Hasberger Silberseestollen, © Natur- und Geopark TERRA.vita
© Natur- und Geopark TERRA.vita

Na­tuur­par­ken


Natuurgebieden en landschappen die karakteristiek zijn voor Nedersaksen, blijven over een groot oppervlak bewaard door natuurparken. De natuur in een natuurpark wordt beschermd doordat een groot deel van dit park beschermd natuurgebied of beschermd landschap is. Maar natuurparken zijn ook goed voor het economisch welbevinden en de kwaliteit van leven. Er wordt gestreefd naar een duurzame regionale ontwikkeling. Dit betekent dat natuurparken worden gekenmerkt door een milieuvriendelijke exploitatie van het betreffende gebied en ook door een uitgebreid toeristisch aanbod.

In Nedersaksen zijn er in totaal 14 natuurparken waar u heel wat kunt ontdekken: van typische geest-, veen- en heidelandschappen tot vruchtbare laagvlaktes, grote meren en bergen. In de verschillende regio’s kunt u zich niet alleen onderdompelen in de natuur, maar ook gebruikmaken van het brede aanbod op het gebied van cultuur en geschiedenis. Kies zelf of u op de fiets of per paardenkoets de heide wilt verkennen, de kraanvogels wilt observeren die tijdens de trek uitrusten in de veengebieden van Nedersaksen, of de oude mijnen in de Harz wilt bezichtigen. De natuurparken in Nedersaksen hebben veel te bieden.

Vogel migratie, © Naturpark Steinhuder Meer, Region Hannover/ Bernd Wolter
© Naturpark Steinhuder Meer, Region Hannover/ Bernd Wolter

Naturpark Steinhuder Meer

Naast het Steinhuder Meer, het grootste ondiepe meer van Duitsland, wordt het veelzijdige landschap gekenmerkt door uitgestrekte veenvlaktes, grote bosgebieden en het beschermde natuurgebied Meerbruchswiesen. Volop te ontdekken voor watersporters, zonaanbidders en natuurliefhebbers.


Meer informatie
Klima & Luft, © HAHNENKLEE tourismus marketing gmbh
© HAHNENKLEE tourismus marketing gmbh

Naturpark Harz

Grote landschappelijke diversiteit, een rijke flora en een bewogen culturele geschiedenis: het Naturpark Harz met zijn diep ingesneden dalen, snelstromende bergbeken, groene loofbossen en mystieke naaldbossen is een echt wandelparadijs.


Meer informatie
Totengrund in de ochtend, © Lüneburger Heide GmbH/ Markus Tiemann
© Lüneburger Heide GmbH/ Markus Tiemann

Naturpark Lüneburger Heide en Naturpark Südheide

Tussen vredige heideplaatsjes strekt zich een landschap uit, dat zich kenmerkt door aaneengesloten bossen, veengebieden, beekjes en heidevlaktes die in hun bloeitijd augustus/september schitteren door hun karakteristieke kleurenpracht.


Meer informatie
Kanovaren op de Dümmer, © DümmerWeserLand-Touristik/ Oliver Lange
© DümmerWeserLand-Touristik/ Oliver Lange

Naturpark Dümmer

Het grote meer Dümmer See wordt omgeven door uitgestrekte veenlandschappen en ligt ingebed tussen de Stemweder Berg en de Dammer Berge. In de herfst houden kraanvogels hier een rustpauze en komen talloze vogelspotters naar het natuurpark.


Meer informatie
Natur- und Geopark TERRA.vita, © Natur- und Geopark TERRA.vita
© Natur- und Geopark TERRA.vita

Natur- und Geopark TERRA.vita

In het Natur- und Geopark TERRA.vita krijgt u een duidelijk beeld van de afgelopen 300 miljoen jaar van de geschiedenis van de aarde en van de effecten die deze veelbewogen geschiedenis heeft gehad op het landschap.


Meer informatie
Hümmling, © Emsland Touristik
© Emsland Touristik

Naturpark Hümmling

Glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en kostbaar cultuurgoed: u vindt het allemaal in het Naturpark Hümmling. Dit natuurpark, dat is gelegen in het Emsland midden in het Noord-Duitse laagland, wordt doorkruist door tal van kleine waterlopen en is rijk aan getuigenissen van de megalithische cultuur.


Meer informatie
fietsers, © Emsland Touristik / Marcus Gloger
© Emsland Touristik / Marcus Gloger

Naturpark Moor-Veenland

Geen water, maar ook geen vast land: het veen is een unieke, bijna exotische leefruimte. Het klinkt anders, ruikt anders en ziet er heel anders uit dan alle andere landschappen in Europa.


Meer informatie