ongeveer 2 m is de zeearend een imposante verschijning en zorgt hij voor een prachtig fotomotief. Tip: vergeet zeker uw teleobjectief niet. Op de website van het ecologische beschermingsstation Ökologische Schutzstation Steinhuder Meer kunt u via een webcam de horst – het nest van de zeearend – het hele jaar door observeren.

Maar ook aan de Dümmer See voelt de zeearend zich, net als zijn “kleine broertje” – de visarend, goed thuis.

Zeearend bij het Steinhuder Meer, © Bernd Wolter
© Bernd Wolter

Bevers aan de Elbe

Het grootste knaagdier van Europa is inmiddels teruggekeerd naar Nedersaksen. U kunt heel goed bevers observeren langs de Elbe. In het biosfeerreservaat “Niedersächsische Elbtalaue” biedt het belevenismuseum Biosphaerium u de mogelijkheid om de bevers in de grote buitenruimte te observeren bij het bouwen van hun dam.

Bever aan de oever van de rivier, © Jürgen Borris
© Jürgen Borris

Zeehonden in de Nedersaksische Waddenzee

In de lente en in de zomer kunnen de zeehonden in de Noordzee het beste worden geobserveerd. Vanuit talrijke kustplaatsjes starten excursieboten naar de zeehondenbanken – een geweldig avontuur voor grote en kleine natuurliefhebbers. Daarnaast kunnen de zeezoogdieren in het zeehondenstation in het Nationalpark-Haus Norddeich het hele jaar door worden bezocht − inclusief dagelijkse voedershow!

Bovendien kunnen de “Small Five” van de Noordzee − de wadpier, de hartschelp, de strandkrab, het wadslakje en de Noordzeegarnaal − voortdurend worden bewonderd tijdens een begeleide wadwandeling.

Zeehonden in de zomer , © Pascal Skwara
© Pascal Skwara

Kraanvogels in het Diepholzer Moor

Vanaf maart is er in het Diepholzer Moor een heel bijzonder schouwspel, nl. het baltsen van de kraanvogels. In de Diepholzer Moorniederung in het Naturpark Dümmer vindt u talrijke uitzichtpunten van waaruit u het spektakel kunt bijwonen. En met een bezoekje aan de Moorwelten, een belevenismuseum rond het thema klimaat en veen, is een uitstapje naar de regio meteen dubbel de moeite waard!

Kranen, © Willi Wolfes
© Willi Wolfes

Lynxen in de Harz

De lynx is terug in de Harz. In 2000 werden de dieren hier opnieuw geïntroduceerd en vandaag zwerven ze door grote delen van het middelgebergtelandschap. Met heel veel geluk kunt u tijdens een wandeling een glimp opvangen van deze zeer schuwe grote kat. Een bezoek aan Bad Harzburg biedt meer kans op succes, want hier bewegen vier lynxen zich in hun natuurlijke omgeving, in een gratis showverblijf.

De lynx is terug in de Harz NL, © Nationalpark Harz / Siegfried Richter
© Nationalpark Harz / Siegfried Richter