Osnabrücker Land, © Tourismusmarketing Niedersachsen GmbH
© Tourismusmarketing Niedersachsen GmbH

Kor­te va­kan­tie dicht­bij in Duits­land


Toe aan een flinke portie buitenlandgevoel, maar ga je liefst niet te ver weg, naar een bestemming die met de auto of de trein goed bereikbaar is? Kies dan voor een korte vakantie dichtbij in Duitsland: net over de grens in Nedersaksen vind je volop ruimte en rust. Even energie tanken in de heerlijke natuur. Een terrasje pakken in zo´n gezellig stadje dat net even anders is dan thuis.

Oeroude natuur

De eerste serieuze heuvels vind je in het Natur- und Geoparks TERRA.vita bij Osnabrück. Hier zijn verschillende fases van de aardgeschiedenis van de afgelopen 300 miljoen jaar zichtbaar. Van de meer dan 100 natuurmonumenten en geologische fenomenen spreekt de voetafdruk van een dinosauriër het meest tot de verbeelding.

Het idyllische glooiende landschap met uitgestrekte bossen van Naturpark Hümmling wordt doorkruist door kleine waterlopen. De mythische uitstraling van de talrijke hunebedden wordt nog versterkt door de ligging naast oeroude knoestige eiken.

Niet zo heel oud, maar minstens zo fascinerend is het Nederlands-Duitse Natuurpark Moor-Veenland net over de grens bij Stadskanaal. De unieke natuur kun je uitstekend te voet of op de fiets verkennen. Vanaf de uitkijktorens heb je een geweldig uitzicht over de vennen. Elk seizoen heeft zijn eigen kleur: als in het voorjaar het pluizige wollegras bloeit kleurt het landschap wit, terwijl in de nazomer de paarse gloed van de bloeiende hei overheerst. Veel zeldzame dieren, zoals het blauwborstje, maar ook libellen, heikikkers en hagedissen leven in het veen.


Fietsen door het Emsland

Het vlakke en weidse Emsland is populair bij fietsers. Meer dan 3.000 km aan fietspaden staan garant voor volop fietsplezier. De populaire EmsRadweg volgt de loop van de Ems van de bron tot aan de monding in de Noordzee. Op de Emsland-Route kom je langs alle hoogtepunten van het Emsland, zoals het prachtige barokke slot Clemenswerth. Wil je tijdens je korte vakantie dichtbij in Duitsland liever op één plek blijven? Leuke stadjes genoeg. De ophaalbruggen en historische schepen geven Papenburg een maritieme sfeer. Neem ook eens een kijkje op de Meyer Werft, waar enorme cruiseschepen worden gebouwd. Lingen heeft een verrassend Nederlands tintje: in de 17e eeuw hoorde het bij Nederland. De Gouden Eeuw is hier nog steeds zichtbaar in het oude stadhuis en de herenhuizen aan de fraaie markt.


Wandelroutes voor iedereen in de Graafschap Bentheim

Wandelliefhebbers kunnen tijdens een korte vakantie dichtbij in Duitsland hun hart ophalen in de Graafschap Bentheim. Je kunt kiezen uit 15 thematochten van tussen de 6 en 35 km. Bad Bentheim is niet alleen bekend om zijn imposante burcht, maar ook vanwege de zandsteen, ook wel Bentheimer goud genoemd. Op de tocht kom je langs oude steengroeves. Wist je dat het Paleis op de Dam in Amsterdam van Bentheimer zandsteen is? Het transport ging over de Vechte vanuit Nordhorn. Vanuit de waterrijke stad ervaar je al wandelend de betekenis van oude waterwegen voor de groei als handelsstad.

Inspiratie nodig? Nedersaksen biedt volop mogelijkheden voor je volgende korte vakantie dichtbij in Duitsland.